Τείχος και ιερό αποκαλύφθηκε στην ανασκαφή της αρχαίας Φενεού.



Πλήθος ευρημάτων, με κυρίαρχα ένα αμφιπρόσωπο τείχος πλάτους 3,20 μ., καθώς και ένα ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα, στο ανατολικό πλάτωμα του λόφου της Ακρόπολης της Κορίνθου, αποκάλυψαν η συστηματική ανασκαφική έρευνα και οι εκτεταμένες εργασίες αποψίλωσης, κατά το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας «Αρχαία Φενεός», που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και ολοκληρώθηκε αυτό τον μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει ότι το τείχος διατρέχει ολόκληρη τη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης σε συνολικό μήκος 230 μ. και σε μέγιστο σωζόμενο ύψος 4,50 μ. 

Στο ανατολικό πλάτωμα του λόφου της Ακρόπολης ήρθε στο φως ιερό, αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα, ορθογώνιας κάτοψης και εσωτερικών διαστάσεων 15,50 Χ 4,00 μ., εντός του οποίου ανιχνεύθηκαν δύο οικοδομικές φάσεις, η πρωιμότερη στην αρχαϊκή και η υστερότερη στην κλασική εποχή.

Και οι δύο φάσεις απέδωσαν πληθώρα αναθημάτων, όπως καλής ποιότητας κεραμική (κοτύλες, σκύφοι, πυξίδες, λήκυθοι, κρατήρες και μικκύλα αγγεία), πήλινα ειδώλια γυναικείων μορφών και προτομές, χάλκινες φιάλες, χάλκινες και σιδερένιες περόνες, χάλκινες και οστέινες πόρπες, χάλκινα επίρραπτα κοσμήματα ενδυμάτων, γυάλινες και οστέινες ψήφους.

Η αρκαδική πόλη Φενεός τοποθετείται στα νοτιοδυτικά όρια της σημερινής Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σε υψόμετρο περίπου 770 μ. 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός