Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις και εργασίες της 6ης Τριμερούς Συνάντησης στην Κύπρο



eedye_logoΜε τη συμφωνία κοινού ανακοινωθέντος και κοινών δράσεων που θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στη Λάρνακα, η 6η Τριμερής Συνάντηση Ειρήνης των Κινημάτων Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας, που φιλοξενήθηκε στην Κύπρο από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ).

Κινητοποίηση στις Βρετανικές βάσεις της Δεκέλειας

Υπό το σύνθημα «Λαοί της Μεσογείου ξεσηκωθείτε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους του, για ειρήνη» το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, η Ελληνική Επιτροπή για Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ απαίτησαν το Σάββατο 12 Δεκέμβρη με μαζική αντιπολεμική πορεία στις Βάσεις της Δεκέλειας την απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο.

Η αντιπολεμική πορεία ξεκίνησε από την αερογέφυρα Ξυλοτύμπου και κατευθύνθηκε στον αστυνομικό σταθμό των βρετανικών βάσεων, όπου επιδόθηκε ψήφισμα με το οποίο απαιτείται το κλείσιμο και η απομάκρυνσή τους.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Η μετατροπή των Βάσεων με διάφορα προσχήματα σε ορμητήριο ΝΑΤΟϊκών επιδρομών, όπως γίνεται και τώρα κατά της Συρίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ύπαρξη και η χρήση τους αποδεικνύεται εγκληματική για τους λαούς της περιοχής, αφού απ’ αυτές εξορμούν δυνάμεις που σκορπάνε το θάνατο στη γειτονιά μας. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γίνονται για πάταξη δήθεν της τρομοκρατίας, για εξασφάλιση δήθεν της ασφάλειας και της ειρήνης στον πλανήτη, έχουν σαν πραγματική αιτία την προσπάθεια του ίδιου του συστήματος να αντιμετωπίσει την οικονομική του κρίση, εκμεταλλευόμενο το φυσικό πλούτο άλλων χωρών.

Έχουν οι πόλεμοι αυτοί σαν αιτία την ακόρεστη δίψα του καπιταλισμού για κέρδη και σαν σκοπό τον επεκτατισμό με τη διεκδίκηση όλο και νέων εδαφών, τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Το διεθνές οργανωμένο αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα στο πρόσωπο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και ειδικά τα Κινήματα Ειρήνης της περιοχής μας, στηρίζουν την απαίτηση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης να σταματήσουν άμεσα οι αεροπορικές επιδρομές προς γείτονες λαούς, να φύγουν οι Βάσεις από την Κύπρο και να μην έχει η Κύπρος καμία συμμετοχή, έμμεση ή άμεση, στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟϊκά σχέδια και πολέμους. Δεν δέχεται ο φιλειρηνικός, πολύπαθος λαός της Κύπρου, που έχει υποφέρει τόσα από πολέμους και συγκρούσεις, να παραχωρείται ούτε γη, ούτε αέρας, ούτε νερό από τη χώρα του, σε όσους δολοφονούν μαζικά εδώ και χρόνια τους λαούς της περιοχής μας.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας

Οι εργασίες της 6ης Τριμερούς Συνάντησης ξεκίνησαν την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη με την Ημερίδα με θέμα «Η υπόσκαψη της ειρήνης στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά ζητήματα και η Κύπρος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι σχέσεις Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων» που διοργάνωσαν το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) από κοινού με το Ινστιτούτο Ερευνών «Προμηθέας» στην Δημοσιογραφική Εστία Λευκωσίας.

«Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά στην περιοχή μας, η φωνή μας όμως θα μπορέσει να ακουστεί όταν την ενώσουμε με όλο τον άλλο κόσμο που πιστεύει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι ο πόλεμος και η καταπίεση», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σύλβα Τιγγιρίδου, κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας.

Κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ που προσφέρει στους ΝΑΤΟϊκούς λιμάνια και αεροδρόμια, την ίδια ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός προσφέρει το Ακρωτήρι στους Γάλλους για επιθέσεις, συνεπής στην αποικιοκρατική πολιτική του. «Η ιστορία γράφεται κάθε στιγμή με βομβαρδισμούς, με σφαγές, με κύματα προσφύγων, με καθημερινούς πνιγμούς στη Μεσόγειο – μια θάλασσα που ονειρευόμασταν να τη μετατρέψουμε σε θάλασσα ειρήνης – με κλείσιμο συνόρων, με φράκτες γύρω από τις χώρες της λεγόμενης ενωμένης Ευρώπης, με συναντήσεις και συνομιλίες υψηλού επιπέδου που καταλήγουν σε συμφωνίες μόνο για τους αριθμούς των προσφύγων που θα δεχτούν και έναντι ποιας οικονομικής αποζημίωσης, με καταρρίψεις αεροπλάνων. Γράφεται με τρομοκρατικές επιθέσεις που ονομάζονται έτσι μόνο όταν γίνονται εναντίον των ”πολιτισμένων χωρών”», είπε και πρόσθεσε: «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων, για έλεγχο των στρατηγικών περασμάτων και για άνοιγμα νέων αγορών για το κεφάλαιο δημιούργησαν μια χαώδη κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα τώρα στη δική μας περιοχή».

Κοινός εχθρός ο ιμπεριαλισμός

Η συνεπής και αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική γραμμή πάλης υπογραμμίζει πως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, τους ενώνει η κοινή αγωνία για ειρήνη και πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, τις αστικές κυβερνήσεις που τον υπηρετούν και τον στηρίζουν, τόνισε στο δικό του χαιρετισμό στην ημερίδα ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Αναφερόμενος στην αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και εξαθλίωσης των λαών που ενισχύεται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων μαζί με ΕΕ-ΔΝΤ, τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνουν επικίνδυνα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Υπενθύμισε τις πάγιες θέσεις του ΠΣΕ ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο για «Νέα Μέση Ανατολή» και σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι οι φονταμενταλιστικές δυνάμεις, που τόσα χρόνια γίνονταν ανεκτές αλλά και τροφοδοτούνταν από τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές, ανέλαβαν νέο ρόλο με ένοπλες ομάδες με «ιερούς πολεμιστές». «Η υποκρισία και τα διπλά μέτρα και σταθμά περισσεύουν. Η κρίση και αστάθεια που δημιούργησαν οι ίδιοι άμεσα ή έμμεσα μέσω των ένοπλων τζιχαντιστών αξιοποιείται τώρα για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις. Το ”μοντέλο” της Λιβύης, η οποία βομβαρδίστηκε και τεμαχίστηκε αποτελεί τον κίνδυνο για το Ιράκ και τη Συρία», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά στρατιωτική «ανθρωπιστική» επέμβαση, αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες ευθύνες της Τουρκίας και των μοναρχιών του Κόλπου, που για να ανατρέψουν το καθεστώς στη Δαμασκό, εξόπλισαν συμμορίες, δημιουργώντας εκατομμύρια προσφύγων.

Καταγγέλλοντας τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για το προσφυγικό και τον «υγρό τάφο» του Αιγαίου και της Μεσογείου, ο Η. Τσαβδαρίδης χαρακτήρισε υποκρισία τη στάση της ΕΕ που κλιμακώνει την καταστολή. Εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξη του ΠΣΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού και του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την κατοχή.

Τόνισε ότι η 6η Τριμερής Συνάντηση Ειρήνης αναδεικνύει την αντιιμπεριαλιστική πάλη των τριών λαών κατά των αιτιών που γεννάνε τους πολέμους, ενώ κατήγγειλε και τις διευκολύνσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία.

Ο Η. Τσαβδαρίδης εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΠΣΕ στον αγώνα των Κυπρίων για επανένωση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία, κοινή πατρίδα Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων. «Μια ενωμένη Κύπρος χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες. Παράλληλα εκφράζουμε την κάθετη αντίρρησή μας στα σχέδια της σημερινής κυπριακής κυβέρνησης για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Στον καιάδα της στρατοκρατίας

Στον Καιάδα της στρατοκρατίας οδηγεί την Κύπρο η κυβέρνηση Αναστασιάδη με τον προσανατολισμό της για ένταξη στο ΝΑΤΟϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και το ίδιο το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, Κώστας Γουλιάμος.

Αναλύοντας εκτενώς τη διεθνή κατάσταση, αναφέρθηκε σε στρατοκρατική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ, «οργανική κυριαρχία» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση που σε συνθήκες συστημικής κρίσης του καπιταλισμού μεγεθύνει την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, όπως και τις αποκλίνουσες τάσεις, με τη μορφή ενός «νέου» παρεμβατισμού. «Ιστορικά είναι γνωστό πως η μετάβαση από ένα προηγούμενο σε ένα επόμενο κύκλο παγκόσμιας συσσώρευσης συνυπάρχει πάντοτε με μεγάλους διηπειρωτικούς πολέμους. Ωστόσο, η τωρινή κρίση εμφανίζει μια τάση μετατόπισης της ηγεμονικής ισχύος από τον αμερικανικό μονοπολισμό προς μια πολυπολική αναδιαμόρφωση της γεωπολιτικής με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και βαθύτερο στόχο την Ευρασία», πρόσθεσε.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της συριακής κρίσης αποτυπώνει τη χρεοκοπία της πολιτικής των ΝΑΤΟϊκών κρατών, τα οποία υπολόγιζαν ότι το καθεστώς Άσαντ θα έπεφτε γρήγορα και ότι θα έδιωχναν τους Ρώσους από το μοναδικό έρεισμά τους στη Μεσόγειο, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είδαν τους τζιχαντιστές να κυριαρχούν στην ένοπλη αντιπολίτευση.

Ο κ. Γουλιάμος υπέδειξε ότι με όλα αυτά «φυσικοποιείται» η βαρβαρότητα με πυρήνα το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και τη Συνθήκη της Λισαβόνας της ΕΕ, δρομολογώντας ένα νέο απολυταρχισμό. Ανάμεσα σε άλλα επέστησε την προσοχή για ενδεχόμενες ΝΑΤΟϊκές παρεμβάσεις στη διαδικασία του Κυπριακού.

 Πολιτική του τουρκικού κεφαλαίου

Από την πλευρά της η Τουρκοκύπρια ακαδημαϊκός, Ουμούτ Μποζκούρτ, ανέλυσε το πώς επηρεάζει το προσφυγικό και το ενεργειακό τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το Κυπριακό, με την Άγκυρα να βγαίνει κερδισμένη από την πολιτική της «Ευρώπης φρούριο», ωθώντας την Τουρκία σε μια διευθέτηση του Κυπριακού. Η κ. Μποζκούρτ αναφέρθηκε, επίσης, ανάμεσα σε άλλα, στις αντιδράσεις στα κατεχόμενα, με την Τουρκία από «μητέρα πατρίδα» να γίνεται το «ΔΝΤ» των Τουρκοκυπρίων και να επιβάλει λιτότητα για τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου. Ειδική αναφορά έκανε στο παράδειγμα της μεταφοράς νερού και στην κόντρα Άγκυρας -τουρκοκυπρίων για το αν θα ελέγχεται από τουρκική ιδιωτική εταιρεία ή τους «δήμους» στα κατεχόμενα.

ΠΟΔΝ: Η νεολαία αντιπαλεύει τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμού

Ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Νικόλας Παπαδημητρίου, στον χαιρετισμό του στην Ημερίδα σημείωσε ότι ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στις προτεραιότητες του ιμπεριαλισμού, κάτι που βέβαια απέκτησε μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του ανταγωνισμού των μονοπωλίων που προέκυψε ακόμα πιο έντονα με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Αναλύοντας την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην περιοχή και την εκτροφή των φονταμενταλιστών τύπου Ισλαμικού Κράτους, αλλά και φασιστών και ρατσιστών στη Δύση, ο Ν. Παπαδημητρίου τόνισε ότι ο εθνικισμός-σοβινισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο φασισμός και ο αντικομμουνισμός αποτελούν «χρήσιμα» εργαλεία στα χέρια των ιμπεριαλιστών για την επιβολή των σχεδίων τους στην περιοχή κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υπόσκαψη της ειρήνης. Ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ τόνισε ότι η προοδευτική νεολαία αντιπαλεύει τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές και τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Πολύ έντονη και πολύ επικίνδυνη αντιπαράθεση

 

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Ζουχάλ Οκουγιάν, και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Νίκος Ζώκας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Η περιοχή μας ολόκληρη, από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολύ έντονης και πολύ επικίνδυνης αντιπαράθεσης. Εκατοντάδες πολεμικά αεροπλάνα και πλοία, κάθε άλλου τύπου στρατιωτικές μηχανές, στρατιωτικά σώματα δεκάδων χωρών, εντός κι εκτός ΝΑΤΟ, πηγαινοέρχονται στα στρατιωτικά γυμνάσια και κάποια από αυτά ήδη χρησιμοποιούνται στους πολέμους της Συρίας, του Ιράκ και αλλού. Όλα αυτά είναι κρίκοι στην αλυσίδα των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ανταγωνισμών, που εκδηλώνονται για το μοίρασμα των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων και των αγορών. Η καπιταλιστική κρίση, που τα τελευταία χρόνια μαστίζει αλύπητα του λαούς της περιοχής, όξυνε ακόμη περισσότερο τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ο περιβόητος «πολύ-πολικός κόσμος», βασικό προπαγανδιστικό εργαλείο τα τελευταία χρόνια των δυνάμεων του αστικού και οπορτουνιστικού φάσματος, αποδείχτηκε ότι δεν είναι κάτι διαφορετικό από τον κόσμο των ανελέητων ενδοϊμπεριλιστικών αναμετρήσεων. Αναμετρήσεις που διεξάγονται με οικονομικά, διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Μην ξεχνάμε άλλωστε: «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».»

Αναφερόμενος ο Νίκος Ζώκας στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα υπογράμμισε: «Είμαστε ανήσυχοι από την κινητικότητα, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το θέμα του Κυπριακού, οι διευθετήσεις στο Αιγαίο και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συζητήσεις που διεξάγονται για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τον καθορισμό των ΑΟΖ στην περιοχή μας. Είμαστε ανήσυχοι γιατί αυτές διεξάγονται μέσα στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με κύριο γνώμονα την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης κάθε χώρας. Είμαστε ανήσυχοι γιατί αυξάνεται και βαθαίνει ολοένα και περισσότερο η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ.

Είμαστε αντίθετοι σε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, που να είναι ένα καινούργιο σχέδιο τύπου Ανάν. Είμαστε ανήσυχοι, ότι ο λαός της Κύπρου – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – μπαίνει σε μία νέα περιδίνηση, με ακόμη πιο άδηλο το μέλλον του. Η συμμαχία με το Ισραήλ και η ένταξή του Νησιού στο λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» κάθε άλλο παρά εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών της περιοχής.

Και από αυτό το βήμα επιβεβαιώνουμε τη σταθερή μας θέση αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό. Θεωρούμε, ότι είναι ξεκάθαρα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ότι πρέπει να υπάρξει μία λύση βιώσιμη, με την Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, πραγματική κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς προστάτες και εγγυητές, στην βάση μιας δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Επίσκεψη στην Κατεχόμενη Λευκωσία

Την Κυριακή 13 Δεκέμβρη οι αντιπροσωπείες των τριών κινημάτων και του ΠΣΕ επισκέφτηκαν και την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ενιαίας Κύπρου BKP και τον πρόεδρο του IzzetIzcan. Σε φιλικό κλίμα όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την ανάγκη για τερματισμό της παρουσίας ξένου στρατού και βάσεων στην Κύπρο και την επανένωση του νησιού στην βάση δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια ως κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους προστάτες και εγγυητές.

Λύση μακριά από τις επιβουλές του ΝΑΤΟ

Στις εργασίες της 6ης Τριμερούς Συνάντησης στις 13 Δεκέμβρη, η πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης, Σύλβα Τιγγιρίδου, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ που προσφέρει στους ΝΑΤΟϊκούς λιμάνια και αεροδρόμια την ίδια ώρα που ο Βρετανός Πρωθυπουργός προσφέρει το Ακρωτήρι στους Γάλλους για επιθέσεις, συνεπής στην αποικιοκρατική πολιτική του. «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων,για έλεγχο των στρατηγικών περασμάτων και για άνοιγμα νέων αγορών για το κεφάλαιο δημιούργησαν μια χαώδη κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα τώρα στη δική μας περιοχή», ανέφερε η Σ. Τιγγιρίδου. Από την δική του πλευρά, ο Γ.Γ. του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης, Χρίστος Κουρτελλάρης, τόνισε ότι ο εχθρός των λαών και της ειρήνης έχει όνομα: Είναι ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός και οι θεσμοί του, όπως το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ και η ΕΕ. Καταδίκασε την τρομοκρατία, αλλά και τους ιμπεριαλιστές που την εξέθρεψαν στο πλαίσιο των σχεδίων τους για μια νέα Μέση Ανατολή. Αναλύοντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ο ΓΓ του ΠΣΕ επεσήμανε ότι τους «τζιχαντιστές» όπως και τους «Ταλιμπάν» τους εξέθρεψαν αυτοί που προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Συνδέοντας την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας με την καπιταλιστική κρίση και την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων, ο Χ. Κουρτελλάρης υπέδειξε ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές και ότι ο μόνος δρόμος για τους λαούς και τα κινήματά τους είναι η αντι-ιμπεριαλιστική πάλη. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα, πρέπει να ενδυναμωθεί η λαϊκή πάλη ενάντια στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της δικοινοτικής πάλης για τερματισμό της κατοχής με μια επανενωμένη Κύπρο. Για μια λύση στη βάση των γνωστών αρχών και ψηφισμάτων που θα είναι μακριά από τις επιβουλές του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της «νέας Μέσης Ανατολής».

Ηρακλής Τσαβδαρίδης: Το ΠΣΕ στηρίζει την τριμερή δράση που συμβάλει στην δράση και τον προσανατολισμό των κινημάτων της περιοχής

Χαιρετίζοντας της τριμερή σύνοδο των κινημάτων την Κυριακή, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης (ΠΣΕ), Ηρακλής Τσαβδαρίδης, υπογράμμισε την συμβολή που έχει η κοινή δράση των τριών κινημάτων στην γενικότερη δράση του ΠΣΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας πως απέναντι στην συντονισμένη δράση των κυβερνήσεων που δεσμεύονται από τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή και συμμετέχουν σε αυτά, η τριμερής δράση των κινημάτων ειρήνης αναδεικνύει την αντιιμπεριαλιστική απάντηση των λαών, με την διεθνιστική φιλία και αλληλεγγύη. Η πρωτοβουλία των τριμερών συναντήσεων συμβάλει γενικότερα στην δράση και τον προσανατολισμό του ΠΣΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης στην συνέχεια τόνισε πως η συνεπής και αγωνιστική αντι-ιμπεριαλιστική γραμμή πάλης υπογραμμίζει πως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, τους ενώνει η κοινή αγωνία για ειρήνη και πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό,τις αστικές κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Αναφερόμενος στην αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και εξαθλίωσης που ενισχύεται από τις επιβολές ΕΕ-ΔΝΤ, τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνουν επικίνδυνα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά στρατιωτική «ανθρωπιστική» επέμβαση, αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες ευθύνες της Τουρκίας και των μοναρχιών του Κόλπου για λογαριασμό του ιμπεριαλισμού, που για να ανατρέψουν το καθεστώς στη Δαμασκό εξόπλισαν συμμορίες, δημιουργώντας εκατομμύρια προσφύγων. Τόνισε ότι η 6η Τριμερής Συνάντηση Ειρήνης αναδεικνύει την αντι-ιμπεριαλιστική πάλη των τριών λαών, ενώ κατήγγειλε και τις διευκολύνσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία. Ο Η.Τσαβδαρίδης εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΠΣΕ στον αγώνα των Κυπρίων για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία, κοινή πατρίδα Τ/κ και Ε/κ. «Μια ενωμένη Κύπρος χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες. Εκφράζουμε την κάθετη αντίρρησή μας στα σχέδια της σημερινής κυπριακής κυβέρνησης για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Ζ. Οκουγιάν: Κύπρος αποστρατιωτικοποιημένη

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Ζουχάλ Οκουγιάν, τόνισε ότι το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα σε αυτές τις αντίξοες εποχές έχει ακόμη μεγαλύτερο αγώνα για την ειρήνη. Κατήγγειλε τα εγκλήματα πολέμου του ΑΚΡ του Ερντογάν, για λογαριασμό των ιμπεριαλιστών της Δύσης, ενάντια στο λαό της Συρίας και επεσήμανε ότι η πρόσφατη κατάρριψη ρωσικού μαχητικού κλιμάκωσε την ένταση και τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών για διαμελισμό της γειτονικής χώρας. Η Ζ. Οκουγιάν τόνισε ότι η Άγκυρα αξιοποιεί και το προσφυγικό για να προωθήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, αξιοποιώντας δηλαδή τα θύματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας επεσήμανε ότι Ελλάδα και Τουρκία ως μέλη του ΝΑΤΟ φιλοξενούν ιμπεριαλιστικές βάσεις όπως αυτές στη Σούδα και στο Ιντσιρλίκ, ενώ ως ιμπεριαλιστικό ορμητήριο αξιοποιείται και η Κύπρος μέσω των Βρετανικών Βάσεων που, όπως υπογράμμισε, πρέπει να απομακρυνθούν. Η Ζ. Οκουγιάν τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανένωση της Κύπρου,αλλά χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις, στρατούς και βάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον κοινό αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο για ένα αποστρατιωτικοποιημένο νησί, επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η κοινή πάλη των κινημάτων ειρήνης Κύπρου- Τουρκίας- Ελλάδας.

Ν. Ζώκας: Απεμπλοκή της Ελλάδας από ΝΑΤΟ-ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Ζώκας, σημείωσε ότι το σχέδιο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τη νέα «Νέα Μέση Ανατολή» ξεκίνησε το 2003 στο Ιράκ σε συνέχεια της επέμβασης στο Αφγανιστάν και από το 2008 «εμπλουτίστηκε» από το λεγόμενο «εκδημοκρατισμό» που πρόταξε η ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία μαζί με ΗΠΑ και ΕΕ. Ο Ν. Ζώκας υπέδειξε ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, ευθύνονται για τις επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία με όχημα και τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη». Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η οδύσσεια και οι θάνατοι ανθρώπων και παιδιών έχουν υπεύθυνους: Η καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει τις οικονομικές κρίσεις, τη φτώχεια και την ανεργία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Ο Ν. Ζώκας τόνισε ότι τα αντι-ιμπεριαλιστικά κινήματα ειρήνης απαιτούν να σταματήσουν οι επεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, να καταργηθούν οι κατασταλτικοί κανονισμοί και μηχανισμοί της ΕΕ, να μεταφερθούν απευθείας οι πρόσφυγες στον τελικό τους προορισμό από ΕΕ και ΟΗΕ, να δημιουργηθούν ανθρώπινα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αντί στρατόπεδα συγκέντρωσης, να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και στρατηγεία με έξοδο της χώρας από ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ο Ν. Ζώκας εξέφρασε ανησυχία για το Κυπριακό και το Αιγαίο λόγω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας ότι η ΕΕΔΥΕ είναι ενάντια σε ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν και στην ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και στο ΝΑΤΟ. Επιβεβαίωσε τη σταθερή αλληλεγγύη στον αγώνα Ε/κ και Τ/κ για απαλλαγή από την κατοχή σε μια κυρίαρχη ενωμένη Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς προστάτες και εγγυητές, στη βάση μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ κατήγγειλε παράλληλα τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ίδρυση νέας αμερικανο – ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Κάρπαθο, για ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, για επέκταση και ενίσχυση της βάσης της Σούδας και για την υποδοχή και αμερικανικών drones στην Κρήτη.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε την τριμερή συνάντηση για την πρόθεση της ΕΕΔΥΕ να φιλοξενήσει το 2016 την 7η Τριμερή Συνάντηση των κινημάτων Ειρήνης της περιοχής στην Ελλάδα.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός