Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενη καταστροφή της αρχαίας Παλμύρας στέλνει η διευθύντρια της Unesco



 syria-arxaia-palmyra

Η καταστροφή της αρχαίας πόλης της , την οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, θα ήταν «τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα», δήλωσε σήμερα η διευθύντρια της , Ιρίνα Μπόκοβα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της διεθνούς οργάνωσης. «Η Παλμύρα είναι ο τόπος μιας εξαιρετικής παγκόσμιας κληρονομιάς μέσα στην έρημο και, οποιαδήποτε καταστροφή στην αρχαία πόλη θα ήταν όχι μόνο έγκλημα πολέμου αλλά τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε η Μπόκοβα, η οποία επανέλαβε την έκκλησή της για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε σήμερα ολόκληρη την αρχαία πόλη της Παλμύρας στη συριακή έρημο, προκαλώντας φόβους ότι οι τζιχαντιστές θα καταστρέψουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της. Στο Ιράκ, οι  έχουν καταστρέψει αγάλματα και αντικείμενα μεγάλης αξίας σε αρχαίες πόλεις που έχουν καταλάβει.

Η Παλμύρα, το «μαργαριτάρι της ερήμου», 210 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, είναι μια όαση μέσα στη συριακή έρημο, η οποία υπήρξε σημείο διέλευσης των καραβανιών μεταξύ του Κόλπου και της Μεσογείου και σταυροδρόμι αρχαίων πολιτισμών.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός