Η οργή για το εργατικό δυστύχημα στη Λοκρίδα να γίνει οργανωμένη διεκδίκησηΤο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στο εργοστάσιο «Atlas tapes» στην περιοχή της Λοκρίδας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στους εργαζόμενους της Φθιώτιδας.

Ο 55χρονος εργάτης που σκοτώθηκε την ώρα της βάρδιας ήταν πατέρας 2 παιδιών.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον άδικο χαμό του συναδέλφου, συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους δικούς του ανθρώπους.

Μέσα σε τρεις μήνες, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, είναι ο δεύτερος εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του την ώρα της δουλειάς», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.

«Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, που αυξάνονται και φτάνουν σε τρομακτικά επίπεδα, δεν είναι τυχαία γεγονότα. Οφείλονται στην ακόρεστη δίψα των μεγαλοεργοδοτών για κέρδη, πράγμα που απαιτεί ένταση της δουλειάς και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Αυτούς υπηρετεί η κυβέρνηση, γι’ αυτό παίρνει μέτρα και ψηφίζει νόμους που τους λύνουν τα χέρια για να δουλεύουμε όσο, όπως και όποτε θέλουν.

Γι’ αυτό οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση, τα ανεπαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας έχουν καταντήσει τους χώρους δουλειάς σε επικίνδυνα κάτεργα.

Τα μέτρα προστασίας για τη ζωή μας και για την υγεία μας, για αυτούς λογίζονται ως κόστος, γι’ αυτό κατά κανόνα είναι ελλιπή ή ανύπαρκτα.

Αυτή η άθλια πραγματικότητα δυστυχώς επιβεβαιώνεται και με τον πιο τραγικό τρόπο», σημειώνει.

Και προσθέτει:

«Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχαμε τονίσει πριν 3 μήνες πως η υπερεντατικοποίηση της εργασίας είναι κανόνας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7ήμερα, κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης και φόρτου εργασίας.

Καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διαλευκανθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Ούτε σκέψη να φορτωθεί η ευθύνη στον συνάδελφο που έχασε τη ζωή του. Να γίνει έλεγχος για την παράνομη 7ήμερη απασχόληση και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και όχι να καταργηθούν όπως ουσιαστικά προβλέπει ο νέος αντεργατικός νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Η οργή μας, η αγανάκτησή μας, ο πόνος μας, να γίνει οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση για να μη σακατευόμαστε στο μεροκάματο, για να μη θρηνούμε συναδέλφους μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να παλέψουν ενωμένοι για δικαιώματα, για μέτρα προστασίας».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός