Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπι



edward-albee

Ο διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας, Έντουαρντ Άλμπι, βραβευμένος με Πούλιτζερ και συγγραφέας μεταξύ άλλων, του έργου «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;», πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών στο σπίτι του, στην Μοντόκ, στην Νέα Υόρκη.

Πέθανε έπειτα από σύντομη ασθένεια, δήλωσε στους «Νew York Times» ο βοηθός του, Τζέικομπ Χόλντερ.

Ο Έντουαρντ Άλμπι, που θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του, έλαβε τρεις φορές το βραβείο Πούλιτζερ. Για το «Ευαίσθητη ισορροπία» (1967), για το «Με θέα τη θάλασσα» (1975) και για το «Τρεις ψηλές γυναίκες» (1994).

Ξεκίνησε τη θεατρική σταδιοδρομία του σε ηλικία 30 ετών με την «Ιστορία του ζωολογικού κήπου» (1958).

Το διάσημο έργο του «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» (1962) είχε επιλεγεί για το περίφημο βραβείο το 1963, αλλά δεν το κέρδισε. Κάτω από αυτόν τον αινιγματικό τίτλο κρύβεται ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών, ένας μυθικός καβγάς μεταξύ συζύγων. Η Μάρθα και ο Τζορτζ είναι τα κεντρικά πρόσωπα του έργου. Εκείνος είναι ένας μεσήλικας καθηγητής και εκείνη μια νευρωτική γυναίκα, που επιδίδονται στην επικράτηση του ενός επάνω στον άλλο. Μια μέρα καλούν στο σπίτι τους ένα νεαρό ζευγάρι που μόλις έχει φτάσει στην επαρχιακή τους πόλη. Ο νεαρός τους φιλοξενούμενος διδάσκει στο Τμήμα Βιολογίας. Η σύζυγός του Χάνεϊ δεν αργεί να ζαλιστεί από το ποτό και το ζευγάρι γίνεται εύκολη λεία στα παιχνίδια του Τζορτζ και της Μάρθας. Η πρόκληση, ο εξευτελισμός και ο πόνος ξεδιπλώνεται βίαια και επιθετικά μπροστά στους αμήχανους φιλοξενούμενους, που ξετυλίγουν με τη δική τους σειρά τα μυστικά και τα κατά συνθήκη ψεύδη τους. Εξομολογήσεις, μικρότητες και συμβάσεις αναπηδούν και σκληραίνουν το λεκτικό παιχνίδι.

Ο ίδιος ο Άλμπι πίστευε πως το έργο αυτό, πέμπτο κατά σειρά στη λίστα των έργων του, συνέβαλε, χάρη στη μεγάλη επιτυχία του, στο να νιώσει πιο ελεύθερος. Πίστευε επίσης πως θα είναι το έργο που θα ταυτιστεί με το όνομά του.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός