Σιδερένιος μετεωρίτης ανακαλύφτηκε στον Άρη από το ρόβερ «Curiosity»



nickel-iron-meteorite-2

Το σφαιρικό λείο σκούρο αντικείμενο σε μέγεθος μπάλας του γκολφ είναι ένας μετεωρίτης νικελίου – σιδήρου Πηγή: NASA
Οι επιστήμονες το ονόμασαν «Egg Rock». Τέτοιου είδους μεταλλικοί μετεωρίτες δεν είναι ασυνήθιστοι στο διάστημα και έχουν κατά καιρούς βρεθεί στη Γη. Στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί ξανά τέτοιοι διαστημικοί βράχοι στον Άρη, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχαν μελετηθεί φασματοσκοπικά με τη βοήθεια των οργάνων του ρόβερ. Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αποτελείται κυρίως από σίδηρο, νικέλιο και φώσφορο.


Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης μπορεί να έπεσε στον Άρη πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη των μετεωριτών σιδήρου που βρέθηκαν στον Άρη μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς τους έχει επηρεάσει η έκθεση στο περιβάλλον του Άρη, σε σύγκριση με αντίστοιχους μετεωρίτες στο περιβάλλον της Γης.
Το «Curiosity» ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, στις 26 Νοέμβρη του 2011, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα και προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012. Το ρόβερ παραμένει σε καλή κατάσταση για τη συνέχιση των ερευνών του, παρόλο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική διάρκεια της αποστολής του. Μόνο τα δύο από τα δέκα επιστημονικά όργανά του έχουν πρόσφατα εμφανίσει σημάδια μειωμένης λειτουργικότητας.  
Ειδησεογραφική Πηγή : 
NASA

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός