ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις ενόψει του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ το Σάββατο



 

pame-ayath-07-09
Από την κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ

Με κινητοποιήσεις έξω από την ΕΥΑΘ, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το ΙΚΑ της Αριστοτέλους, συνεχίστηκε την Τετάρτη η εβδομάδα αγωνιστικής δράσης των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, στην πορεία προς το μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο, 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Έξω από την ΕΥΑΘ, διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που μετατρέπει ακόμη και το νερό σε πανάκριβο εμπόρευμα. Κατήγγειλαν την πολιτική που στερεί το νερό από χιλιάδες οικογένειες, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς την ΕΥΑΘ και απαίτησαν πάγωμα των χρεών των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων και απαλλαγή τους από την υποχρέωση πληρωμής των τιμολογίων για όσο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται στη δεινή οικονομική κατάσταση.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του Σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης) απαίτησε να ανασταλούν τα χρέη και οι πληρωμές προς την ΕΥΑΘ των εργαζομένων της επιχείρησης που είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες.

Επίσης με μαζική εξόρμηση στους χώρους εργασίας, τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή. Μαζί με το υπόλοιπο εργατικό – λαϊκό κίνημα να παλέψουν για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ένα από τα στρατηγεία του μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού κεφαλαίου της πόλης, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, μαζί με εργαζόμενους άλλων κλάδων και μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ απαίτησαν την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα, για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να μπει φρένο στη φοροληστεία.

Ειδικότερα απαίτησαν:
◾Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ και επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
◾Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας για όλα τα καταστήματα.
◾Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων,
◾Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Έξω από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους, διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι. Κατήγγειλαν την άθλια κατάσταση στο χώρο της Yγείας και τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις που οδηγούν ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός