Εκτοξεύτηκε το πρώτο τμήμα του EDRS



Από την εκτόξευση (πηγή: EDA)

Από την εκτόξευση (πηγή: EDA)

Εκτοξεύτηκε την Παρασκευή το απόγευμα (τοπική ώρα) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στη Καζακστάν, το πρώτο τμήμα του δορυφόρου EDRS (Ευρωπαϊκός Δορυφόρος Προώθησης Δεδομένων).

Ο EDRS, που έχει επονομαστεί και διαστημική «λεωφόρος δεδομένων», όταν ολοκληρωθεί θα βελτιώσει δραστικά τη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων από το διάστημα στη γη, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρει 1,8 gb δεδομένων το δευτερόλεπτο. Το λέιζερ που θα φιλοξενεί θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σαν ένα αυτόνομο τηλεσκόπιο, ικανό να «κλειδώνει» κινούμενους στόχους στην επιφάνεια της γης, με στόχο, όπως ανακοινώθηκε να αξιοποιηθεί ευρέως από ερευνητές, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες για την ταχύτερη από ποτέ καταγραφή φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες και σεισμοί, αλλά και παγόβουνων, πετρελαιοκηλίδων κ.ά. 

Επιπλέον, προβλέπεται να μειώσει τα κόστη για την τηλεοπτική βιομηχανία της ΕΕ. Η κατασκευή του, που στοίχισε σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και το μονοπώλιο «Airbus». Το επόμενο τμήμα του δορυφόρου αναμένεται να εκτοξευτεί στα μέσα του 2017. 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός