Για το ζήτημα των χρωστούμενων αδειών που δεν δόθηκαν με ευθύνη της εταιρίας



24-5-2023

Συνάδελφοι, -ισσες, ύστερα από παρέμβαση της Δ.Α.Σ. – Ο.Α.Σ.Α., στο αρμόδιο τμήμα της μισθοδοσίας, ενημερωθήκαμε ότι η διοίκηση της Ο.ΣΥ έχει δώσει εντολή για την αποζημίωση των χρωστούμενων ημερών αδείας των εργαζομένων από προηγούμενα χρόνια. Η αποζημίωση ισούται με ένα μεροκάματο για κάθε μέρα άδειας. Όπως μας πληροφόρησαν, για να αποζημιωθεί στο διπλάσιο πρέπει ο εργαζόμενος να αποδείξει ότι ζητούσε τις μέρες αδείας αλλά η εργοδοσία είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημά του. Θα πρέπει, ακόμα, να γνωρίζετε ότι για κάθε μέρα χρωστούμενης άδειας που αποζημιώνεται, το ένσημο χάνεται.

Δυστυχώς, συνάδελφοι, για μια ακόμα φορά η Δ.Α.Σ.- Ο. Α.Σ.Α. δικαιώνεται όταν ανησυχούσαμε για τις χιλιάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και προειδοποιούσαμε ότι συσσωρεύονται τόσες πολλές μέρες με ευθύνη της διοίκησης που στο τέλος δεν θα δοθούν.
Οι τεράστιες, λοιπόν, ελλείψεις προσωπικού, λόγω της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών με τη σχέση κόστους – οφέλους που επιβλήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις, δημιούργησαν επιτακτικές ανάγκες επάνδρωσης που δεν μπορούσαν ικανοποιηθούν. Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα τα γραφεία κίνησης να ψάχνουν όλη μέρα συναδέλφους να δουλέψουν ρεπό για να καλύψουν όσες περισσότερες βάρδιες μπορούν, χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο και γνωρίζοντας και την οικονομική ανάγκη όλων μας.

Έτσι η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει χτυπήσει κόκκινο σε σημείο που κάποιοι συνάδελφοι να δουλεύουν όλο το μήνα. Όμως, οι μέρες αδείας συνάδελφοι, είναι απαραίτητες για την ξεκούραση και αναζωογόνηση του οργανισμού μας και αναγκαίες για την υγεία μας. Για να τα βγάζουμε πέρα με τα οικονομικά μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια χρειαζόμαστε ικανοποιητικό μισθό και όχι να δουλεύουμε τις μέρες που πρέπει να ξεκουραζόμαστε.

Άλλωστε το είδος της εργασίας μας περικλείει μεγάλη ευθύνη και η κόπωση των οδηγών εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Αδιαφορώντας όλες οι κυβερνήσεις που εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές στις συγκοινωνίες και οι διοικήσεις της Ο.ΣΥ. που τις υλοποίησαν, για τους παραπάνω κινδύνους αλλά και για την υγεία των εργαζομένων κατάφεραν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.
Και οι εργαζόμενοι να μην κάνουν χρήση πολλών ημερών αδείας αφού αναγκάστηκαν να δουλέψουν και να χαθούν και τα ένσημα που αντιστοιχούν σε αυτές τις μέρες.

Όμως ευθύνη έχουν και τα προεδρεία όλα αυτά τα χρόνια που έβαλαν πλάτη σ’ αυτή την πολιτική. Που όταν η ΔΑΣ οργάνωνε κινητοποιήσεις ή καλούσε τα προεδρεία να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αίτημα μεταξύ άλλων τις προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού προσωπικού, αυτοί σφύριζαν αδιάφορα. Όταν η ΔΑΣ καλούσε τους εργαζόμενους να πάρουν τις άδειές τους για να μη χαθούν, αυτοί άφηναν τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στις ορέξεις των γραφείων κίνησης.

Από εδώ και στο εξής όλοι οι εργαζόμενοι που θα κάνουν αίτηση για άδεια να απαιτούν η αίτηση να πρωτοκολλείται και να παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου.

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ευθύνονται και για μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους που παρατηρείται τελευταία και για την οποία η εργοδοσία αυθαιρετεί με απαράδεκτο τρόπο.

Μετά την αυθαιρεσία από πλευράς υποδιεύθυνσης κίνησης στο αμαξοστάσιο Πειραιά πριν κάποιους μήνες, για υποχρέωση μόνιμα απογευματινών συναδέλφων να εργάζονται κατσαρές, τώρα η ίδια αυθαιρεσία παρατηρείται και στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας. Άνοιξε η όρεξη, βλέπετε, της εργοδοσίας! Όσο έχει συμμάχους το εργοδοτικό προεδρείο, νομίζει ότι δεν τη φοβίζει τίποτα και μπορεί να ξεζουμίζει ελεύθερα τους εργαζόμενους και να αυθαιρετεί. Μάλιστα στο αμαξοστάσιο του Πειραιά όταν οι δυνάμεις της ΔΑΣ μπήκαν μπροστά και έδιναν τη μάχη για να μην περάσει αυτή η εργοδοτική αυθαιρεσία, γνωστοί εργοδοτικοί συνδικαλιστές καλούσαν τους εργαζόμενους να μη δημιουργήσουν θέμα και να κάνουν καμιά κατσαρή για λίγους μήνες ώστε να τα χουν καλά με το γραφείο κίνησης.

Η Δ.Α.Σ. – Ο.Α.Σ.Α απαιτεί για μια ακόμα φορά την κατάργηση των κατσαρών και προσλήψεις όλου του απαραίτητου αριθμού εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα αορίστου χρόνου.

Καλούμε το προεδρείο να σταματήσει να κρύβεται και να εξυπηρετεί τους σκοπούς της διοίκησης. Να συνταχθεί με το αίτημα της ΔΑΣ και όλων των συναδέλφων και να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί. Να σταθεί επιτέλους έμπρακτα απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός