ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ: Περίοδος δράσης και πρωτοβουλιών το δίμηνο Οκτώβρη – Νοέμβρη



 ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣτο επίκεντρο θα βρεθεί το πλαίσιο αιτημάτων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, συνδυασμένα με τον αγώνα για τις ΣΣΕ και την πάλη ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα

Περίοδος δράσης και πρωτοβουλιών με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας, συνδυασμένα με τον αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, θα είναι το δίμηνο Οκτώβρη – Νοέμβρη για τα ταξικά συνδικάτα, όπως καθορίστηκε σε πλατιά σύσκεψη Σωματείων, Επιτροπών Ανέργων και Λαϊκών Επιτροπών, που έγινε, χτες, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» στην Αθήνα.

 Η πρωτοβουλία της σύσκεψης ανήκε στα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, Εργατοϋπαλλήλων σε Τουρισμό – Ξενοδοχεία – Επισιτισμό Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό – Δέρμα, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Προσωπικού στα Πρακτορεία Τύπου, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Αττικής και Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Τα σωματεία αναλαμβάνουν την ευθύνη στο χώρο τους να σχεδιάσουν συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και πλατείες, σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και όπου αλλού μπορεί να εκφραστεί η αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στη στήριξη των κινητοποιήσεων σε χώρους που αγωνίζονται για τη δουλειά και το μεροκάματο, όπως στο «Athens Ledra», στη «Μαρινόπουλος» και αλλού. Αλλά και στο χώρο της Υγείας, όπου η κατάσταση είναι τραγική. Παράλληλα, τα σωματεία παραμένουν σε ετοιμότητα να απαντήσουν με πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα στην επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε νέα παροχή για την εργοδοσία και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολη αυτή η δραστηριότητα, που θα εμπλουτιστεί από τα σωματεία και θα συντονίζεται κατά κλάδο και τοπικά, θα κλιμακωθεί με παναττικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, των Συνδικάτων και των Επιτροπών Ανέργων στα τέλη Νοέμβρη, ενώ φιλοδοξεί να συμβάλει και στην προετοιμασία των σωματείων για απεργία, με αιχμή τα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το πλαίσιο πάλης που συνυπογράφουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ανάδειξη της ουσίας και των πραγματικών αιτιών

Την εισηγητική τοποθέτηση στη σύσκεψη έκανε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου και Χάρτου, και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις συνδικαλιστών και εκπροσώπων από τις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές ανέργων. Μεταξύ άλλων, σύντομες τοποθετήσεις έκαναν και οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος και Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος. Αναφέρθηκαν στην κατάσταση και στα προβλήματα των ανέργων στις περιοχές τους και μετέφεραν τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος.

Παίρνοντας το λόγο, ο Π. Κατάρας είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που τα συνδικάτα της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συζητούν για την οργάνωση της πάλης, για το καυτό πρόβλημα της ανεργίας», αλλά διαχρονικά επιδίωξαν «να κάνουν βήματα στην οργάνωση των ανέργων, να στήσουν Επιτροπές Ανέργων δίπλα στις διοικήσεις των συνδικάτων, να στηρίξουν τη συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Ανέργων στις γειτονιές».

Από την πρόσφατη δράση, ξεχώρισε τη στήριξη που έδωσαν τα συνδικάτα στην πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας. Οπως είπε, «η πορεία Πάτρα – Αθήνα ενάντια στην ανεργία συνέβαλε στην ανάδειξη ακόμα περισσότερο του καυτού προβλήματος της ανεργίας και διαμόρφωσε προϋποθέσεις να εκφραστεί μαχητικά μια πλατιά και πολύμορφη δράση εργατών, ανέργων, νεολαίας. Να διεκδικήσουν όχι μόνο τα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, αλλά και να ανοίξουν πιο αποφασιστικά τη συζήτηση για την προοπτική, για το πώς οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μπορούν να εξασφαλίσουν δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα και σύγχρονες κοινωνικές παροχές με βάση τις ανάγκες τους».

Οπως σημείωσε ο συνδικαλιστής, «η πιο ουσιαστική συμβολή των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι ακριβώς αυτή. Οτι ανέδειξαν την ουσία του προβλήματος και την προοπτική της πάλης. Ανέδειξαν ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα και η ακόρεστη δίψα για κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η πραγματική αιτία του προβλήματος. Και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν λύσεις, προσωρινές ή πιο μόνιμες, εάν δεν συγκρουστεί η εργατική τάξη με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το αστικό κράτος που τους υπηρετεί και που δεν επιτρέπουν ο πλούτος που παράγουν οι εργάτες να ξαναγυρίσει στους ίδιους και στις οικογένειές τους, σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη».

Προκλητική η στάση της κυβέρνησης

Σε άλλο σημείο, ο Π. Κατάρας σημείωσε: «Η οργάνωση της πάλης και η έκφραση αλληλεγγύης είναι το άπλωμα του χεριού σε όσους υποφέρουν ώστε να σταθούν στα πόδια τους, να οργανωθούν και να παλέψουν. Να παλέψουν με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Γιατί ο άνεργος ή ο εργάτης που υποφέρει δεν μπορεί να νιώθει άχρηστος, μόνος, συντετριμμένος ή όμηρος. Το αντίθετο, πρέπει να συνειδητοποιεί τη δύναμη που έχει. Αυτή που όταν ενώνεται με άλλους συναδέλφους γίνεται ορμητικό ποτάμι διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης».

Οπως είπε ο ομιλητής, «η πάλη του εργατικού κινήματος για την ανεργία δεν είναι ξεκομμένη από την πάλη του για δουλειά με ΣΣΕ και δικαιώματα, για να έχει κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια εξασφαλισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, να έχει σχολειό και δάσκαλο για τα παιδιά της, να απολαμβάνει σύγχρονες κοινωνικές παροχές».

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «προκαλεί αγανάκτηση όταν αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των ανέργων γιατί δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή με τον νέο «αναπτυξιακό νόμο» μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ «ζεστό» χρήμα σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες. Προκαλεί αγανάκτηση η υπουργός της κυβέρνησης που λέει ότι τα 150 ευρώ στον άνεργο φτάνουν και περισσεύουν για να την περάσει για ένα μήνα».

Από αυτήν τη σκοπιά, πρόσθεσε, «είναι ανάγκη οι διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την προστασία των ανέργων, να γίνουν αντικείμενο πάλης όχι μόνο για τους απολυμένους και τους ανέργους, αλλά γενικά για όλη την εργατική τάξη. Με επιμονή, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, γιατί ένα μεγάλο μέρος των ανέργων οδηγείται στην απογοήτευση και στην παραίτηση».

Να ενταθεί η προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα

Δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας από εδώ και πέρα, ο Π. Κατάρας είπε ότι χρειάζεται «να συζητηθεί το ζήτημα της ανεργίας σε κάθε σωματείο, η έκταση του προβλήματος, να γίνει καταγραφή των ανέργων και με συζήτηση να αποφασιστεί το πλαίσιο πάλης δουλεμένο και προσαρμοσμένο στον κλάδο. Αυτή η προσπάθεια να αγκαλιάσει τη νεολαία, τους άνεργους και μισοάνεργους νέους, τους μετανάστες. Τους νέους στις σχολές όπου μαζικά οδηγούνται από το θρανίο στην ανεργία και στην προσωρινή δουλειά – λάστιχο, χωρίς δικαιώματα.

Να είναι ουσιαστικός άξονας στη συζήτηση, στις συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και στις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων, που ούτως ή άλλως προετοιμάζονται μπροστά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων με αιχμή τα Εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο.

Διαμορφώνουμε ακόμα καλύτερο σχέδιο συσπείρωσης και οργάνωσης των ανέργων στα συνδικάτα και τις Επιτροπές Ανέργων. Ο στόχος είναι να μην υπάρχει συνδικάτο, ιδιαίτερα κλαδικό, που δεν θα έχει δίπλα στο ΔΣ μια δραστήρια Επιτροπή Ανέργων ή μια δραστήρια ομάδα ανέργων που θα ασχολείται συστηματικά με την οργάνωση και τη συμμετοχή των ανέργων στη ζωή των συνδικάτων, την προβολή και τη ζύμωση του διεκδικητικού πλαισίου, την οργάνωση της αλληλεγγύης».

Τέλος, ξεχωριστή αναφορά έγινε εισηγητικά στην οργάνωση της αλληλεγγύης σε κάθε συνδικάτο, κλάδο και δήμο, με υλική προσφορά, αλλά και πολιτιστική παρέμβαση, νομική στήριξη, αγωνιστική αλληλεγγύη. «Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν είμαστε όμηροι των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Δεν ζητούμε χάρη από κανέναν αλλά με οργάνωση και αγώνα διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει. Διαμορφώνουμε την προοπτική να διεκδικήσουμε όλον τον πλούτο», κατέληξε ο ομιλητής.

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός