Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο που παραμονεύει στις στοές



Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην Αμφισσα και συζήτησε για τις συνθήκες δουλειάς που επιδεινώνονται

 

 

Τους τελευταίους μήνες, στα Μεταλλεία εξόρυξης βωξίτη στη Φωκίδα επικρατεί αναταραχή. Η εντατικοποίηση της δουλειάς αυξήθηκε κατακόρυφα, ταυτόχρονα με την προσπάθεια της εργοδότριας εταιρείας να «ξύσει» στην κυριολεξία το βουνό της Γκιώνας, βγάζοντας κι «από τη μύγα ξύγκι», σε παλιά και νέα Μεταλλεία. 

Τον περασμένο Φλεβάρη, οι «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες», που εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα στη Φωκίδα, εξαγοράστηκαν από την γαλλική ΚΕΡΝΕΟΣ και στη συνέχεια ενοποιήθηκαν με την ΕΛΜΙΝ, θυγατρική του γαλλικού ομίλου. Με την εξαγορά, νέα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν στα παλιά που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι. Το κυνήγι του κέρδους οδηγεί την εταιρία να βγάλει γρήγορα όσο περισσότερο βωξίτη γίνεται, εκμεταλλευόμενη – όπως και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες των Μεταλλείων – τον ορυκτό πλούτο και τα κοιτάσματα της περιοχής.

Οι συνέπειες από τις εκπτώσεις στα μέτρα ασφάλειας είναι πλέον μετρήσιμες και ορατές. Καταγράφονται και στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Μεταλλείων, που ενεργοποιήθηκε μετά τις καταγγελίες του Σωματείου εργαζομένων στα Μεταλλεία Βωξίτη «Εργοταξιακό» και της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας.

Η δράση αυτών των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι καρφί στο μάτι της εργοδοσίας και εμπόδιο στα σχέδιά της, γι’ αυτό τις πολεμά με κάθε μέσο. Επιβεβαιώνεται ότι το καπιταλιστικό κέρδος και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι πράγματα ασύμπτωτα και ότι όσο ο ορυκτός πλούτος, συνολικά τα μέσα παραγωγής παραμένουν καπιταλιστική ιδιοκτησία, τα λαϊκά συμφέροντα και οι σύγχρονες ανάγκες θα βρίσκονται υπό διαρκή διωγμό.

 

Χάρτης της περιοχής όπου αναπτύσσεται η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Φωκίδα
Χάρτης της περιοχής όπου αναπτύσσεται η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Φωκίδα

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην Αμφισσα και συζήτησε με εργαζόμενους στα Μεταλλεία, αλλά και με συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου. Η ανησυχία τους αποτυπώνεται σε μία προς μία τις καταγγελίες που μας έκαναν: Αν δεν υπάρξει τώρα συσπείρωση στο σωματείο και οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, που θα ασκήσει πίεση στην εργοδοσία να πάρει μέτρα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να παρέμβουν, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η δουλειά στα Μεταλλεία θα μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα. 

Τα σημάδια της έχει αφήσει στην περιοχή και η επιφανειακή εξόρυξη του βωξίτη
Τα σημάδια της έχει αφήσει στην περιοχή και η επιφανειακή εξόρυξη του βωξίτη

Τα λιμάνι φόρτωσης του βωξίτη στην Ιτέα
Τα λιμάνι φόρτωσης του βωξίτη στην Ιτέα
 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός