«Σκοτώνονται» για τους ανέργους



Καμιά έκπληξη δεν μας προκαλεί η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ ότι λόγω της μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εργοδότες, υπερκαλύφθηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο από την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων οι 3.000 θέσεις του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Βλέποντας τους όρους του προγράμματος, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι εργοδότες «έπεσαν με τα μούτρα» να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους. Οι 3.000 θέσεις αφορούν ανέργους ηλικίας 25 έως 29 ετών, που θα δουλεύουν για τέσσερις μήνες, έξι ώρες τη μέρα, πέντε μέρες τη βδομάδα, χωρίς οι εργοδότες τους να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Οι αποδοχές για όσους απασχοληθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι 21 ευρώ τη μέρα, που σημαίνει «ταβάνι» 462 ευρώ το μήνα. Οι μηνιαίες αποδοχές ενδέχεται να είναι και μικρότερες, αν οι μέρες εργασίας είναι μειωμένες. Στα προγράμματα δεν προβλέπεται δικαίωμα στην άδεια, οι «ασκούμενοι» χάνουν το μεροκάματο στην περίπτωση που απουσιάσουν, ενώ πρέπει να αναπληρώσουν τις απουσίες τους στο τέλος της προβλεπόμενης διάρκειας του προγράμματος. Τέλος, ασφαλίζονται μόνο στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του επαγγελματικού κινδύνου, όχι στον κλάδο της σύνταξης. Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μέσω του ΟΑΕΔ τζάμπα εργαζόμενους και γι’ αυτό «σκοτώνονται» για το ποιος θα τους πρωτοπάρει.

http://www.rizospastis.gr

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός