«Έφυγε» ο «βασιλιάς» της μπλουζ BB King (AUDIO)



Ο Αμερικανός θρύλος της μπλουζ, κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός , πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών στο Λας Βέγκας.

Γεννημένος στις 16 Σεπτέμβρη του 1925, ο Riley B. King έγινε γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο BB King και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της μπλουζ. Αχώριστη «σύντροφός» του στη μουσική του καριέρα ήταν η κιθάρα με το προσωνύμιο Lucille, μια «ειδικής κατασκευής» Gibson που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950. Είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να παίζει μουσική, σαν «διάλογο» ανάμεσα στη φωνή του και στην κιθάρα του: «Όταν τραγουδάω, παίζω μουσική στο μυαλό μου. Μόλις σταματάω να τραγουδάω με τη φωνή μου, τραγουδάω παίζοντας τη Lucille», έλεγε ο ίδιος.

Η σταδιοδρομία του στον χώρο της μουσικής ξεκίνησε το 1949 όταν άρχισε να ηχογραφεί δίσκους στην εταιρεία RPM Records, η οποία έδρευε στο Λος Άντζελες.

Τη δεκαετία του ’50 ο King έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής, θέση στην οποία οδηγήθηκε από τραγούδια όπως τα You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, When My Heart Beats like a Hammer, Whole Lotta Love, You Upset Me Baby, Every Day I Have the Blues, Sneakin’ Around, Ten Long Years, Bad Luck, Sweet Little Angel, On My Word of Honor, και Please Accept My Love.

Από το 1951 έως και το 1985 εμφανίστηκε στον πίνακα των charts του Billboard για την R&B, 74 φορές.

Στον BB King απονεμήθηκε το βραβείο Grammy 15 φορές. (Ακούστε εδώ το τραγούδι The Thrill is Gone. Για την ερμηνεία του, κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy).

Το 1988 δημιούργησε μια νέα γενιά θαυμαστών, με την κυκλοφορία του single When Love Comes To Town, με τη συνεργασία του με το ιρλανδικό συγκρότημα U2, στο άλμπουμ Rattle and Hum. Το 2000 συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον, για την ηχογράφηση του Riding With the King. (Ακούστε εδώ το τραγούδι Rock me baby, από τους BB King, Eric Clapton, Buddy Guy, Jim Vaughn).

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός