ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ: Κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές η στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από ανειδίκευτα πληρώματα



Για πολιτική που «θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας και τα σωματεία του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ και ΕΑΠΣ).

Σε συνάντηση που είχαν πριν λίγες μέρες συζήτησαν τις επιπτώσεις από τη στελέχωση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από πυροσβέστες, εργαζόμενους σε ΟΤΑ και οποιονδήποτε κατέχει δίπλωμα οδήγησης δημοσίου οχήματος, όπως προβλέπεται στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης (ν. 4368/2016, άρθρο 78 «Οδηγοί ασθενοφόρων κέντρων υγείας»).

Όπως σημειώνουν, «τόσο ο νόμος 4368/2016 όσο και η απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ υποβαθμίζουν το πραγματικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και του ΕΚΑΒ και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές λόγω της μη στελέχωσης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας με πιστοποιημένους Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων απόφοιτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, που είναι δίχρονες, οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη κατάρτιση πάνω στην αντιμετώπιση κάθε πάσχοντα και στη μετέπειτα διακομιδή του με ασθενοφόρο».

Αντί να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καταγγέλλουν πως στελεχώνονται τα ασθενοφόρα των ΚΥ και του ΕΚΑΒ με οδηγούς «με μόνη εκπαίδευση ένα σεμινάριο 6 ωρών το οποίο δεν καλύπτει ούτε την ανάγνωση των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ καθημερινά».

Σημειώνουν δε πως ο ρόλος των πληρωμάτων των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας δεν είναι η απλή οδήγηση και η διακομιδή, όπως τον υποβαθμίζει ο νόμος 4368/2016. Αντίθετα, «τα ασθενοφόρα των ΚΥ υπαγόμενα στο συντονισμό του ΕΚΑΒ και εντασσόμενα στο έργο του, επιτελούν την Επείγουσα Προνοσοκομειακή Περίθαλψη» μέσα από «ένα περίπλοκο σύνολο χειρισμών και εφαρμογής επιστημονικών πρωτοκόλλων της επείγουσας ιατρικής».

Τέλος, χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ανάθεση στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος ξένων καθηκόντων και μάλιστα καθηκόντων «παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Περίθαλψης που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εκπαίδευση την οποία αυτοί στερούνται».

http://www.902.gr/

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός