ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ



Δήλωση του Θανάση Γκώγκου, μέλους της διοίκησης του ΟΑΕΔ εκ μέρους των εργαζομένων

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ με θέμα τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2016, ο Θανάσης Γκώγκος μέλος του ΔΣ από την πλευρά των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τον καταψήφισε συνολικά.

Στην τοποθέτηση του ανέφερε:

«Ο προϋπολογισμός για το 2016 κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τους προηγούμενους. Προβλέπει νέα δραματική μείωση των ποσών που καλύπτουν τις ανάγκες των ανέργων και των οικογενειών τους. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 1,77 δις ευρώ που δίνονταν για την προστασία των ανέργων πριν 5 χρόνια με τα ποσοστά ανεργίας στο 11% σήμερα δίνονται μόλις 830 εκατομμύρια, 160 λιγότερα από πέρσι, σε συνθήκες που οι άνεργοι στη χώρα μας υπολογίζονται σταθερά στο 1.5 εκατομμύριο περίπου.

Πλέον όλο και λιγότεροι είναι οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας. Επιδοτείται κατά μέσο όρο κάθε μήνα περίπου το 12% των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ. Παράλληλα με τις διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα για πλήρη επιδότηση, μεγάλο τμήμα των ανέργων επιδοτείται μόλις για 5 μήνες.

Για την κυβέρνηση, σε πρώτο πλάνο παραμένουν ως λύση στην ανεργία τα κακοπληρωμένα πεντάμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας, τα οποία μετά τη λήξη τους δεν προβλέπουν σταθερή επιδότηση, δεν προσφέρουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αντιμετωπίζουν τους ανέργους ως ωφελούμενους και όχι ως εργαζόμενους. Μέσω αυτών των προγραμμάτων ο ΟΑΕΔ αποτελεί τον επίσημο, κρατικό φορέα που χτυπά το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, με σταθερό προσανατολισμό στη φτηνή εργασία για τα αφεντικά.

Από τις κοινωνικές παροχές που βρίσκονταν στην ευθύνη των καταργηθέντων Οργανισμών της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας επιβιώνει μόνο το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού το οποίο είναι κουτσουρεμένο σε ποσά και δικαιούχους. Απουσιάζει πλήρως το κατασκευαστικό έργο για φθηνή κατοικία, έργο ζωτικής σημασίας για την εργατική-λαϊκή οικογένεια.

Παραμένουν τα προβλήματα στην πρακτική άσκηση των σπουδαστών των ΕΠΑΣ, τόσο στο μεροκάματο όσο και στην αντιστοιχία της εργασίας με το αντικείμενο σπουδών. Βιβλία για τη νέα χρονιά δεν έχουν δοθεί ακόμα, αρκετοί σπουδαστές βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν κενά σε αναλώσιμα και εξοπλισμό.

Κενά υπάρχουν επίσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ, στην κάλυψη θέσεων εργασίας οι οποίες συμπληρώνονται άλλοτε με 5μηνα προγράμματα και άλλοτε με σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους. Η έλλειψη εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η κτιριακή δυναμική που θα μπορούσε να έχει ο κάθε σταθμός και να «κόβονται» κάθε χρόνο εκατοντάδες βρέφη και νήπια.

Παράλληλα συνεχίζεται αμείωτα η απαράδεκτη ανάθεση βασικών λειτουργιών του ΟΑΕΔ (καθαριότητα, φύλαξη) σε ιδιώτες εργολάβους.

Οι εργαζόμενοι, οι σπουδαστές, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα από την αγωνιστική κινητοποίηση και δράση για να μην υπάρχει άνεργος απροστάτευτος, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των ανέργων και των οικογενειών τους, για το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός