ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ: Στο επίκεντρο η αναγκαιότητα ανασύνταξης των δυνάμεων στον κλάδο



swmateio-ellhnwn-ithopoiwn

Φωτό Αρχείου
Η αναγκαιότητα ανασύνταξης των δυνάμεων του κλάδου των ηθοποιών βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη.
Τα θέματα της συνέλευσης αφορούσαν την εκλογή αντιπροσώπων του ΣΕΗ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κρατικά θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ και Ελεύθερο, αλλά και το σχεδιασμό του εορτασμού των 100 χρόνων του ΣΕΗ.


Σημειώνεται ότι ομόφωνα η συνέλευση εξέλεξε αντιπροσώπους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ και πιο συγκεκριμένα την πρόεδρο Λίλα Καφαντάρη, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Δημήτρη Αντωνιάδη και τον σύμβουλο Κρατικών Θεάτρων Βασίλη Σεϊμένη.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, «έγινε ένα μεγάλο βήμα ουσίας και όχι μορφής. Συζητήθηκε κι αποφασίστηκε πώς θα ενισχυθεί η γραμμή της αντεπίθεσης, πώς θα ενισχυθεί και θα πολλαπλασιαστεί η δύναμη των εργαζομένων του κλάδου μέσα από συλλογική δράση αλλά και με αυξημένη την ατομική ευθύνη του καθενός.
Η συνέλευση επαναβεβαίωσε αυτήν την πορεία και εξέλεξε αντιπροσώπους του Σωματείου μας για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοέμβρη 2016».
Επιπλέον, η συνέλευση, ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την αγωνιστική διεκδίκηση αυτών, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, μετά και τη συζήτηση στους ίδιους τους θιάσους. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Οι επαφές του ΣΕΗ με τις διοικήσεις των Κρατικών Θεάτρων επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να “ξεμπερδεύει” με τις συμβάσεις και αυτό ακριβώς βρίσκει τους εκφραστές του και τα στηρίγματά του στις διοικήσεις των Κρατικών Θεάτρων (…).
Θετική είναι η εξέλιξη υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ξεκινάμε τη διαδικασία για υπογραφή με τα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ. Επειδή η κατάσταση με τα ΔΗΠΕΘΕ είναι σύνθετη όσον αφορά τη διαφοροποίησή τους σε ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔΚ, θα πάρουμε πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους των ΔΗΠΕΘΕ εκείνων που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο και δεν τους αναγνωρίζονται εργασιακά δικαιώματα.
Όσον αφορά στο Ελεύθερο, είμαστε μπροστά σε μια εντελώς νέα κατάσταση. Τα αντεργατικά μέτρα όσον αφορά στα Εργασιακά, η απουσία εργοδοτικού φορέα (διάλυση της ΠΕΕΘ) και το νέο επενδυτικό τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο, κάνουν σαφές ότι η δύσκολη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι μια μάχη που δεν αρχίζει και σταματάει με την υπογραφή της, αλλά πρέπει να στοχεύει και στην εφαρμογή της. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα συνεδριάσει ο τομέας του θεάτρου του Σωματείου, για να γίνει η καταγραφή του θεατρικού τοπίου».
Επιπρόσθετα, ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η συμμετοχή του κλάδου στη γενική πανελλαδική απεργία στις 24 Νοέμβρη.
Τέλος, η εισήγηση για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΣΕΗ ψηφίστηκε ομόφωνα, «επικυρώνοντας τον πολιτικό χαρακτήρα και την αξία ενός τέτοιου εορτασμού, όχι σαν μια ιστορική μνημόνευση αλλά σαν όπλο στα χέρια του κλάδου (κι όχι μόνο) σήμερα να διδαχθεί, να δυναμώσει και ν’ ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός