Χέρι στα διαθέσιμα του Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων βάζει η συγκυβέρνηση



Χέρι στο Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) αρπάζοντας 150 εκατομμύρια ευρώ βάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με πρόσχημα την ανάγκη να τα δώσει στο ΙΚΑ και έτσι να πληρωθούν οι συντάξεις τη Δευτέρα 29 Ιούνη. Όμως η αλήθεια είναι ότι «με απίστευτη ταχύτητα καθαρίζει ό,τι έχει απομείνει σε όποιο Ταμείο και το καταθέτει στους δανειστές, αναγνωρίζοντας και πληρώνοντας στο ακέραιο το χρέος, για το οποίο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν καμία ευθύνη…», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο Τραπεζοϋπαλλήλων» (συνδικαλιστική παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Συγκεκριμένα, χτες η κυβέρνηση, με τη δικαιολογία ότι λείπουν 150 εκατομμύρια ευρώ από το ΙΚΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιούλη, ζήτησε από το ΕΤΑΤ να του δώσει δάνειο. Όμως, δεν συγκλήθηκε το ΔΣ του ΕΤΑΤ, όπως προβλέπεται, για να πάρει τέτοια απόφαση. Στη συνέχεια, σήμερα Παρασκευή, η κυβέρνηση έβγαλε με το «έτσι θέλω» μια Υπουργική Απόφαση (υπογράφουν υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης και αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης) που «αναγκάζει» το ΕΤΑΤ να δώσει το δάνειο. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά το μεσημέρι η διοικήτρια του ΕΤΑΤ, επικαλούμενη νομικά κωλύματα (απαιτείται ομόφωνη απόφαση από το ΔΣ του Ταμείου για τη μεταφορά διαθεσίμων), ήταν αρνητική στο να εφαρμόσει τη σχετική Υπουργική Απόφαση, ενώ η τράπεζα, στην οποία είναι κατατεθειμένα τα χρήματα, ζήτησε απόφαση του ΔΣ προκειμένου να εκταμιεύσει το ποσό. Έτσι, αργά το απόγευμα, η συγκυβέρνηση κάλυψε τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ από άλλη πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο είναι ότι η συγκυβέρνηση, στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει τη λεηλασία και των ασφαλιστικών ταμείων, μεταφέροντας στις πλάτες του λαού το χρέος που δεν είναι δικό του.

Από την πρώτη στιγμή στο ΕΤΑΤ βρέθηκε αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων από τον κλάδο των εν ενεργεία και συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, μοιράζοντας ανακοίνωση με τις θέσεις τους. Στην ανακοίνωσή του, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας: «Η δική της εθνική ανάγκη είναι η εξυπηρέτηση του ΔΝΤ, της ΕΕ και των μεγαλοεργοδοτών. Η δική μας εθνική ανάγκη είναι η υπεράσπιση και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να πληρώσουν ο ένας τον άλλον, μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, με ταξική αλληλεγγύη και ενότητα. Δεν χρειάζονται κουμανταδόρους εκείνους που όχι μόνο διατηρούν όλους τους μνημονιακούς νόμους, αλλά φέρνουν και νέα μέτρα που φτωχαίνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους».

«Τέρμα στη λεηλασία των Ταμείων. Τέρμα στο πλιάτσικο του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αρκετά ματώσαμε – αρκετά πληρώσαμε. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ παντού. Οργανώνουμε την αντίστασή μας στη νέα επίθεση που έρχεται» τονίζει το «Αγωνιστικό Μέτωπο».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός