Το 3ο μνημόνιο πλήγμα για τους συνταξιούχους



kinhtopoihsh-syntaxioyxoi-16Απανωτά τα πλήγματα στους συνταξιούχους από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ και το 3ο μνημόνιο που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ .

Μείωση των κατώτερων συντάξεων, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, παρακράτηση εισφορών για την υγεία, σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ είναι τα άμεσα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων, στα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν και οι περικοπές κατά 2,25 δις ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις το 2015 – 2016 και 900 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την Πρόνοια, ρίχνοντας στα τάρταρα τις παροχές προς τους απόμαχους της δουλειάς. Συγκεκριμένα: 

Μείωση κατώτερων συντάξεων κατά 20%

Μειωμένες κατά 20% θα δουν τις συντάξεις τους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από την 1/7/2015 σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας και του υφυπουργού Π. Χαϊκάλη που εκδόθηκε στις 14 Αυγούστου και θέτει σε εφαρμογή προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, με βάση τους οποίους η κατώτερη σύνταξη μειώνεται από φέτος τουλάχιστον κατά ευρώ, στα 392,7 από 486 ευρώ ΙΚΑ).

Αντιστοιχίζεται, δηλαδή, στα δεκαπέντε (15) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (26,18 Χ 15 = 392,7 ευρώ), όπως προβλέπει ο νόμος 4093/2012, για τον οποίο το 3ο μνημόνιο προβλέπει να ενεργοποιηθεί πλήρως. Αντίστοιχες μειώσεις θα επιβληθούν στις κατώτερες συντάξεις όλων των Ταμείων.

Σημειώνεται ότι ακόμα και αυτή την πετσοκομμένη πενιχρή σύνταξη δεν θα την λαμβάνουν όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται από εδώ και πέρα και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα και με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο.

Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Ταυτόχρονα, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010, με τον οποίο καθορίζονται το νέο σύστημα συνταξιοδότησης και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οι οποίες πλέον μειώνονται δραστικά, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης επί του συντάξιμου μισθού από 70% στην 35ετία μειώνεται στο 48% στην 40ετία!

Παράλληλα, ο συντάξιμος μισθός για τα χρόνια εργασίας και ασφάλισης μετά το 2010 θα είναι ο μέσος μισθός όλων των ετών ασφάλισης και όχι η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας, όπως υπολογίζεται για τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2010.

Ειδικότερα, με τη σχετική εγκύκλιο ορίζονται ο τρόπος απόδοσης της λεγόμενης βασικής σύνταξης και ο τρόπος υπολογισμού της «αναλογικής σύνταξης», όπως περιγράφεται στο νόμο 3863/2010.

Αυξηση εισφορών στον κλάδο της υγείας

Το συγκεκριμένο πλήγμα δεν είναι το μοναδικό. Από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις του Σεπτεμβρίου θα παρακρατηθούν για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο, τα ποσά για την εισφορά στον κλάδο της υγείας.

Η αύξηση των εισφορών ανέρχεται σε 50%, από το 4% στο 6% επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, ενώ από την ίδια ημερομηνία τίθεται για πρώτη φορά παρακράτηση ύψους 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού στην επικουρική σύνταξη.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ

Από το Μάρτη του 2016 θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θα δημιουργήσει μια νέα τεράστια ομάδα συνταξιούχων η οποία δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά είδη για την επιβίωσή της. 

Λαιμητόμος των δικαιωμάτων για τις επόμενες γενιές 

Τα παραπάνω αποτελούν βαρύτατα πλήγματα στους σημερινούς χαμηλοσυνταξιούχους, δεν είναι όμως μόνο αυτά. Το 3ο μνημόνιο προβλέπει σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα συνολικά που θα αλλάξει άρδην προς το χειρότερο, την κατάσταση για τις επόμενες γενιές, καταργώντας κατακτήσεις ετών που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα της εργατικής τάξης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

  • Κατάργηση όλων των ειδικών ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2021 ώστε κανένας ασφαλισμένος να μην συνταξιοδοτείται πριν από το 67ο έτος της ηλικίας του.
  • Από την 1η Σεπτέμβρη, ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και όσων ταμείων δεν έχουν υπαχθεί μέχρι τώρα.
  • Νέο ασφαλιστικό τον Οκτώβρη με νέα μείωση όλων των συντάξεων με στενότερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών. Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων σε εξάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα αντί των κλιμακίων. Κατάργηση μέχρι τέλος Οκτώβρη όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών για να αντισταθμιστεί η απώλεια των «κοινωνικών πόρων». Ενοποίηση προς τα κάτω όλων των παροχών των Ταμείων. Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ. Περιορισμός σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ. 
  • Επανεξέταση όλου του συστήματος Κοινωνικής πρόνοιας και νέες περικοπές. 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός