ΕΙΔΟΜΕΝΗ: Έρμαιο των καιρικών συνθηκών, των κυκλωμάτων και της πολιτικής της ΕΕ οι πρόσφυγες



Τη δυσκολότερη νύχτα τους πέρασαν οι 13.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στην Ειδομένη, καθώς έβρεχε καταρρακτωδώς για ώρες.

Οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τη βροχή, χρησιμοποιώντας ακόμη και σακούλες σκουπιδιών, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που διαθέτουν αδιάβροχα.

Οι φωτιές που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν έχουν σβήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στεγνώσουν τα ρούχα τους και να προφυλαχθούν από το τσουχτερό κρύο.

Στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης η επίσημη Πολιτεία είναι απούσα, καθώς δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης προστασία των προσφύγων. Το μεσημέρι της Δευτέρας δύο αγοράκια ηλικίας 11 και 13 ετών χτυπήθηκαν από το ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που έπαιζαν σε ένα βαγόνι στις σιδηροδρομικές γραμμές και διακομίστηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο.

Ασφυκτικά γεμάτο είναι και το νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου έχουν μεταφερθεί πολλά προσφυγόπουλα άρρωστα, που λύγισαν από το κρύο και τις κακουχίες.

Στα όριά του το υποστελεχωμένο νοσοκομείο του Κιλκίς

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 14 παιδιά, ενώ εκεί φιλοξενούνται και 28 συνοδοί των παιδιών. Με αφορμή τη νοσηλεία των παιδιών, αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η τραγική κατάσταση του νοσοκομείου που μαστίζεται από την έλλειψη προσωπικού και υγειονομικού υλικού, λόγο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το νοσοκομείο έχει κυριολεκτικά γεμίσει, ενώ οι συνοδοί των μικρών παιδιών κοιμούνται στο πάτωμα.

Σφίγγει ο εγκλωβισμός

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι καταγγελίες των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα για την απάνθρωπη συμπεριφορά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι τους ξυλοκοπούν και αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά να τους κυνηγούν, δαγκώνοντάς τους.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ, επίσης, όταν ανοίγουν για λίγο τα σύνορα, δεν επιτρέπουν να περνούν πρόσφυγες από τη Δαμασκό, τη Χομς και τη Βαγδάτη, ισχυριζόμενες ότι «οι πόλεις αυτές δεν βρίσκονται σε πόλεμο». Οι αρχές της ΠΓΔΜ ισχυρίζονται ότι περιορισμοί από άλλες χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής στις διελεύσεις προσφύγων την αναγκάζουν στην εφαρμογή ανάλογων περιοριστικών μέτρων στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σερβικές αρχές εφαρμόζουν από προχτές τα προαναφερόμενα περιοριστικά μέτρα στη διέλευση προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, με αποτέλεσμα πάνω από 1.000 πρόσφυγες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Επιτρέπουν την είσοδο στο σερβικό έδαφος μόνο σε όσους προέρχονται από περιοχές στις οποίες διεξάγονται ένοπλες συρράξεις.

Την ίδια ώρα και η Βουλγαρία έκλεισε χτες τα σύνορα στον Προμαχώνα, για να εκτελέσει μεγάλη άσκηση για την αποτροπή «εισβολής» προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ στέλνει στρατό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Στη Βουλγαρία αποφασίστηκε ότι περισσότεροι από 400 άνδρες του Στρατού και της Αστυνομίας θα φυλάνε τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, για την αποτροπή εισόδου προσφύγων και μεταναστών, ενώ άλλοι 500 θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την άμεση μετάβασή τους. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν δύο ελικόπτερα, ειδικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, αύρες νερού, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα.

Για τον ίδιο λόγο, η Αλβανία αναμένει τις επόμενες μέρες Ιταλούς αστυνομικούς και ειδικό εξοπλισμό, ενισχύοντας τη φύλαξη των συνόρων της με την Ελλάδα.

Νέες καραβιές προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά

Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να καταπλεύσουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα στις 8 το πρωί κατέπλευσε το «Βlue star 1» με 795 άτομα. Το πλοίο παρέλαβε 492 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 303 από τη Χίο.

Στις 10.20 αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» από τα Δωδεκάνησα, το οποίο μεταφέρει 313 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Περίπου στη μία το μεσημέρι αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» που μεταφέρει 222 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός