Για την συνεδρίαση του Δ/Σ του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ για τις δωροεπιταγές.



21-11-2023

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι με αφορμή το διοικητικό συμβούλιο του συνδικάτου μας (19/11/2023) με θέμα την απόφαση για τις δωροεπιταγές,
θέλουμε να επαναφέρουμε ένα ζήτημα το οποίο κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να κυριαρχεί αυτές τις μέρες στις συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων και πολύ περισσότερο να είναι θέμα προς συζήτηση του διοικητικού συμβουλίου.

Πρόκειται για τον 13ο και 14ο μισθό.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να υπάρχει αντιπαράθεση, για το πώς θα μπορέσει ο κλάδος μας μετά από πάνω από δέκα χρόνια να διασφαλίσει ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους από την εταιρεία ένας ολόκληρος μισθός και όχι να σηκώνεται κουρνιαχτός με τα λεφτά των εργαζομένων από τις εισφορές τους στο συνδικάτο.

Βεβαίως είμαστε της άποψης πως τα συνδικάτα όταν υπάρχει οικονομική δυνατότητα θα πρέπει με έναν τρόπο να τα επιστρέφουν στους εργαζόμενους, με μορφές και όρους που κάθε φορά θα ορίζουν οι ίδιοι ή τα διοικητικά συμβούλια που τους εκπροσωπούν.

Από αυτή την σκοπιά έχουμε συμφωνήσει πολλές φορές και στο παρελθόν να δίνονται χρήματα μέσω δωροεπιταγών στα μέλη του συνδικάτου, το ύψος του ποσού το καθόριζε κάθε φορά η δυνατότητα του ταμείου. Το ίδιο κάναμε και στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο.

Όμως αυτό που διαπιστώθηκε από τις τοποθετήσεις και φέτος, είναι ότι οι υπόλοιποι συνδυασμοί βλέπουν την διαδικασία αυτή ως ευκαιρία για να πουλήσουν στους εργαζόμενους τα δικά τους λεφτά και επιπλέον το πιο επικίνδυνο να αφήσουν την εταιρεία και την κυβέρνηση για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο για το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και περιμένουν από την δωροεπιταγή του συνδικάτου να μπαλώσουν κάποια τρύπα!

Τονίζουμε πως βεβαίως και πρέπει να έχει και τέτοιο ρόλο ένα συνδικάτο, να βοηθάει τα μέλη του, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει αυτό να γίνεται αντισταθμιστικά στις υποχρεώσεις της εταιρείας, ώστε να την απαλλάσσει από την κύρια ευθύνη!

Θεωρούμε πως πρέπει και μπορεί να αλλάξει ρότα η συζήτηση και η διαπάλη.

Έχουμε καταθέσει ως συνδυασμός πρόταση για την κατάρτιση ΣΣΕ με όρους που μέσα σε πολλά άλλα θέτει και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αυτό πρέπει να γίνει αίτημα αδιαπραγμάτευτο του συνδικάτου μέσα από μαζικές διαδικασίες, από γενική συνέλευση. Αυτό μπορεί,  μέσα από οργανωμένο αγώνα να κατακτηθεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουν υπόθεση δική τους την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, την έκρηξη της ακρίβειας, σύμβαση με όρους που θα διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια μας.

Καλούμε την διοίκηση του συνδικάτου, αλλά και των υπόλοιπων σωματείων της ΟΣΥ, να ορίσουν γενικές συνελεύσεις για την κατάρτιση σχεδίου ΣΣΕ και σχέδιο πάλης για να πληρώσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός