Με χιλιάδες κενά ξεκινούν σήμερα τα σχολεία



sxoleio-prpoaylio-2Με τεράστια κενά που αριθμούν σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς ξεκινά σήμερα Παρασκευή η σχολική χρονιά και η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με μπαλώματα όπως οι εθελοντικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο απαξιώνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για 6.500 κενά που η κάλυψή τους εκκρεμεί, ενώ κανένας αναπληρωτής δεν πρόκειται να βρίσκεται σε σχολείο πριν από τις 21 Σεπτέμβρη αφού η διαδικασία αιτήσεων για πρόσληψη είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Σε συνέντευξη τύπου, χθες, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Αγγελική – Ευφροσύνη Κιάου παρουσίασε τις ενέργειες που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα σχολική χρονιά. «Στα πλαίσια του εφικτού και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτό που θα βιώσουν για μια ακόμα χρονιά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και εργασιακές σχέσεις λάστιχο στην εκπαίδευση.

Όπως είπε η υπηρεσιακή υπουργός, για τη στελέχωση των σχολείων έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 12.000 αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ , για 3.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και για 4.000 από τη μεταφορά πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο υπουργείο Παιδείας .

Σημείωσε ωστόσο πως ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών επειδή τα χρήματα δίνονται από το ΕΣΠΑ με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς, αυξήθηκαν οι ανάγκες λόγω 3.500 συνταξιοδοτήσεων και παραμένει η ανάγκη για 6.000 αναπληρωτές, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή. Σημειώνεται πως τα κενά αυτά υπολογίζονται με βάση την οδηγία για πληθωρικά τμήματα και με βάση τις ανάγκες όπως αυτές τις καθορίζει η κυρίαρχη πολιτική.

Το υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει τις κατά τόπους Διευθύνσεις να πάρουν μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία. Μάλιστα ενδεικτικό σε αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, με έγγραφο που απέστειλε στις Διευθύνσεις, επισημαίνει τον κίνδυνο να μην ανοίξουν σχολεία, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, λόγω ελλείψεων διδακτικού προσωπικού και ζητά από τους διευθυντές να αναζητήσουν εθελοντές προκειμένου να μετακινηθούν από σχολείο σε σχολείο για να καλυφθούν κενά. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν υπάρξει εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικού, η μετακίνηση θα γίνεται υποχρεωτικά.

Επισημαίνει ακόμα ότι στα ολιγοθέσια σχολεία μπορεί να γίνεται και συνδιδασκαλία τάξεων, όπου το επιτρέπει ο αριθμός των μαθητών.

Η εθελοντική μετακίνηση εκπαιδευτικών και η μετατροπή τους σε λάστιχο προκειμένου ένας να καλύπτει δύο ή και παραπάνω θέσεις, είναι πρακτική των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων και συνεχίστηκε με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία δεν προχώρησε σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η μαθησιακή διαδικασία για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές. Να σημειωθεί ότι στις δεσμεύσεις που περιέχονται στο αντιλαϊκό μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γίνεται ανοικτά λόγος για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές για την παιδεία, που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη όξυνση του προβλήματος

Την ίδια στιγμή, αύριο μια σειρά σχολεία δεν θα ανοίξουν, όπως τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών και Ωρωπού, ενώ εικόνα ελλείψεων φτάνει από όλη τη χώρα, όπου πολλά σχολεία, ανάμεσα τους και νηπιαγωγεία δεν πρόκειται να ανοίξουν καν ούτε για αγιασμό αφού δεν υπάρχει σε αυτά κανείς εκπαιδευτικός.

Το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε στο υπουργείο Παιδείας παράσταση διαμαρτυρίας από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός