Πανεργατικός ξεσηκωμός με σταθμό το συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη



Με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, συνδικαλιστών και εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης μεγάλη σύσκεψη των Εργατικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, με στόχο την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων, κόντρα στους νόμους που θέλουν να επιβάλλουν η εργοδοσία και το κράτος της. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μικρό αμφιθέατρο της Νομικής σχολής του ΑΠΘ.

Εισηγητικά ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος με κορυφαία την κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στις αυταπάτες που μοίρασε με το τσουβάλι ο πρωθυπουργός αλλά και στα ψέματα που σέρβιραν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική και καπιταλιστική ανάπτυξη ταυτόχρονα.

Τόνισε ότι γεμίζει επίσης με αισιοδοξία και ελπίδα, η άμεση και αποφασιστική απάντηση εργαζόμενων, συνδικάτων, μαζικών φορέων, ενάντια στους φασίστες που προσπαθούν να ξαναβγούν από τα λαγούμια τους. Οπως τονίστηκε «ήταν καθοριστική η συμβολή των σωματείων με την παρουσία τους έξω από τα σχολεία, για να εξασφαλίσουμε πως οι μαθητές δεν θα υποκύψουν στην τρομοκρατία μιας εγκληματικής ομάδας φασιστοειδών. Η μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στην Σταυρούπολη έδωσε ανάταση στο λαό, αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα για την μαζική καταδίκη των φασιστών. Αντίστοιχη συμβολή είχε και η μεγάλη συναυλία που διοργανώσαμε μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους στην πλατεία Αγίας Σοφίας».

Ο Πέτρος Σημάδης αναφέρθηκε ακόμη στην σπουδαία παρακαταθήκη από τις δεκάδες εστίες αγώνα που έχουν ανάψει σε μια σειρά κλάδους, στην «e-food», στα «Πράκτικερ», στους εκπαιδευτικούς, στους υγειονομικούς, στην μεγάλη μάχη στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, όπου τα εργατικά σωματεία απαντούν σαν μια γροθιά στην γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης.

Και τόνισε πως είναι ανάγκη «να σχεδιάσουμε πως όλη αυτή η πλούσια πείρα που συγκεντρώνουμε θα γίνει το στέρεο έδαφος για να χτίσουμε ένα μεγάλο, πανελλαδικό πανεργατικό μέτωπο που θα ακυρώσει στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το νόμο Χατζηδάκη, θα βάλει μπροστά τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που να ανταποκρίνονται στην εποχή και τα επιτεύγματα της».

Να φτάσει παντού το κάλεσμα

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους των σωματείων, αναδείχθηκε η ανάγκη να μπουν στο φουλ οι μηχανές για να δυναμώσει το μέτωπο σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης. Να προχωρήσει η οργάνωση του αγώνα με σχέδιο και με τα συνδικάτα να φτάνουν με το εξειδικευμένο πλαίσιο πάλης και στον τελευταίο χώρο δουλειάς. Για να οργανωθεί ένα πλατύ, μαζικό, πανελλαδικό μέτωπο που θα μπει μπροστάρης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Με ένα τέτοιο τρόπο δράσης θα βάλουν στην άκρη και τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μιας σειράς Ομοσπονδιών, που βιάζονται να αλλάξουν τα καταστατικά τους ώστε να συμβαδίζουν με τις επιθυμίες της εργοδοσίας.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ανέβηκε στο βήμα μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και με την παρέμβασή της αποκάλυψε την πραγματική στόχευση των φασιστικών επιθέσεων, που είναι το οργανωμένο κίνημα και ο προσανατολισμός των αιτημάτων του που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική.

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, σαν ένας σημαντικός σταθμός, στην πορεία συγκρότησης του πανεργατικού πανελλαδικού απεργιακού ξεσηκωμού τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα καλούνται να συνεδριάσουν τα ΔΣ και να προχωρήσουν σε ΓΣ για την οργάνωση της πάλης, σε συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, συζητήσεις. Να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων για τα προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους εργασίας αλλά και στα σπίτια των εργαζομένων.

Παράλληλα να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία μιας σειράς κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, όπως την απεργιακή μάχη στη ΔΕΗ, στις 19 του Οκτώβρη, με αίτημα για φθηνό ρεύμα για όλο το λαό, των υγειονομικών που κορυφώνονται στις 21 Οκτώβρη με απεργιακή κινητοποίηση, την κινητοποίηση στα τέλη του Οκτώβρη στα Μεταλλεία Χαλκιδικής για να ανακληθεί η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με το νόμο Χατζηδάκη. Επίσης ανακοινώθηκε μέρα δράσης για την ακρίβεια στα μέσα του Νοέμβρη και συμμετοχή στην αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη που θα οργανώσουν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς της πόλης.

Η σύσκεψη ενέκρινε ψήφισμα συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών που τονίζει τονίζει την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε ο νόμος για την κατηγοριοποίηση των σχολείων να μην περάσει και οι απαγορεύσεις να μείνουν στα χαρτιά.

Τέλος τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπροστά στις δεκάδες αρχαιρεσίες σωματείων, ενόψει και του συνεδρίου του ΕΚΘ. Με ενίσχυση των προσπαθειών για να πολλαπλασιαστούν οι οργανωμένοι εργαζόμενοι, για να επικρατήσουν δυνάμεις ταξικές, που θα δώσουν πραγματική ώθηση και δυναμική στα σωματεία, προσανατολισμό στη δράση με γραμμή επιθετική, με προμετωπίδα τα συμφέροντα των εργαζόμενων και όχι της εργοδοσίας.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός