Σαν σήμερα… 16 Σεπτέμβρη



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟ1687 Κατά το βομβαρδισμό της Ακρόπολης (στην οποία είχαν ταμπουρωθεί οι Οθωμανοί) από τις ενετικές δυνάμεις του Μοροζίνι καταστρέφεται σημαντικό τμήμα του Παρθενώνα.

1736 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1810 Το Μεξικό ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1893 Γεννιέται ο Ούγγρος γιατρός Άλμπερτ φον Σεντ Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, ο οποίος ανακάλυψε τη βιταμίνη C (Νόμπελ Ιατρικής, 1937).

1918 Στην επαναστατημένη Ρωσία καθιερώνεται η τιμητική διάκριση του παράσημου της «Κόκκινης Σημαίας».

1920 Συνέρχεται το Έκτακτο Εκλογικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ(Κ), το οποίο αποφασίζει τη συμμετοχή του Κόμματος στις εκλογές και συντάσσει το εκλογικό του πρόγραμμα.

1925 Γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός της μπλουζ Ρίλεϊ Κινγκ (Β. Β. Κινγκ).

1944 Παλλαϊκή απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα. Συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και των δυνάμεων κατοχής (και των ντόπιων συνεργατών τους) πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

1945 Οι δυνάμεις του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) κατακτούν την πλειοψηφία στη συνέλευση των εργατικών σωματείων του Πειραιά.

1946 Οι αρχές καταλαμβάνουν τα γραφεία  της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα, ενώ διενεργούν πολλές συλλήψεις. Την ίδια μέρα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει την απαγόρευση του συνεδρίου του ΕΑΜ καθώς και τον εορτασμό των 5χρονων από την ίδρυσή του.

1946 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν και καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη, εξουδετερώνουν την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και απελευθερώνουν 60 κρατούμενους.

1948 Ξεκινά η μάχη της Μουργκάνας στην Ήπειρο. Τα τμήματα του ΔΣΕ διασπούν τη διάταξη του κυβερνητικού στρατού και περνούν στα Ζαγόρια και από εκεί στο Γράμμο.

1949 Ξεκινά στη Βουδαπέστη η δίκη των Λάζλο Ράικ, Λάζαρ Μπράνκοφ και άλλων, οι οποίοι κατηγορούνταν για «εγκλήματα πολέμου και κατά του λαού, εσχάτη προδοσία και για την καθοδήγηση μιας οργάνωσης προς ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος». Ο Λ. Ράικ εκτελέστηκε, ενώ ο Μπράνκοφ καταδικάστηκε σε ισόβια.

1960 Η Κύπρος γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

1961 Η ΕΔΑ καταθέτει στη Βουλή το «απόρρητο σχέδιο διενέργειας των προσεχών εκλογών», που είχαν επεξεργαστεί η ηγεσία της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή και κρατικά όργανα. Επί της ουσίας επρόκειτο για τον προάγγελο του «σχεδίου Περικλής».

1976 Ο Τζίμι Κάρτερ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας σε Έλληνες ομογενείς στην Ουάσιγκτον, δηλώνει ότι ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο…

1977 Πεθαίνει η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1978 Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Βορειοανατολικό Ιράν, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 15.000 ατόμων.

1986 Τραγωδία σημειώνεται σε ορυχείο χρυσού της Νότιας Αφρικής, όταν, κατά τη διάρκεια της εξόρυξης, εκλύονται δηλητηριώδη αέρια στις στοές, προκαλώντας το θάνατο 177 εργατών. Τα συνδικάτα, καταγγέλλοντας τα ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία χρυσού, πραγματοποιούν μια από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες στη Νότια Αφρική (1/10/1986).

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός