Τους πυροβολούν στο μέτωπο του πολέμου και τους πνίγουν στο Αιγαίο



italy-migrants-3Χωρίς τέλος η τραγωδία με θύματα τους πρόσφυγες που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική εξαθλίωση. Την Κυριακή, στο Αιγαίο μετρούσαμε πάλι πτώματα. Μέχρι προχτές το βράδυ, 34 άψυχα κορμιά είχαν περισυλλεγεί από το Λιμενικό, σε ναυάγιο λέμβου που μετέφερε δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το Φαρμακονήσι. Ανάμεσά τους ήταν 15 βρέφη, νήπια και παιδιά. Εξι αγόρια και πέντε κορίτσια. Από τη θαλάσσια περιοχή έχουν ανασυρθεί επίσης οι σοροί δέκα γυναικών και εννιά ανδρών.

Οι Αρχές διέσωσαν 69 ανθρώπους, ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ανήλικοι. Οι διασωθέντες μετανάστες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Λέρου. Σε τραγική κατάσταση κατέφτασε μία γυναίκα που έχασε και τα δυο της παιδιά στο ναυάγιο. Ενα μωρό εννέα μηνών και ένα παιδί εννέα χρόνων. Μία άλλη φώναζε ψάχνοντας το παιδί της, ενώ άλλοι διασωθέντες της έλεγαν ότι έχει πνιγεί. Μια νεαρή γυναίκα έψαχνε τον αρραβωνιαστικό της, ένας πατέρας θρηνούσε για τη σύζυγο και τα παιδιά του, μια μητέρα έψαχνε τα παιδιά της. Αλλος πατέρας από την πόλη Χομς πήρε το παιδί του για να γλιτώσει από τον πόλεμο και το έχασε στη θάλασσα. Βρέφος διασώθηκε τελευταία στιγμή από το θάνατο. Οταν το ανέσυραν οι λιμενικοί από τη θάλασσα ήταν σχεδόν παγωμένο, το τύλιξαν σε μια κουβέρτα και προσπάθησαν να το κρατήσουν ζεστό κοντά σε ένα αερόθερμο μέσα στο πλωτό. Το μωρό επανήλθε και τελικά σώθηκε.

Στις 02.30 τα ξημερώματα, οπότε σήμανε ο συναγερμός για το ναυάγιο, στην περιοχή έπνεαν βοριάδες 7 μποφόρ. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονταν, με τη συμμετοχή δύο ελικοπτέρων super puma, πλωτών του Λιμενικού και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού. Στις έρευνες συμμετείχαν δύτες του Λιμενικού, καθώς το ξύλινο σκάφος που ανετράπη ήταν κλειστού τύπου.

Στο μεταξύ, άκαρπες ήταν οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες το περασμένο Σάββατο.

Επίσης, νεκρός εντοπίστηκε ο 22χρονος Σύρος πρόσφυγας ο οποίος αγνοείτο από την περασμένη Δευτέρα στον Αξιό ποταμό, στην περιοχή των Ευζώνων, όταν στην προσπάθειά του να διασχίσει κάθετα τον ποταμό, παρασύρθηκε από τα νερά.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός