Σύνθετη και απαιτητική η μάχη των αρχαιρεσιών στα συνδικάτα



 Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι ταξικές δυνάμεις βγήκαν ενισχυμένες το τελευταίο οκτάμηνο

Απο τις αρχές του 2016 έχουν πραγματοποιηθεί αρχαιρεσίες σε μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις (σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες), όπου τα ψηφοδέλτια που στηρίχτηκαν από το ΠΑΜΕ βγήκαν ενισχυμένα σε ποσοστά ή/και σε ψήφους. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αναδείχτηκαν σε πρώτη δύναμη για πρώτη φορά, κερδίζοντας ακόμα και την απόλυτη πλειοψηφία στα νέα ΔΣ.

 Η μάχη των αρχαιρεσιών είναι μια σύνθετη και απαιτητική μάχη, που δίνεται σε αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και την ίδια την εργοδοσία, που παρεμβαίνει ανοιχτά για τη διατήρηση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, με στόχο αυτοί να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντά της. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι αρχαιρεσίες συνοδεύονται από εξόφθαλμες νοθείες και προσπάθεια αλλοίωσης των συσχετισμών, με ευθύνη του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και τη στήριξη της εργοδοσίας, ακόμα και των μηχανισμών του κράτους.

Από αυτή την άποψη, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σε πολλές από τις εκλογές που έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο έχει ξεχωριστή σημασία. Συνιστά αναγνώριση της συνέπειας, της μαχητικότητας και του κύρους του ΠΑΜΕ, που δυναμώνει. Δίνει τη δυνατότητα στις ταξικές δυνάμεις από καλύτερες θέσεις να οργανώσουν τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει παρακάτω ορισμένα χαρακτηριστικά αποτελέσματα από αρχαιρεσίες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες.

  • Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας το ψηφοδέλτιο της «ΕΣΑΚ – Συνεργαζόμενοι» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατέκτησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση, παίρνοντας ταυτόχρονα την απόλυτη πλειοψηφία. Η μείωση των αντιπροσώπων δεν επηρέασε την «ΕΣΑΚ-Σ», καθώς διατήρησε τις δυνάμεις που είχε σε ψήφους, αύξησε τα ποσοστά και τις έδρες της στο νέο ΔΣ. Επίσης, στις αρχαιρεσίες για την ΑΔΕΔΥ εξέλεξε το μοναδικό αντιπρόσωπο. Να σημειωθεί ότι η μείωση των αντιπροσώπων οφείλεται στη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, αλλά και στην απαξίωση των σωματείων, με ευθύνη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΠΑΣΚ, που ήταν πρώτη δύναμη τα προηγούμενα χρόνια.
  • Στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ (είχε και προηγουμένως την απόλυτη πλειοψηφία) ενισχύθηκε σε ψήφους και σε έδρες, ενώ συνδικαλιστικές δυνάμεις όπως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έπεσαν σε ψήφους και έδρες.
  • Στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), που στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ, αναδείχθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας πρώτη δύναμη. Η ΔΗΠΑΚ, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, επισήμανε ότι «ο γενικότερος συσχετισμός δύναμης παραμένει αρνητικός», ωστόσο «το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών».
  • Στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» (στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ) αναδείχθηκε επίσης πρώτο, για πρώτη φορά, παίρνοντας διπλάσιες ψήφους για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου στην Ομοσπονδία και υπερδιπλάσιες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
  • Στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων οι ταξικές δυνάμεις, το ψηφοδέλτιο «Εργατικό Μέτωπο», πήραν την απόλυτη πλειοψηφία, σημειώνοντας άνοδο σε ψήφους, ποσοστά και έδρες. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ είχε τονίσει για το αποτέλεσμα ότι ήταν «καρπός της ακούραστης και πρωτοπόρας δράσης των ταξικών δυνάμεων στην εργατική τάξη των Ιωαννίνων, σε συνθήκες ολόπλευρης επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (…) Το αποτέλεσμα είναι έμπρακτη καταδίκη των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, που η εργατική τάξη των Ιωαννίνων μάτωνε από την πρωτοφανή επίθεση, οι δυνάμεις αυτές αποτελούσαν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας».
  • Στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη. Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός του ΕΚΑ, το οποίο παραμένει στη σφιχτή αγκαλιά της εργοδοσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο, η ΔΑΣ συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να αποκαλυφτεί ένα μέρος από το όργιο νοθείας και συνδιαλλαγών όπου πρωταγωνιστούν οι παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Νέα Πορεία – ΜΕΤΑ.
  • Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά η παράταξη της ΔΕΣΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ενισχύθηκε σε έδρες και ποσοστά, παρά τη γενικότερη πτώση του αριθμού των αντιπροσώπων και παρά την προσπάθεια όλων των άλλων δυνάμεων να αλλοιώσουν τον πραγματικό συσχετισμό δύναμης, επιστρατεύοντας γι’ αυτό το σκοπό και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
  • Στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής οι ταξικές δυνάμεις, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, ενισχύθηκαν σε ψήφους, ποσοστά, έδρες στο ΔΣ και αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία του κλάδου. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» (ΠΑΣΚΕ) που συμμετείχε μέχρι πρότινος στο Συνδικάτο, όχι απλά δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο, αλλά οργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία, καλώντας τους εργαζόμενους να απέχουν από τις εκλογές, με στόχο την αποδυνάμωση του Συνδικάτου. Παρά τις προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ, η οποία είχε πάρει πάνω από 400 ψήφους στις προηγούμενες εκλογές, η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές έφτασε τους 2.973 ψηφίσαντες, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2014.
  • Στο Σωματείο Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας – Συνεργαζόμενοι», που στήριξε το ΠΑΜΕ, πήρε την απόλυτη πλειοψηφία, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε ψήφους κατά 123%, ενώ αύξηση κατά 36,4% σημείωσε και ο αριθμός των ψηφισάντων.
  • Χάρη στη δράση των ταξικών δυνάμεων, ενισχυμένη βγήκε από τις εκλογές η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, καθώς οι ψηφίσαντες έφτασαν τους 599 από 482 στις προηγούμενες εκλογές.
  • Στο Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» – ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο σε ψήφους, παρά τη μεγάλη μείωση των εγγεγραμμένων μελών. Βασικός λόγος της μείωσης ήταν οι συνταξιοδοτήσεις, αλλά και – όπως είχε ήδη καταγγείλει η ΔΑΣ – οι μεθοδεύσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που πριν τις εκλογές προχώρησε σε διαγραφή υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) από το μητρώο του Συλλόγου, στην προσπάθειά τους «να μείνουν γαντζωμένοι στη διοίκηση και να συνεχίσουν τη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στους εργαζόμενους». Στις συνθήκες αυτές, η ΔΑΣ ήταν η μόνη παράταξη που αύξησε τις δυνάμεις της σε αντίθεση με όλες τις άλλες.
  • Στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών στην Αττική (ΕΙΝΑΠ), η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (συμμετέχουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) σημείωσε σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά (παρά τη μείωση των ψηφισάντων, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια), την ίδια στιγμή που οι περισσότερες παρατάξεις μείωσαν ψήφους και ποσοστά.
  • Στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, πρώτη με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» (ΔΕΗ, στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ξαναπαίρνοντας μετά από τέσσερα χρόνια την αυτοδυναμία.

http://www.rizospastis.gr

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός