ΓΑΛΛΙΑ: Επεκτείνεται η απεργία – «Καρότο και μαστίγιο» από την κυβέρνηση



Απεργιακή φρουρά στην είσοδο της βιομηχανικής περιοχής της Μασσαλίας (πηγή: ΑΡ)Σε ολόκληρη τη Γαλλία επεκτείνεται το νέο «κύμα» των κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων «Ελ Κομρί», με χιλιάδες εργαζόμενους από κρίσιμους κλάδους της οικονομίας να απεργούν, καταγγέλλοντας το αντεργατικό έκτρωμα, που λύνει τα χέρια στην εργοδοσία να κάνει απολύσεις, ενώ τσακίζει ότι εργασιακά δικαιώματα έχουν.

Από σήμερα, στους εργάτες από τα διυλιστήρια και τους σταθμούς αποθήκευσης καυσίμων που απεργούν από την προηγούμενη εβδομάδα, προστέθηκαν και χιλιάδες εργάτες από τους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Σε απεργία κατέβηκαν και εργαζόμενοι σε διάφορα τμήματα μεγάλων λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, επίσης εργαζόμενοι σε αστικές συγκοινωνίες, αλλά και το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Από το πρωί ως και το απόγευμα, έγιναν διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις όπως Παρίσι, Νάντη, Ρεν, Μονπελιέ, Μπεζιέ, Καέν, Λυόν, Καλαί κ.τ.λ. ενώ σε μαχητικότητα φαίνεται ότι ξεχώρισαν οι συγκεντρώσεις στη Μασσαλία αλλά και τη Χάβρη.

Τακτική «καρότου και μαστιγίου» από την κυβέρνηση

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε μέσο για να καταστείλει τον απεργιακό αγώνα, επενδύοντας όπως είναι φυσικό στη λογική του «ρεαλισμού» και την ανάγκη της «κοινωνικής συνοχής» που χρειάζεται η «ανάπτυξη» της χώρας, δηλαδή η ανάπτυξη υπέρ της πλουτοκρατίας.

Εδώ και μέρες, οι δυνάμεις καταστολής ενισχύουν την παρουσία τους και αναλόγως «αναλαμβάνουν δράση», όπως έκαναν για να σπάσει η περιφρούρηση σε διυλιστήρια, αλλά και στη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων π.χ. σε Παρίσι και Μπορντό, αξιοποιώντας και την δράση διαφόρων «μηχανισμών» που σχεδιασμένα στήνουν σκηνικά έντασης.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαμήνυε πως «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», από την άλλη, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μίλησε για πιθανότητα ορισμένων «τροποποιήσεων» και «βελτιώσεων» στο νομοσχέδιο «Ελ Κομρί», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δε θα υπάρξει καμιά αλλαγή στη φιλοσοφία του κειμένου». Επιτέθηκε μάλιστα σε απεργούς, διαδηλωτές και συνδικάτα δηλώνοντας ότι «αυτή η χώρα μερικές φορές πεθαίνει εξαιτίας συντηρητισμών, της αδυναμίας της να μεταρρυθμιστεί».

Όπως ανακοινώθηκε, το Σάββατο, ο Βαλς θα επιδιώξει συνάντηση με συνδικαλιστές από το χώρο των διυλιστηρίων.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός