indiaΜε αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Παιδικής Εργασίας (12/6) είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικά στοιχεία από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

  • Τουλάχιστον 246 εκατομμύρια παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών εργάζονται σε όλο τον κόσμο.

  • Ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία.

  • Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά.

  • 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Πάνω από 60 γνωστές πολυεθνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων Adidas Group», «Puma», «Burberry», «Levi Strauss & Co» κι άλλες, ανακοίνωσαν πως θα κηρύξουν μποϊκοτάζ στο βαμβάκι που παράγεται στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρησιμοποίηση καταναγκαστικής παιδικής εργασίας στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, και ειδικότερα στο Ουζμπεκιστάν, παρά τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Να σημειωθεί πως ο τομέας της παραγωγής βαμβακιού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του Ουζμπεκιστάν, αφού η χώρα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές βαμβακιού.Αν στα χρόνια του σοσιαλισμού η συλλογή του μεγαλύτερου μέρους της σοδειάς του βαμβακιού γινόταν με ειδικές μηχανές – βαμβακοσυλλέκτες, η καπιταλιστική παλινόρθωση οδήγησε στην απαξίωση μεγάλου μέρους της μηχανικο-τεχνολογικής υποδομής της χώρας, στη συρρίκνωση των δαπανών στον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα η συλλογή του βαμβακιού να γίνεται πλέον συχνότερα χειρωνακτικά. Σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας, στις οποίες ζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού του Ουζμπεκιστάν εξαιτίας της επιστροφής της χώρας στον καπιταλισμό, η συλλογή του βαμβακιού γίνεται απαραίτητη πηγή αναπλήρωσης του οικογενειακού εισοδήματος. Ετσι το 90% της σοδειάς του βαμβακιού της χώρας μαζεύεται με το χέρι, κυρίως από μικρά παιδιά, που αποτελούν μια πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν κάθε άλλο παρά ανησυχούν για το μποϋκοτάζ των πολυεθνικών, που περισσότερο είναι μια ακόμη πλευρά της διαφημιστικής καμπάνιας των παραπάνω εταιρειών και προσβλέπει στη διαμόρφωση «ανθρωπιστικού προσωπείου» σε εταιρείες που εκμεταλλεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο. Ετσι, παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, αποκαλύπτοντας την παραπάνω υποκρισία, χαρακτήρισε στη ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίμαγια Γκαζέτα» τη συγκεκριμένη απόφαση ως «καταιγίδα σ’ ένα φλιτζάνι τσαγιού», σημειώνοντας πως οι περισσότερες από τις ποσότητες βαμβακιού του Ουζμπεκιστάν μεταπωλούνται μέσω μεσαζόντων στις παγκόσμιες αγορές. Ηδη, στις 12-13 Οκτώβρη στην Τασκένδη θα πραγματοποιηθεί η 7η Διεθνής Εκθεση Βαμβακιού, όπου αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 300 ξένες εταιρείες.

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και στην Ελλάδα. Παιδιά Ελληνόπουλα και μετανάστες εργάζονται παράνομα με πολύ χαμηλά μεροκάματα χωρίς να είναι πουθενά καταγεγραμμένα σε επιβλαβείς εργασίες για την πνευματική και φυσική τους ικανότητα.

Στην Ελλάδα τα θρανία δεν είναι ικανά να κρατήσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Παιδιά πετούν τη σχολική τσάντα για να βγουν στο μεροκάματο, στην βάρβαρη εκμετάλλευση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- αφού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία- του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη σχολική διαρροή το 70% των παιδιών που σταματάει το σχολείο, το κάνει για να εργαστεί και να βοηθήσει την οικογένειά του.

100.000 εκτιμάται ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται αυτή τη στιγμή παράνομα.

Το 11,4% των μαθητών κατά μέσο όρο στην Ελλάδα δεν γράφτηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 2012, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαρροή μαθητών από τα επαγγελματικά λύκεια, μετά την ηλικία των 15 ετών, οπότε δεν είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση.

Μάστιγα αποτελούν και τα κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδικών ψυχών.

Γέμισαν οι δρόμοι χεράκια που επαιτούν…

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πως παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια έχει θεσμοθετηθεί Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για να συλλέγει στοιχεία για την παιδική εργασία στην Ελλάδα, ούτε αυτό στην πράξη δεν λειτουργεί.