Διαμαρτυρία σωματείων για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν τη Δευτέρα το απόγευμα, σωματεία της Αττικής, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν με τα πανό τους, εκτός από το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων, το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου, το Συνδικάτο ΟΤΑ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπ/κης Βιομηχανίας Ελλάδας, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών. Επίσης, το παρών έδωσαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους.

«Σ’ ανάπτυξη και κρίση πεθαίνουν οι εργάτες, τέρμα οι θυσίες στους κεφαλαιοκράτες», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, απαιτώντας μέτρα προστασίας της ασφαλείς και της υγείας στους χώρους δουλειάς, ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

«Δουλειά μέχρι τον τάφο, άθλια ζωή, κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχτεί», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν. «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές», ήταν ένα από τα συνθήματα με τα οποία κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης και την επίθεση της εργοδοσίας.

Διατρανώνουμε την αντίθεση μας στην πολιτική της κυβέρνησης» που έχει δώσει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να επιβάλλει συνθήκες εντατικοποίησης, προκαλώντας εκτός των άλλων και εργατικά ατυχήματα, τόνισε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου. Κάλεσε εργαζόμενους και Σωματεία να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, για την προστασία των δικαιωμάτων, της υγείας και της ζωής των εργαζομένων (δείτε εδώ βίντεο).

Χαιρετισμό εκ μέρους των ναυτεργατικων σωματείων απηύθυνε ο Άγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», υπενθυμίζοντας πως ο κατάλογος των ναυτεργατών που χάνουν τη ζωή τους ή σακατεύονται στη δουλειά είναι μακρύς, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν αυξάνουν και λόγω της κατάστασης των υπερήλικων και υποσυντήρητων πλοίων (δείτε βίντεο εδώ).

Τα καθημερινά ατυχήματα των διανομέων κατήγγειλε ο Γιάννης Σκλάβος, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, προσθέτοντας πως μόλις χτες τραυματίστηκε ένας ακόμα εργαζόμενος ευτυχώς χωρίς να διατρέξει κίνδυνο η ζωή του. «Δε μιλάμε για δυστυχήματα αλλά για εργοδοτικά εγκλήματα», ξεκαθάρισε αναδεικνύοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας αλλά και την εντατικοποίηση που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για τους διανομείς (δείτε εδώ βίντεο).

Τους 8 νεκρούς εργαζόμενους στη ΔΕΗ, μέσα στον τελευταίο χρόνο, υπενθύμισε ο Σταύρος Χριστίδης, γραμματέας του Συνδικάτου Ενέργειας. Όπως εξήγησε, τα ατυχήματα αυξάνονται την ώρα που η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου καλπάζει. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έλλειψη δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή της δυτικής Αττικής και την υποστελέχωση του «Θριάσιου», που αποτελεί το μοναδικό της νοσοκομείο, αλλά και στις πρωτοβουλίες διεκδίκησης που έχουν πάρει τα σωματεία (δείτε βίντεο εδώ).

«Πιστή η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, στις ταγές των βιομηχάνων αρνείται να πάρει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς», σημείωσε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για οργάνωση της διεκδίκησης κάλεσε σε δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς (δείτε εδώ βίντεο).

Τη δραματική καθημερινότητα που διαμορφώνει για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό η πολιτική του «κόστους- οφέλους» επισήμανε ο Κυριάκος Λουκάκος, εργαζόμενος στις Αστικές Συγκοινωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή, κατήγγειλε τον πρόσφατο θανάσιμο τραυματισμό εργαζόμενου στη ΣΤΑΣΥ την ώρα που δούλευε πάνω σε όχημα εργολάβου (δείτε εδώ βίντεο).

Την αντεργατική πολιτική που «δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας», στηλίτευσε ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου. Στην παρέμβαση του απαρίθμησε μια σειρά τραυματισμούς εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς του κλάδου. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο όταν μπουν μπροστά οι εργάτες μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση», υπογράμμισε (βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ).

Τα συχνά ατυχήματα στον χώρο των εργαζομένων στην τοπική διοίκηση κατήγγειλε ο Γιώργος Καταχανάς, από το Συνδικάτο ΟΤΑ, επισημαίνοντας τις πολλές και διάφορες ελαστικές εργασιακές σχέσεις ως έναν ακόμα παράγοντα που αυξάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.Τα Σωματεία ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, ωστόσο το υπουργείο τους παρέπεμψε σε διοικητικό του παράγοντα (δείτε βίντεο εδώ).

«Δεν περιμέναμε το υπουργείο να μας υποδεχθεί το υπουργείο με ανοιχτές αγκάλες», σχολίασε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στηλίτευσε τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου και ξεκαθάρισε ότι τα σωματεία θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους στο μέτωπο αυτό, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας (δείτε εδώ βίντεο).

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός