Υπουργείο εργασίας: Αντί για επαναφορά με νόμο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τρίμηνη χάρη στους εργαζόμενους.



kinhtopoihsh-hthopoion-2Αντί να προχωρήσει στην επαναφορά με νόμο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να δώσει παράταση τριών μηνών στην ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τις προθέσεις της ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη και επιβεβαιώνεται ότι παραμένει στον «πάγο» το νομοσχέδιο που διαφημίζει μήνες τώρα η κυβέρνηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτερο μισθό, το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ακόμα και από τα ελάχιστα που υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να κλέψει την ψήφο του λαού.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτη, με τροπολογία που κατέθεσε, η κυβέρνηση επέκτεινε για ένα ακόμα εξάμηνο τους κανονιστικούς όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έληγε κανονικά στις 31/12/2014. Στο τέλος του Μάρτη έληγε και το τρίμηνο της μετενέργειας. Μετά την πρώτη παράταση, η λήξη της σύμβασης μετατέθηκε για τις 30 Ιούνη και τώρα πάει ένα τρίμηνο πιο πίσω.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι δεν έχει ακόμα καταργηθεί η ΠΥΣ του 2012, σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τη λήξη αυτής της σύμβασης, ο κατώτερος μισθός των 586 ευρώ και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους κάτω των 25 ετών θα συνεχίσει να υφίσταται κανονικά, χωρίς την παραμικρή αύξηση στον κατώτερο μισθό. Δηλαδή, με τη λήξη της σύμβασης αν δεν πάρει νέα παράταση…), οι μισθοί θα παραμένουν καθηλωμένοι στα άθλια «μνημονιακά» επίπεδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κοντεύει να συμπληρώσει ένα χρόνο στην κυβέρνηση.

Απέναντι σ’ αυτόν το νέο εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, «χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για παράταση της ισχύος της σύμβασης» και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «το ζητούμενο είναι να επαναρρυθμιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλού σημείωσε: «Μαζί με την πρόταση της μετενέργειας για τρεις μήνες που μας έκανε τη «χάρη» να μας δώσει, παρατείνεται και η μνημονιακή πολιτική.

Το ΠΑΜΕ δηλώνει καθαρά ότι «τα σύρε και έλα» του νόμου αποτελούν κοροϊδία. Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ενσωματώσει το κίνημα στους σχεδιασμούς της, να διαμορφώσει συνειδήσεις υποταγής, να γίνουν οι εργαζόμενοι συνένοχοι στις επιδιώξεις κυβέρνησης – θεσμών.

Μπορεί να έχει συνοδοιπόρους την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και να χαίρει της εμπιστοσύνης συνδικαλιστικών δυνάμεων, όπως είπαν χαρακτηριστικά ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ – ΕΜΕΙΣ, αλλά το ΠΑΜΕ δεν δίνει καθόλου χρόνο. Απαιτούμε την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, των ΣΣΕ και θα κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι του για να οργανωθεί – αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα πει «όχι» στα νέα μέτρα, θα απαιτήσει ανάκτηση των απωλειών και θα διεκδικεί με βάση τις ανάγκες του».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός