Μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη με απεργιακή κλιμάκωση



Το μήνυμα της κλιμάκωσης της πάλης, της συντονισμένης δράσης, που αναλαμβάνουν να φτάσουν πλατιά στην εργατική τάξη της Αθήνας έστειλαν εκατοντάδες συνδικαλιστές από περισσότερες από 200 συνδικαλιστικές οργανώσεις, στην πολύ μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο κλειστό του Σπόρτιγκ.

Με το σχέδιο δράσης, στο οποίο ξεχωρίζει η προετοιμασία μεγάλου παναττικού συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη στην Αθήνα, και πανεργατικής απεργίας για τους επόμενους μήνες, ξεκινούν Γενικές Συνελεύσεις, συνεδριάσεις ΔΣ, ενημερώσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, ώστε να οργανωθεί η αναμέτρηση με κράτος και εργοδοσία για τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων, για να αποκρουστεί η αντεργατική πολιτική, να μπλοκαριστούν οι αντεργατικοί νόμοι, να μείνει στα χαρτιά το έκτρωμα «Χατζηδάκη».

Με μαχητικό κλίμα, για «να μη μείνει κανένας εργαζόμενος μόνος του», για να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο οι γραμμές των συνδικάτων, ώστε να αναπτυχθεί η πάλη «από τα κάτω», απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο το πρόγραμμα δράσης, που περιλαμβάνει μια σειρά σταθμούς από κλαδικές κινητοποιήσεις που θα κλιμακώνονται το επόμενο διάστημα.

Μια πάλη που περιλαμβάνει τη διεκδίκηση ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, πληρωμένες υπερωρίες, προστασία της συνδικαλιστικής δράσης κ.α., όλα εκείνα δηλαδή που φέρνουν το εργατικό κίνημα σε ευθεία σύγκρουση με το νόμο Χατζηδάκη και με όλο το αντεργατικό πλαίσιο των τελευταίων ετών, που χτίζεται από τις κυβερνήσεις. Όλα εκείνα που όπως εύστοχα περιέγραψαν συνδικαλιστές βάζουν «νέα καθήκοντα» για να στραπατσαριστούν στην πράξη τα βάρβαρα μέτρα, με απειθαρχία και με δύναμη που αντλείται από την οργανωμένη συλλογική δράση.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (δείτε πάνω βίντεο), ενώ ακολούθησαν δεκάδες παρεμβάσεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μετά την εισήγηση στο βήμα ανέβηκαν δύο παλιοί συνδικαλιστές που τη δεκαετία του ’70 είχαν δώσει τη μάχη μέσα από τα σωματεία τους ενάντια στον νόμο 330, μια μάχη που τελικά οδήγησε στην κατάργησή του: Ο Μπάμπης Βορτελινος και ο Γιώργος Σκιαδιώτης, δύο από τους περίπου 3.000 απολυμένους συνδικαλιστές με τον συγκεκριμένο νόμο, που ανέδειξαν ότι η ταξική πάλη δεν σταματά από νόμους, διατάξεις, απειλές, απολύσεις, αλλά «τραβά την ανηφόρα» όταν οι εργαζόμενοι κάνουν το βήμα, οργανώνονται, γίνονται πρωταγωνιστές στον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Το στίγμα της μάχης δόθηκε από το άνοιγμα της συζήτησης, όταν οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με το θερμό τους χειροκρότημα στην ανακοίνωση ότι ανάμεσα τους βρίσκονταν διανομείς της «e-food», απολυμένοι από τη «Γενική Ταχυδρομική», εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, από κλάδους και χώρους δηλαδή που δίνουν μεγάλες μάχες το τελευταίο διάστημα.

Τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους όταν παλεύουν οργανωμένα και συλλογικά μέσα από τα συνδικάτα τους, καθυστερώντας αντεργατικές μεθοδεύσεις, αποσπώντας μέτρα ανακούφισης αλλά και κατακτήσεις, όπως ΣΣΕ με αυξήσεις και διεύρυνση δικαιωμάτων μετέφεραν συνδικαλιστές από μια σειρά κλάδους. Αναφέρουμε ενδεικτικά το Συνδικάτο Μετάλλου που κατάφερε να υπογράψει ΣΣΕ στη Ζώνη του Περάματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων που με την Ομοσπονδία προετοιμάζουν την πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη. Συνδικάτα από το Χρηματοπιστωτικό, τις Τηλεπικοινωνίες, τους Λογιστές που παλεύουν ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας και οργανώνουν κινητοποίηση στις 11/10. Επίσης από τον κλάδο του Φαρμάκου, τα Τρόφιμα, τις αστικές συγκοινωνίες κ.α.

Το «παρών» έδωσαν μαζικά εκπρόσωποι σωματείων υγειονομικών από τα δημόσια νοσοκομεία, εκπροσωπώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού αλλά και για την θωράκιση των μονάδων υγείας, κόντρα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων. Που τώρα έχουν να δώσουν μαζί με όλο το λαό τη μάχη ενάντια στο «Νέο ΕΣΥ» της γενικευμένης επιχειρηματικής λειτουργίας και των ΣΔΙΤ και προετοιμάζουν πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη.

Ξεχωριστό τόνο έδωσαν με την παρουσία τους οι εκπαιδευτικοί από μια σειρά συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ, μεταφέροντας το κλίμα μάχης που επικρατεί στα σχολεία με τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων κατηγοριοποίησης και έντασης των ταξικών φραγμών, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή και αυταρχισμό από την κυβέρνηση, εφαρμόζοντας μάλιστα διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη. Τώρα δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, μαζί με μαθητές και φοιτητικούς συλλόγους στις 11 Οκτώβρη.

Στο πρόγραμμα δράσης που συζητήθηκε ξεχωρίζουν επίσης οι πρωτοβουλίες σωματείων και φοιτητικών συλλόγων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις πρόσφατες προσπάθειες των φασιστών να σηκώσουν κεφάλι και να θέσουν στο στόχαστρο της φασιστικής τους δράσης όσους αγωνίζονται.

Την πείρα από την οργάνωση της πάλης σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, από την αντιπαράθεση με την εργοδοσία και το κράτος για τη διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων μετέφεραν συνδικαλιστές που πήραν το λόγο, ανάμεσα στους εκατοντάδες που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, τον λόγο πήραν στη σύσκεψη κατά σειρά οι εξής:

Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής.

Νίκος Ξυδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκαπιδεύσης Βύρωνα – Παγκρατίου – Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη».

Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία).

Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «Μέλλον».

Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ.

Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ).

Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπ/κής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Γιώργος Γώγος, οργανωτικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργάτων ΟΛΠ.

Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικό».

Λευτέρης Κυριακίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (πρώην Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ).

Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Λαϊκό».

Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αποκεντρωμένων Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ).

Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Χρήστος Γκογκώνης, διανομέας στην «e-food».

Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Κώστας Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κώστας Σωτηρίου».

Δέσποινα Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ασκληπιείου» Βούλας.

Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αττικής.

Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ).

Δημήτρης Μαριόλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Νίκος Μαυροκέφαλος, εκ μέρους του Συλλόγου Εμποροϋπάλληλων Αθήνας.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός