Στίβος: Πόλεμος συμφερόντων πίσω από τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα ντόπινγκ στη Ρωσία



Σε ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης, όπου εκδηλώνεται τόσο η σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού όσο και το χοντρό παιχνίδι των μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο, εξελίσσεται η δημοσιοποίηση του πορίσματος Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), το οποίο ζητάει την αποβολή της Ρωσίας απ’ τους αγώνες στίβου, εξαιτίας τεράστιου σκανδάλου ντόπινγκ και διεφθαρμένων πρακτικών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στην υπόθεση φέρονται μπλεγμένοι τόσο το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας όσο και παράγοντες της ίδιας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Στίβου (IAAF). Οι τελευταίοι κατηγορούνται για χρηματισμό απ’ τη Ρωσία προκειμένου να κάνουν …τα στραβά μάτια είτε σε θετικά τεστ αντιντόπινγκ κοντρόλ είτε στην καταστροφή ενοχοποιητικών στοιχείων για Ρώσους αθλητές. Οι αποκαλύψεις αγγίζουν και τον πρώην πρόεδρο (νυν επίτιμο) της IAAF Λαμίν Ντιακ, ο οποίος φέρεται να έχει λάβει περισσότερα από 1,8 εκατ. δολάρια από το 2011, προκειμένου η IAAF να καλύπτει τα θετικά δείγματα των Ρώσων αθλητών και αθλητριών.

Ο νυν πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόου, δήλωσε ότι η πρόταση της WADA για αποβολή της Ρωσίας θα συζητηθεί στο συμβούλιο της IAAF. Από τη μεριά της η Ρωσία θεωρεί αρκετές από τις κατηγορίες αβάσιμες, ενώ σε ανακοίνωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου τονίζεται πως έκανε μόνη της την κάθαρση. Παράλληλα, τονίζει την πρόθεσή της για συνεργασία με IAAF και ΔΟΕ.

Πόλεμος συμφερόντων

Η υπόθεση έρχεται λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το ερχόμενο καλοκαίρι, απ’ τους οποίους η Ρωσία κινδυνεύει να τεθεί εκτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον ανταγωνισμό για τα κέρδη που προσφέρει ο εμπορευματοποιημένος Αθλητισμός. Την ίδια ώρα τα όσα συμβαίνουν αποτελούν και το καλύτερο εφαλτήριο για τη νέα ηγεσία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Στίβου, που αναλαμβάνοντας τα ηνία στις εκλογές του Αυγούστου μίλησε για εξάλειψη των μελανών σημείων που αμαυρώνουν την εικόνα του στίβου, φυσικά με στόχο την καλύτερη προστασία του «προϊόντος».  

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός