ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ: Απεργούν σήμερα και αύριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών



Φωτό από την συγκέντρωση στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠΣαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα Τρίτη 16 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αντιδρώντας στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Περιφρουρώντας την απεργία οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά συγκεντρώθηκαν το πρωΐ της Τρίτης στην είσοδο προς το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Νέο Ικόνιο Περάματος, αποκλείοντάς την.

Στα πλαίσια της απεργίας τους την Τετάρτη 17 Φλεβάρη, στις 11.30 το πρωΐ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος και μετά θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Βουλή.

Κάλεσμα καθολικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» (ΠΑΜΕ). Οι ταξικές δυνάμεις στην ανακοίνωση – κάλεσμα σημειώνουν:

«Όλοι στη μάχη της απεργίας, στήνουμε μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, που από κοινού ψήφισαν το μνημόνιο, στηρίζουν και προωθούν τα συμφέροντα της ΕΕ, του ΔΝΤ, των μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση ικανοποιώντας τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης προωθεί σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το Φορολογικό, το δικαίωμα της απεργίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και άλλων λιμανιών, καθώς και δημόσιων υποδομών, αεροδρόμια, ΟΣΕ, ΑΔΜΗΕ, κ.ά. με οδυνηρές συνέπειες για τον εργαζόμενο λαό.

Το αντιασφαλιστικό σχέδιο νόμου – λαιμητόμο αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίθεσης της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα από την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ζωή κόλαση για τους εργαζόμενους.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά. Δε διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις, δε βελτιώνεται μόνο ανατρέπεται.

Οι διοικήσεις ΟΜΥΛΕ και σωματείων στον ΟΛΠ έχουν τεράστιες ευθύνες. Στήριξαν πλήρως την στρατηγική του κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια, βάζουν πλάτη για να περνάει αυτή η πολιτική. Σε αυτή τη κρίσιμη φάση έντασης της επιθετικότητας του κεφαλαίου και του πολιτικού τους προσωπικού, δίνουν χρόνο στα μονοπώλια, καλλιεργούν αυταπάτες, τη λογική της αναμονής, του «μικρότερου κακού», του «κοινωνικού εταιρισμού», οδηγούν στη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων του κλάδου. Σπέρνουν την απογοήτευση και «σπρώχνουν» τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ να ψάχνουν και να διεκδικούν μεταβατικές ή ατομικές λύσεις.

Η επιτυχία της Γενικής Πανεργατικής Απεργίας στις 4 Φλεβάρη και οι μεγάλες εργατικές – λαϊκές διαδηλώσεις που συγκρότησαν στο Σύνταγμα στις 11 και 12 Φλεβάρη τα μπλόκα των αγροτών και τα εργατικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, μαζί με άλλους φορείς του κινήματος, με τη μαζική συμμετοχή εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, δείχνουν το δρόμο και τη δύναμη της λαϊκής συμμαχίας εργατών, φτωχομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νέων των λαϊκών στρωμάτων. Φανέρωσαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική να βάλουμε μπρος για νέες διεκδικήσεις με αιτήματα απέναντι σε όσους πλουτίζουν σε βάρος μας, των εκμεταλλευτών μας, ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χτυπηθούν κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών. Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στη σταθερή δουλειά με Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης: Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από συλλογικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Διεκδικούμε:

  • Κλιμάκωση του αγώνα με πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Να μην περάσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και ο εργασιακός μεσαίωνας. Για διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες μας και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων.
  • Λιμάνια κοινωνική ιδιοκτησία που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, με εργατική και λαϊκή εξουσία.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλα τα λιμάνια με άμεση κάλυψη των απωλειών.

Με αυτό το πλαίσιο σας καλούμε σε καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 16 και 17 Φλεβάρη.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργατοϋπαλλήλων στα λιμάνια με τα εργατικά συνδικάτα και προετοιμάζονται για νέα 48ωρη απεργία, αν η κυβέρνηση φέρει το νόμο-λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση στη Βουλή».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός