ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ του Π.Α.ΜΕ ΑΣΤ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ



Original2 logo

Κοινοποίηση προς:                                           4 ΟΚΤΩΒΡΗ 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΟΠΥΥ

Ο.Α.Σ.Α

Ο.ΣΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

                                  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να καταγγείλουμε την τακτική των επιτροπών του ΕΟΠΠΥ που διαχειρίζονται τις αναρρωτικές άδειες, μια τακτική που ακολουθείται έντονα το τελευταίο διάστημα από την επιτροπή που ελέγχει τις αναρρωτικές του προσωπικού του πρώην ΗΛΠΑΠ.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τα δελτία ασθενείας περνούν από την επιτροπή προς έγκριση μετά από 30 έως 40 ημέρες και παρατηρείται το εξής φαινόμενο:

Η επιτροπή κατά κανόνα δεν εγκρίνει το σύνολο των ημερών αναρρωτικής άδειας, αμφισβητώντας ουσιαστικά και ετεροχρονισμένα, αφού δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ασθένεια, τη γνωμάτευση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και των Δημόσιων Νοσοκομείων. Τα κριτήρια να τονίσουμε που εξετάζει είναι αντιεπιστημονικά και ξεκάθαρα βάζουν εμπόδια στην αναρρωτική άδεια. Αναφέρουμε κάποια απ αυτά, (Εργασιακή εικόνα του ασθενούς, ασθένεια σε ρεπό, η άδεια να συνοδεύεται από συνταγογράφηση  κλπ.)

  Οι συνάδελφοί μας που ασθένησαν κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εξής πραγματικότητα: Αφ’ ενός έχασαν μεροκάματα και ένσημα, αφ’ ετέρου βρέθηκαν να είναι αντιμέτωποι με την πειθαρχική διαδικασία ως αδικαιολογήτως  απόντες από την εργασία τους, με  κίνδυνο τιμωρίας, και χωρίς το δικαίωμα να προσφύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή για επανεξέταση.

Ο στόχος της κυβέρνησης να περικόψει τα ασφαλιστικά δικαιώματα που αφορούν και τον κλάδο υγείας, έχει οδηγήσει τους συναδέλφους μας στη δυσχερή θέση: Να προσπαθούν να αποδείξουν ακόμα και μετά από ενάμιση μήνα από τη διάγνωση τους- και μάλιστα μέσω διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου-πως ήταν ασθενείς, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ιατρική γνωμάτευση!!

Ευθύνες για την κατάσταση έχει εκτός της επιτροπής του ΕΟΠΠΥ που «κόβει» ημέρες αναρρωτικής άδειας, και η διοίκηση της ΟΣΥ που καλεί τους συναδέλφους μας να απολογηθούν (!!) γιατί αρρώστησαν και τους καλεί σε απολογία για πειθαρχικό έλεγχο γι’ αυτό το λόγο, αμαυρώνοντας και την εργασιακή τους εικόνα.

Ως συνέπεια της παραπάνω κατάστασης πολλοί συνάδελφοι που ασθενούν προτιμούν να μη «μπλέξουν» με πειθαρχικά και λοιπές συνέπειες και εργάζονται παρά την ασθένεια τους με όποιες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των συμπολιτών μας οδηγών και πεζών.

Η πρακτική της επιτροπής του ΕΟΠΠΥ που αποφασίζει πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπει την ασθένεια σε εργαζόμενους που μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες επιβάτες εκτιθέμενοι σε αναρίθμητους νοσογόνους παράγοντες,  είναι όχι μόνο απαράδεκτη και ενάντια σε κάθε ιατρική δεοντολογία αλλά και επικίνδυνη για την ασφάλεια των μεταφορών.

Διερωτόμαστε αν αρρωστήσουμε ,έχουμε το δικαίωμα στην ανάρρωση;

Απαιτούμε να λάβετε όλα εκείνα τα μέτρα προς κάθε κατεύθυνση ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των εργαζομένων, η υγεία των επιβατών και η ασφαλής μετακίνηση τους. Η διάγνωση και ο έλεγχος να γίνεται με ιατρικά κριτήρια και όχι το κόστος.

 Απαιτούμε την ανάκληση των αποφάσεων της επιτροπής που απέρριψε μέρες αναρρωτικής και γνωματεύσεις Γιατρών δημόσιων νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ, και την αποκατάσταση της εργασιακής εικόνας των συναδέλφων που είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν.

Ζητούμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας που εποπτεύει τις επιτροπές.

 

                 Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του Π.Α.ΜΕ

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός