Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Σαν σήμερα 21 Δεκέμβρη!Σαν σημερα1802 Γεννιέται ο Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1821 Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α΄ Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου), επεξεργάζεται το «Προσωρινόν Πολίτευμα» (Σύνταγμα) της Επιδαύρου, που ψηφίστηκε την 1η Γενάρη.

1881 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι κάτοικοι Θεσσαλίας και Αρτας που είχαν προστεθεί στην ελληνική επικράτεια. Ο Χαρίλαος Τρικούπης κερδίζει τις εκλογές και γίνεται πρωθυπουργός.

1915 Γεννιέται ο Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν.

1917 Με απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού (σοβιετική επαναστατική κυβέρνηση) οργανώνεται έκτακτη επιτροπή για την αντιμετώπιση της πάλης εναντίον της επανάστασης και των σαμποτάζ («Τσεκά»).

1925 Στις επαναληπτικές εκλογές για το Δήμο της Θεσσαλονίκης, παρά την τρομοκρατία της παγκαλικής δικτατορίας, το «δημοκρατικό» ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία απ’ ό,τι δύο μήνες πριν. Ο Θ. Πάγκαλος εξορίζει τους εργάτες δημοτικούς συμβούλους. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πατρίκιος υποκύπτει στις πιέσεις του καθεστώτος.

1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου – Κεμάλ).

1933 Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των τριατατικών (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα). Η κυβέρνηση τους επιστρατεύει, ενώ ενεργούνται και συλλήψεις.

1944 Οι προσπάθειες των Βρετανών επικεντρώθηκαν στον άξονα Πειραιάς – Φάληρο και τις συνοικίες μεταξύ των οδών Συγγρού και Πειραιώς, αυξάνοντας την πίεση του ΕΛΑΣ σε Πετράλωνα – Θησείο – Ψυρρή. Οι Ανατολικές συνοικίες απειλήθηκαν με αποκοπή από την υπόλοιπη Αθήνα. Ο ΕΛΑΣ αναδιατάσσει δυνάμεις και αντεπιτίθεται κυρίως τη νύχτα. Η ΚΕ του ΕΑΜ επέδωσε διαμαρτυρία στον Πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς αμάχων από τους Βρετανούς.

1949 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (το 1956 έγινε Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».

1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

1954 Στις 20-21/12/1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον ΑΝ 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1960 Από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ανόι ανακοινώνεται το Πρόγραμμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Νοτίου Βιετνάμ.

1968 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1962).

1981 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης.

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 514589Συνολικές αναγνώσεις:
  • 496Αναγνώσεις σήμερα:
  • 258764Συνολικοί επισκέπτες:
  • 134Επισκέπτες σήμερα:
  • 1Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ