Πρόσφυγες – μετανάστες: Η επιβίωσή τους εξαρτάται από τις ανάγκες της ΕΕ σε εργατικά χέρια…



greece-migrants_0Η επιβίωση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή κρίνονται από τις ανάγκες των ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών για επιπλέον εργατικά χέρια.

Με βάση αυτό το κριτήριο η ιμπεριαλιστική ΕΕ ανοίγει τη «βάνα» των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη της ή αφήνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να θαλασσοπνίγονται.

Αυτό επιβεβαιώνει με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ, ο οποίος θεωρεί «ευλογία» τους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα του.

Ο ίδιος επικρίνει το σύστημα παροχής ασύλου που ακολουθεί η χώρα του και ζητάει μέτρα ώστε «οι αιτούντες άσυλο να μη μένουν έξω από την αγορά εργασίας για πολλούς μήνες».

Ζητάει ακόμα να γίνονται μαθήματα γερμανικών στους μετανάστες από την πρώτη ημέρα που φτάνουν στη χώρα και να δικαιούνται άδεια παραμονής οι νέοι που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος των εργοδοτών διαπιστώνει κυνικά ότι οι μετανάστες αποτελούν μια ευκαιρία για την αγορά εργασίας της Γερμανίας. «Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα», είπε στη συνέντευξη και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν 500.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία που μπορούν να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία (BA) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε ισχυρίζεται ότι σε ό,τι αφορά τους μετανάστες «πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στη γλώσσα και την εκπαίδευση» και ότι «οι εταιρείες έχουν τόσες πολλές κενές θέσεις εργασίας όσες ποτέ ως τώρα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωσή τους».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η Γερμανία θα χάσει ως το 2025 περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν, και γι’ αυτό «είναι ξεκάθαρο ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένους μετανάστες».

Αν ο πληθυσμός μας παραμείνει σχεδόν σταθερός, εξαρτόμαστε από τη μετανάστευση», ισχυρίζεται και η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Γιοχάνα Βάνκα.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός