ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ. Μπ. Τσιβίκας: «Είμαστε σε εγρήγορση και δυναμώνουμε τον αγώνα, καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους» (VIDEO)



Ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυροπλήκτων Βόρειας Εύβοιας, μιλώντας σε όσους δίνουν το «παρών» στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης στον κόμβο της Στροφυλιάς, προανήγγειλε συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις αρχές Νοέμβρη μαζί με πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς από άλλες περιοχές της χώρας.

Στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων σας καλωσορίζει, στη μεγάλη Συναυλία Διεκδίκησης που πραγματοποιούμε σήμερα, εδώ στον Κόμβο της Στροφυλιάς με τη βοήθεια καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ήρθαν αφιλοκερδώς κι αυτό τους τιμά ιδιαίτερα, για να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να παίξουν για μας τους πυρόπληκτους, να μας δώσουν κουράγιο, να μας σμίξουν ξανά με τα τραγούδια τους. Αλλά πάνω από όλα ήρθαν για να φωνάξουμε μαζί και σήμερα με ένα στόμα μια φωνή: «Εμείς θα τα καταφέρουμε, θα συνεχίσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε στον τόπο μας!» Τους ευχαριστούμε πολύ για τη σημερινή τους παρουσία.

Πάει λίγο παραπάνω από ένας μήνας που ανταμώσαμε σε αυτόν εδώ τον κόμβο, σε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Μεγαλειώδες γιατί η συμμετοχή παρά τον πόλεμο που μας κάνανε, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αλλά και γιατί παρά την αποσιώπηση από τα κατά τ’ άλλα λαλίστατα κανάλια, τσαλακώσαμε τα σχέδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και βάλαμε στη συζήτηση τη δικιά μας ατζέντα για το τι πρέπει να γίνει στον τόπο μας. Το ψήφισμα της Στροφυλιάς, με τα αιτήματα μας, αποτέλεσε και αποτελεί για μας βάση κάθε συζήτησης μας με κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμους.

Μέχρι σήμερα,

Πραγματοποιήσαμε ξανά και ξανά συνελεύσεις του σωματείου Ρετσινάδων-Δασεργατών, του Αγροτικού Συλλόγου, των Επιτροπών Αγώνα σε δεκάδες χωριά με εκατοντάδες συγχωριανούς μας. Καταγράψαμε τα προβλήματα, μοιραστήκαμε την αλληλεγγύη σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, σχολικά, ζωοτροφές και μελισσοτροφές.

Αναδείξαμε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση στην πολιτική προστασία. Ενημερώσαμε έγκαιρα για τα όσα μας προορίζουν, για τις μπίζνες με τα μεγαλοσυμφέροντα, για το χορό εκατομμυρίων που στήνουν με τους ομίλους-αναδόχους στις πλάτες μας.

Ενημερώσαμε για το ότι την ίδια στιγμή δεν τους περισσεύει ευρώ για να αποζημιωθούμε, για να αποκατασταθούν οι ζημιές μας, για να δουλεύουμε στον τόπο μας. Ενημερώσαμε ότι για τα ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα και όχι απλά για τους καθαρισμούς των ρεμάτων ακόμα δεν έχει ξεκινήσει μελέτη ούτε για δείγμα. Ότι δεν τους περισσεύει ευρώ, γιατί τα έργα τους πέφτουν ακριβά και οι ζωές μας φτηνές! Όπως ακριβώς το έζησαν με τραγικό τρόπο πέρσι με τις πλημμύρες οι κάτοικοι στα Ψαχνά και στο Ληλάντιο.

Συναντήσαμε παντού απ’ τους συγχωριανούς μας, το ενδιαφέρον, τη συμφωνία και την αποδοχή, που όσο περνάει ο καιρός δυναμώνει. Οργανώσαμε παρεμβάσεις και δράσεις που κράτησαν στην επικαιρότητα τα ασφυκτικά προβλήματα, πιέσαμε για λύσεις εδώ και τώρα. Όπως στην επιτυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς στη Χαλκίδα. Εκεί που συναντηθήκαμε με τις επιτροπές των πλημμυροπαθών και σωματεία της Εύβοιας και τους ταράξαμε ακόμα περισσότερο.

Ανοίξαμε συζήτηση για την κατάσταση, ή μάλλον για την κατάντια να πούμε καλύτερα του τομέα της Υγείας στην περιοχή, για τα παιδιά μας που γεννιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο για τα μαιευτήρια, για την ανύπαρκτη πρόληψη-περίθαλψη. Πολύ περισσότερο τώρα που οι ανάγκες μεγαλώνουν και που χρειάζονται τακτικές μελέτες και ουσιαστικός έλεγχος της κατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και των επιπτώσεων στην υγεία μας από το κάρβουνο που αναπνέουμε. Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα μέτρα για να προλάβουμε τα χειρότερα! Για να ζήσουμε στον τόπο μας σαν άνθρωποι του 2021 κι όχι σαν άνθρωποι των σπηλαίων απαιτούμε υγεία και μόρφωση για τα παιδιά μας.

Αν σήμερα, ακόμα και τώρα, συγχωριανοί μας, νοιώθουν αδύναμοι μπροστά στις αποφάσεις των λεγόμενων «ισχυρών», εμείς τους λέμε να ρίξουν μια ματιά, στο πόσο μας λογαριάζουν κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμοι κι ο κύριος Μπένος.

Αν μας είχαν για εύκολους κι αδύναμους,

δε θα σουλατσάρανε υπουργοί κάθε μέρα από κει που τους βλέπαμε κάθε 4 χρόνια,

δε θα μας αράδιαζαν ένα σωρό ψευτοδεσμεύσεις εκεί που μας είχαν παρατημένους,

δε θα παζαρεύανε, δε θα αλλάζανε τα αρχικά τους σχέδια όπως έγινε κάτω από τη σθεναρή πίεση των ρετσινάδων, που τώρα λένε για 7ετή απασχόληση μέσω ΟΑΕΔ κι όχι ψευτοπρογράμματα πείνας όπως πρότειναν στην αρχή,

δε θα μας χτυπούσαν την πλάτη να μας το παίξουν φίλοι,

δε θα βάζανε τα παπαγαλάκια τους να θάβουν τις δράσεις και τις διεκδικήσεις μας,

δε θα έκαναν πονηριές πότε να μας ξεμοναχιάζουν και πότε να μας πασάρουν από τον ένα υπεύθυνο στον άλλο.

Δε θα έκαναν τα βρώμικα αλισβερίσια με την ΤΕΡΝΑ για να μοιράζουν ζωοτροφές σε όποιον θέλουν για να τρομοκρατούν και να εξαγοράζουν.

Δε θα έβαζαν το δασαρχείο να απειλεί τους συνεταιρισμούς με προσωπικά τηλεφωνήματα.

Δε θα πολεμούσαν ακόμα και τη σημερινή συναυλία κατεβάζοντας τις αφίσες.

Λέμε στους συγχωριανούς μας που τους βλέπουν παντοδύναμους και αμφιβάλλουν ακόμα, για τη δύναμη του ενωτικού οργανωμένου αγώνα, να πάρουν το παράδειγμα από το πώς σώσαμε τα σπίτια μας. Ήμασταν μαζί κι ένας με τον άλλον ρίξαμε τα κορμιά μας στη φωτιά. Έτσι και τώρα μαζί ρετσινάδες-δασεργάτες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, συνταξιούχοι μαζί και περισσότεροι να ρίξουμε τα κορμιά μας στον αγώνα για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι και να μην ξεριζωθούμε.

Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε στον τόπο μας και για να μην πνιγούμε ζητάμε εδώ και τώρα:

– ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά. Δεν θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία.

Κι αυτό το λέμε κατηγορηματικά γιατί μόλις χτες πήραμε την απάντηση στο ψήφισμα μας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που λέει ακριβώς όπως σας διαβάζω:

«Στις αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εφόσον αυτά χαρακτηριστούν με Απόφαση υπουργού ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία μας σχετικό αίτημα ειδικά αιτιολογημένο, ώστε να χαρακτηριστεί κάποιο έργο, σχετικό με το θέμα, ως έργο εθνικού επιπέδου και να ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Δηλαδή κοντά δυο μήνες μετά τις πυρκαγιές και δεν έχουν καταθέσει το αίτημα για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Τι περιμένουν; Να έχουμε και πάλι καταστροφή και μετά όπως και στις φωτιές να μας φλομώνουν στη συμπάθεια; Απέναντι σε αυτόν τον εμπαιγμό απαντάμε με το δυνάμωμα του αγώνα μας και με τα αιτήματα μας που είναι επίκαιρα και αναγκαία όσο ποτέ!

Απαιτούμε:

Να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους για όσο χρόνο χρειαστεί.
Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).
Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
Απασχόληση όλων των ρετσινάδων, δασεργατών, ανέργων στα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων, οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων και δασεργατών με σταθερή σχέση εργασίας για τουλάχιστον 15 χρόνια, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Αναστολή όλων των ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους ενέργειας για ένα χρόνο. Καμία ρύθμιση να μη χαθεί. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Απαλλαγή φόρων για το τρέχον οικονομικό έτος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων. Απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.
Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για ένα χρόνο, με επιδότησή τους από το κράτος.
Για όσους πυρόπληκτους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
Είμαστε σε εγρήγορση και δυναμώνουμε τον αγώνα. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Θα νοιώθουν την αγωνιστική ανάσα μας στο σβέρκο τους.

Τους έχουμε στριμώξει κι ανεβάζουμε στροφές! Στα μέσα Οκτώβρη παίρνουμε την πρωτοβουλία να συντονιστούμε όλοι οι πληττόμενοι σε ένα κοινό πανελλαδικό αγώνα. Προγραμματίζουμε συνάντηση στην Αθήνα με τους πυρόπληκτους της Αττικής, της Ηλείας της υπόλοιπης χώρας, με τους πλημμυροπαθείς και τους σεισμόπληκτους. Με λίγα λόγια με όσους τσουρούφλισε, έπνιξε και γκρέμισε η πολιτική «προστασία» του δόγματος που λέει κόστος οι ανάγκες μας, όφελος τα κέρδη τους. Εκεί και θα προγραμματίσουμε από κοινού μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα αρχές Νοέμβρη.

Μέχρι τότε δεσμευόμαστε να οργώσουμε ξανά κάθε χωριό κάνοντας συνελεύσεις, ανοίγοντας τη συζήτηση, μεγαλώνοντας τις Επιτροπές Αγώνα και στήνοντας νέες, δυναμώνοντας τον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο και το σωματείο ρετσινάδων-δασεργατών, προετοιμάζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας.

Καλά να περάσουμε απόψε και καλούς αγώνες!».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός