ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα – Συλλαλητήριο στον Πύργο στις 2 Σεπτέμβρη (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να παραμείνουν στον τόπο τους, διεκδικώντας από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, εξέφρασαν κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), για το συντονισμό της δράσης και της διεκδίκησης, την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στο νομό.

Η πρωτοβουλία της ΟΑΣΗ, αγκαλιάστηκε από αγροτικούς συλλόγους, σωματεία, επιτροπές αγώνα και πυροπροστασίας κατοίκων από πυρόπληκτα χωριά, αλλά και απλό κόσμο, που συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής και με απόφαση, να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Πύργου στις 2 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ.

Ακόμη αποφασίστηκε τα αιτήματα να κατατεθούν στις τοπικές Δημοτικές Αρχές, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και τη Βουλή. Τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σε όλα τα πυρόπληκτα χωριά για την ενημέρωση και οργάνωση της πάλης των πυρόπληκτων, μπροστά και στο συλλαλητήριο στις 2 Σεπτέμβρη.

«Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα»!

«Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας! Ο μαζικός ενωτικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος!», σημείωσε εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, κάλεσμα που βρήκε ανταπόκριση, από τους παρευρισκόμενους που δήλωσαν αποφασισμένοι να κινητοποιηθούν μέχρι όπου και όσο χρειάζεται, προκειμένου να επιβιώσουν. «Τώρα, ξεκινάει ο δικός μας μεγάλος αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας», αναφέρθηκε από αρκετούς.

«Όλοι εμείς που ζήσαμε τον πύρινο εφιάλτη, όλοι εμείς που δώσαμε τη μάχη για να σώσουμε τις ζωές μας και τις περιουσίες μας, μάθαμε τούτες τις μέρες της μεγάλης καταστροφής, ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι απόντες και ανίκανο όταν οφείλει να σώσει το βιός μας και τη ζωή μας», τόνισε ο Θ. Βομπίρης.

Ο ίδιος, σημείωσε «οι πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν μας καλύπτουν. Είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωσή μας, ενώ την ίδια στιγμή, η ανασυγκρότηση που μας λένε κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμοι, μέσω επιτροπών και μεγαλοεπιχειρήσεων, ανοίγει την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή μας. Για άλλη μία φορά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με ριζική αλλαγή στη χρήση γης και στο περιβάλλον. Έχουμε πικρή πείρα από όλα αυτά», επισημαίνοντας: «Το ζήσαμε το 2007 στις μεγάλες φωτιές σε όλο το νομό μας, το βλέπουμε σε όλες τις πυρκαγιές από τότε και μετά».

«Δεν θα κλάψουμε από τις πλημμύρες αυτούς που σώσαμε από την πυρκαγιά»
Κάλεσε σε εγρήγορση το λαό της περιοχής προειδοποιώντας πως «δεν έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στους διάφορους γυρολόγους. Έρχονται σαν φίλοι ντυμένοι, οι εχθροί που μας έλεγαν οι πατεράδες μας. Αυτοί που μιλάνε τώρα για σχέδια ανασυγκρότησης του νομού μας, χωρίς να μιλάνε για συνολικές αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν, τα αντιπλημμυρικά έργα που τόσα χρόνια δεν έχουμε δει και σήμερα δεν αναφέρονται ούτε καν σαν δευτερεύοντα», είπε, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τώρα να μετρήσουν ζημιές και να αποζημιωθούμε με βάση τις ζημιές που πάθαμε. Τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα για έργα αντιπλημμυρικά. Δεν θα κλάψουμε από τις πλημμύρες, αυτούς που σώσαμε από την πυρκαγιά. Θα είναι φυσικοί αυτουργοί, του νέου εγκλήματος και τότε δεν τους σώνει τίποτα από την οργή μας, καμία δύναμη».

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, των ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων Χειμαδιού – Σοπίου, Καυκανιάς, Αμαλιάδας, Πηνίας, Ζαχάρως, Αλφειούσας, Ξυλοκέρας, του σωματείου οικοδόμων Ηλείας. Επίσης, εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα από πυρόπληκτα χωριά, μέλη διοικήσεων τοπικών κοινοτήτων. Στην συντονιστική επιτροπή που συγκροτήθηκε, συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΟΑΣ Ηλείας, των επιτροπών πυρόπληκτων από τα χωριά Χελιδόνι, Νεμούτα, Καυκανιά, Πλάτανο, Λάλα, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, επαγγελματίες, εθελοντές.

Το πλαίσιο πάλης

Εγκρίθηκε επίσης, πλαίσιο πάλης, με τα παρακάτω αιτήματα:

Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας.

Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά, γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση ντόπιων εργατών στα αντιπλημμυρικά έργα, με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων.

Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλον τον εξοπλισμό, στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άμεση επιχορήγηση για την ανακατασκευή των περιφράξεων που καταστράφηκαν.

Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμής επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για όσα χρόνια απαιτούνται, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δέντρων και κλιμάτων, αλλά και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της παραγωγής.

Αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές πουν έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού.

Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες, για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές, με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες, σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Στελέχωση του δασαρχείου Πύργου με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

Για όσους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί, είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.

Πάγωμα και διαγραφή χρεών, σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, για όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων Δήμων.

Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας, με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις εναπομείναντες δασικές εκτάσεις.

Για τους εργάτες γης άμεσα έκτακτο επίδομα και επίδομα ανεργίας για το επόμενο διάστημα.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα υπολειτουργεί η επιχείρηση. Ειδικά για τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία, 100% του χαμένου εισοδήματος.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός