Μέχρι τέλος Φλεβάρη οι παραστάσεις του «Γαλιλαίου»



Εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει το ανέβασμα «Η Ζωή του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας,παρατείνονται οι παραστάσεις μέχρι και τέλος Φλεβάρη. Το έργο παίζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00.

Ο Μπρεχτ ξεκίνησε να γράφει το έργο στη Δανία, το 1938, με αφορμή την είδηση της διάσπασης του ατόμου του ουρανίου. Το διασκεύασε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Η υποχώρηση του Γαλιλαίου μπροστά στην Ιερά Εξέταση το 17ο αιώνα δεν παρουσιάζεται ως υποχώρηση, αλλά ως «έγκλημα» κατά της ανθρωπότητας. Να τι λέει χαρακτηριστικά στο μαθητή του Σάρτι: «Ομως μπορούμε να αρνηθούμε τον εαυτό μας στο πλήθος και εντούτοις να παραμείνουμε επιστήμονες; Αποκτήσαμε κάποια εποπτεία πάνω στις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, όμως έξω από κάθε υπολογισμό είναι ακόμα οι κινήσεις των Κυρίαρχων πάνω στους λαούς». 

Ο Μπρεχτ παρουσιάζει τον Γαλιλαίο όχι ως ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά ως ένα ιστορικό και πολιτικό πρόσωπο μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές – κοινωνικές συνθήκες. Αξιοποιεί τον Γαλιλαίο για να θίξει το σκοπό της επιστήμης, το ζήτημα της επιστημονικής προόδου και της σύνδεσής της με την εκάστοτε κοινωνία, την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα, τη στάση μας απέναντι στη νέα εποχή που προβάλλει.

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης, Σκηνοθεσία:Κώστας Καζάκος, Σκηνικά – κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, Μουσική: Διονύσης Τσακνής, Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον μπρεχτικό τρόπο: Michael Seibel, Βοηθός σκηνοθέτη: Ελενα Αλεξανδράκη.

Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης ΒούλτσοςΗλίας ΓιαννάκηςΦάνης ΔίπλαςΑντρέας Θανασούλας,Δημήτρης ΚαλαντζήςΣπύρος Κουβαρδάς,Γιώργος ΜάρκουΠέτρα ΜαυρίδηΓεράσιμος ΝτάβαρηςΘανάσης ΣαράντοςΔωροθέα Στεργιώτη.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης – μαντολίνο, Τάσος Σχίζας – ακορντεόν, Νίκος Σκεπαρνιάς – κιθάρα, Μιχάλης Δάρμας – κοντραμπάσο. Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός