ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Αποκαλύπτει τη μεθόδευση γύρω από το παλιό κτίριο



Από τις δράσεις αλληλεγγύης του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου

Από τις δράσεις αλληλεγγύης του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου

Τις μεθοδεύσεις γύρω από το παλιό κτίριο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, με στόχο να το αποσπάσουν από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, αποκαλύπτει με νέα ανακοίνωση η διοίκησή του. Πρώτος απ’ όλους προσπάθησε να ανοίξει το δρόμο ο ΟΑΕΔ, βάζοντας «στον πάγο» εδώ και χρόνια τις εργασίες συντήρησης και επισκευών που χρειαζόταν το κτίριο, ώστε να εγκαταλειφθεί και να απαξιωθεί.

Οταν το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του πήραν τη διάσωση του κτιρίου στα χέρια τους, επιστρατεύτηκαν άλλα μέσα. Στην ίδια μεθόδευση εντάσσονται και τα πρόσφατα γεγονότα της κατάληψης του χώρου, με πρόσχημα τη στέγαση μεταναστών, ενώ το νήμα ξανάπιασε την περασμένη Παρασκευή ο ΟΑΕΔ, ζητώντας από το Εργατικό Κέντρο να παραδώσει τα κλειδιά του κτιρίου προκειμένου να σφραγιστεί!

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει πως η πρόσφατη κατάληψη του κτιρίου και τα συκοφαντικά δημοσιεύματα που ακολούθησαν, αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου. Οπως αποκαλύπτει, «τη δεύτερη μέρα της κατάληψης του κτιρίου από τη δήθεν «Επιτροπή Προσφύγων», η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, που ζήτησε να του ξαναστείλει την αίτηση που παλαιότερα του είχε υποβάλλει για να επαναφέρει το ρεύμα στο κτίριο, καθώς και μια σειρά αιτημάτων.

Είναι καθαρό ότι σε εκείνη τη φάση, η διοίκηση του ΟΑΕΔ συζητούσε να ηλεκτροδοτηθεί το κτίριο για τις δραστηριότητες που θα γίνονταν εκεί. Την Παρασκευή 13/11, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ έστειλε e-mail στο Εργατικό Κέντρο και του ζήτησε «να παραδώσει τα κλειδιά και να σφραγίσει το κτίριο» γιατί, μετά την κατάργηση του ΟΕΕ (σ.σ. Οργανισμού Εργατικής Εστίας), είναι η ίδια υπεύθυνη γι’ αυτό.

Γίνεται ξεκάθαρο πως έχουν αρχίσει πολλοί να ανησυχούν για τις δραστηριότητες του Εργατικού Κέντρου σαν οργανωτής της πάλης των εργαζομένων στη Λέσβο, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ετσι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να αποσπάσουν το κτίριο από τους εργαζόμενους, πιστεύοντας ότι έτσι θα δυσκολέψουν τη δράση τους».

Σε πείσμα όλων των παραπάνω, το Εργατικό Κέντρο ξεκαθαρίζει: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση: Το κτίριο ήταν, είναι και θα παραμείνει χώρος δραστηριοτήτων του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του, προπύργιο του σχεδιασμού της δράσης των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή. Θεωρούμε ότι το σχέδιο αφαίρεσης του κτιρίου από το Εργατικό Κέντρο και το εργατικό κίνημα εξυφαίνεται από κυβερνητικά κλιμάκια, που επιδιώκουν να αφαιρέσουν από τους εργαζόμενους όπλα χρήσιμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στους εμπνευστές τέτοιων σχεδίων αλλά και σε όσους άλλους, «θεσμικούς» ή εξωθεσμικούς, αναλαμβάνουν την υλοποίησή τους, τους λέμε καθαρά: Μην τολμήσετε να σηκώσετε χέρι πάνω στο Εργατικό Κέντρο. Οι εργαζόμενοι του νησιού, όλη η προοδευτική λεσβιακή κοινωνία θα το υπερασπίσουν. Και έχουν τον τρόπο να το κάνουν με επιτυχία».

Ενα σύντομο ιστορικό

Το 2008 διενεργήθηκε από τον τότε Οργανισμό Εργατικής Εστίας δημοπρασία ανάθεσης για την επισκευή του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου. Τον Ιούνη του ίδιου έτους, υπεγράφη σύμβαση ενοικίασης κτιρίου για το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία μέλη του, προκειμένου να μετεγκατασταθούν προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές. Ωστόσο, πέρασαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνει το παραμικρό όσον αφορά τις απαραίτητες εργασίες.

Με δεδομένη την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων, το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε το Δεκέμβρη του 2012 να συντηρήσει το κτίριο με προσφορές των σωματείων του σε εθελοντική εργασία και υλικά. Μετά από ένα εξάμηνο επισκευών, οι αίθουσες του κτιρίου έγινε δυνατό να φιλοξενήσουν ξανά τη δραστηριότητα των σωματείων και έκτοτε χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Ο ΟΑΕΔ επανήλθε το Δεκέμβρη του 2014, με απόφαση για εγκατάλειψη του κτιρίου, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο για τους ευρισκόμενους σε αυτό, παρά το γεγονός ότι σε αυτοψία που είχε διενεργηθεί ένα μήνα νωρίτερα, είχε διαπιστωθεί η καλή κατάσταση του κτιρίου.

Για την πλήρη ενημέρωση των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο επανέφερε στη δημοσιότητα έγγραφο που είχε στείλει στις 10/12/2014 στο υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ. Σε αυτό εξηγούσε πως το κτίριο στο οποίο μεταφέρθηκε προσωρινά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.

«Ηταν και είναι αδύνατο το αρχείο, ακόμα και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων να χωρέσουν σε ένα πολύ μικρό χώρο, σε σχέση με τον προηγούμενο», σημείωνε μεταξύ άλλων και ζητούσε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία περαιτέρω επισκευής και ηλεκτροδότησης, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2008, χωρίς να απομακρυνθούν τα σωματεία της δύναμής του από το χώρο.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός