ΗΠΑ – Συρία: Χερσαία επέμβαση στη Συρία από χώρες της περιοχής «βλέπει» ο Κέρι



syrian-jordan-borders«Πεπεισμένος» ότι χώρες της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», θα στείλουν «στο μέλλον» χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις και στο έδαφος της Συρίας εμφανίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος τρέχοντος μηνός, λέγοντας: «Έχετε δίκιο: Χρειάζεται να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή… Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) έχει πει με πολύ σαφή τρόπο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν αποτελούν μέρος της εξίσωσης. Και δεν πιστεύω ότι έχει την παραμικρή πρόθεση να το αλλάξει αυτό… Όμως γνωρίζω ότι άλλοι μιλούν για αυτό. Υπάρχει κόσμος στην περιοχή που είναι ικανός για αυτό».

Οι δηλώσεις του Τζον Κέρι έγιναν μερικές ώρες αφότου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ Τζουμπέιρ, παραμονή της πρώτης επίσκεψης του Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν στην Ουάσιγκτον -τον οποίο θα υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ομπάμα την Παρασκευή.

Στα σκαριά συμφωνίες δισ. δολαρίων ΗΠΑ – Σ. Αραβίας

Ενόψει της επίσκεψης Σαλμάν στις ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τα παζάρια για νέο εξοπλιστικό στρατιωτικό πρόγραμμα από τη μεριά της Σαουδικής Αραβίας με αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες. Πληροφορίες αμερικανικών δικτύων αναφέρουν πως στις συζητήσεις αυτές έχει τεθεί ζήτημα μεταξύ άλλων για την αγορά δύο φρεγατών βασισμένων σε ένα περιπολικό σκάφος που κατασκευάζει η «Lockheed Martin Corp» για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία ως τα τέλη της χρονιάς…

Η πώληση των φρεγατών, η αξία των οποίων είναι αρκετά μεγαλύτερη από 1 δισ. δολάρια, θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο τής από πολλού αναμενόμενης διαδικασίας εκσυγχρονισμού του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας, ένα πρόγραμμα που μπορεί να περιλάβει επίσης πολλά ακόμη μικρότερα πλοία. Στο ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα συμπεριλαμβάνονται εκπαίδευση, αγορά εξοπλισμού ανθυποβρυχιακού πολέμου και άλλες συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον Ρόμαν Σβάιτσερ, αναλυτή της «Guggenheim Securities», η επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά στην Ουάσιγκτον ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια σειρά παραγγελιών «στρατιωτικού εξοπλισμού σε βιομηχανίες των ΗΠΑ».

Οι δύο χώρες οριστικοποιούν μια συμφωνία αξίας 1,9 δισ. δολαρίων για την αγορά 10 ελικοπτέρων «MH-60R» της «Sikorsky Aircraft», που μπορούν να εκτελούν αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου.Τον Ιούνιο, η Σικόρσκι ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία εξετάζει μια νέα μεγάλη παραγγελία για ελικόπτερα «Black Hawk», καθώς σχεδιάζει να διπλασιάσει το σημερινό της στόλο, ο οποίος αριθμεί 80. Επιπλέον οι Σαουδάραβες ενισχύουν και την αντιπυραυλική και αντιαεροπορική τους θωράκιση έχοντας ήδη αποκτήσει πυραυλικό σύστημα «Patriot», ενώ επίκειται και η αγορά συστημάτων «PAC-3» της «Lockheed», αξίας 5,4 δισ. δολαρίων. Τον Ιούλη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση πυρομαχικών αξίας 500 εκατ. δολαρίων για το σαουδαραβικό στρατό. Σαουδάραβες αξιωματούχοι επιδιώκουν την αγορά κατευθυνόμενων από λέιζερ βομβών «Paveway II Plus» της «Λόκχιντ». Εξάλλου η «Boeing Co» κατασκευάζει 84 μαχητικά αεροσκάφη «F-15» στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 33,4 δισ. δολαρίων.

Τα παζάρια γύρω από αυτό το νέο εξοπλιστικό πακέτο της Σ. Αραβίας αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν τη λυκοσυμμαχία των δύο χωρών, παρά τις διμερείς εντάσεις που προκαλεί από τον περασμένο Ιούνη η διεθνής συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και τις προετοιμασίες της σαουδαραβικής μοναρχίας για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή…

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός