Ηράκλειο: Περιοδεία και παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ



Logo PAME2Περιοδεία στην παιδοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), πραγματοποίησε, την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη το πρωί, αντιπροσωπεία της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και των Ομάδων Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ. Είχαν συζήτηση με τους γιατρούς και το προσωπικό και στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην υποδιοικήτρια του ΠΑΓΝΗ για το θέμα της μεταφοράς κλινικών του ΠΑΓΝΗ.

Όπως κατήγγειλαν, συγχωνεύεται η παιδοχειρουργική κλινική με τη γενική χειρουργική και η νεφρολογική με την παθολογική κλινική, λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως γιατρών. Επίσης, με λουκέτο απειλείται και η παιδοψυχιατρική λόγω λήξεως του προγράμματος ΕΣΠΑ στις 15 Σεπτέμβρη.

Σε ανακοίνωσή τους, οι φορείς που διοργάνωσαν τη σημερινή κινητοποίηση σημειώνουν:

«Είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια οι συγκεκριμένες κλινικές λειτουργούσαν με την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων αφού το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου τις είχαν αφήσει με λειψό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Τις απαξίωναν χρόνια και τώρα ετοιμάζονται να βάλουν και λουκέτο! Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι το ΠΑΓΝΗ κατασκευάστηκε για να καλύψει ανάγκες σε Τριτοβάθμιο Επίπεδο Κρήτης, παρέχοντας εξειδικευμένη γνώση σε ειδικότητες και κλινικές απαιτητικές όσο και απαραίτητες για την υγεία του λαού μας, που η διακοπή της λειτουργίας τους αποτελεί έγκλημα απέναντι σε ολόκληρο τον κρητικό λαό.

Το μέτρο της συγχώνευσης που προωθείται σαν έσχατη λύση ανάγκης, όχι μόνο δεν καλύπτει βασικές ανάγκες σε εξειδικευμένη περίθαλψη, αλλά προσπαθεί αποτυχημένα να συγκαλύψει το πρόβλημα που οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν. Μας γυρνά χρόνια πίσω, όταν εξειδικευμένες κλινικές και γιατροί είτε δεν υπήρχαν είτε ήταν μια πολυτέλεια για λίγους και εκλεκτούς που είχαν τη δυνατότητα να την πληρώσουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Ηρακλείου, της Κρήτης και των νησιών του νότιου Αιγαίου θα στερηθούν τις εξειδικευμένες γνώσεις των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ειδικά σε επείγοντα περιστατικά των εφημεριών, αφού θα εφημερεύουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Χειρουργημένα μικρά παιδιά θα στοιβάζονται για ιατρική φροντίδα μαζί με υπερήλικες ασθενείς με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί, ενώ εξίσου επικίνδυνες θα είναι οι συνθήκες για την πολύ ευάλωτη ομάδα των νεφροπαθών πλάι-πλάι σε ασθενείς με λοιμώξεις και άλλα ανομοιογενή προβλήματα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κορυφαίος επιστήμονας για να καταλάβει ότι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί είναι άκρως επικίνδυνη και απαράδεκτη.

Δεν μπορούμε να δεχόμαστε να θυσιάζουμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας για να εξοικονομούνται χρήματα τα οποία κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση τα μετατρέπουν σε νέα προνόμια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες. Τσακίζουν τη δημόσια Υγεία για να ενισχύσουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, το κλείσιμο κλινικών και τμημάτων. Είναι σίγουρο ότι οι παραπάνω δύο κλινικές είναι μόνο η αρχή , αφού οργιάζουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και απαραίτητα υλικά.

Η δική μας απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια: Ο οργανωμένος αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ανάπτυξη και η παροχή των υπηρεσιών Υγείας πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους και να τις εξασφαλίζει ισότιμα σε όλους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την πλήρη ανάπτυξη των κλινικών του νοσοκομείου μας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας, την κατάργηση όλων των πληρωμών από τους ασθενείς.

Καμία συγχώνευση, καμία κλινική κλειστή. Μαζικές προσλήψεις τώρα».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός