Κανονικά εξελίσσεται η επιχείρηση προσεδάφισης του σκάφους Schiaparelli στον Άρη



european-space-agency

«Όλα είναι υπό έλεγχο» για το ευρω-ρωσικό διαστημικό σκάφος TGO, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ή οποία είχε εκφράσει ανησυχία για το γεγονός ότι δεν ελάμβανε πληροφορίες για τη θέση του μετά τον χωρισμό του με το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli, το οποίο άρχισε την κάθοδό του προς την επιφάνεια του πλανήτη  Άρη, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.


Το διαστημικό σκάφος TGO θα απομακρυνθεί από τον Άρη, πριν εισέλθει την Τετάρτη σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.
Η προσεδάφιση του Schiaparelli είναι το πρώτο στάδιο της ExoMars, μίας φιλόδοξης ευρω-ρωσικής αποστολής σε δύο φάσεις, με στόχο τη διερεύνηση στοιχείων για ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής στον πλανήτη.
Το διαστημικό σκάφος TGO είναι επιφορτισμένο με την ανίχνευση της ατμόσφαιρας του Άρη για τον εντοπισμό ιχνών αερίων όπως το μεθάνιο που θα αποτελούσε ένδειξη κάποιας μορφής ζωής στον πλανήτη. Αυτή η φάση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018.
Το 2020, η Ευρώπη και η Ρωσία θα στείλουν στον Άρη ένα μεγάλο όχημα που θα εκμεταλλευτεί τις έρευνες που θα έχει κάνει στο μεταξύ το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli και θα αναζητήσει ίχνη παρελθούσας βακτηριακής ζωής. Η προσεδάφιση του Schiaparelli είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που μπορεί να περιπλακεί σε περίπτωση δυσχερών μετεωρολογικών συνθηκών, όπως μία καταιγίδα σκόνης στον Άρη, που είναι συχνό φαινόμενο αυτήν την εποχή
Το όχημα Schiaparelli είναι προγραμματισμένο να προσεδαφισθεί στον Άρη το απόγευμα της Τετάρτης, αφού θα έχει διανύσει μία απόσταση ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων. Είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό που θα μετρήσει την πίεση, την θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου, αλλά και τα ηλεκτρικά πεδία στην επιφάνεια του πλανήτη. Όμως η ζωή του θα είναι μικρή, δύο έως οκτώ ημερών, διότι είναι εξοπλισμένο με μία μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός