Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Λέοναρντ Κοέν



leonard-cohen-2

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ηλικία 82 ετών ο Λέοναρντ Κοέν, τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής.
Η λιτή ανακοίνωση της οικογένειάς του αναφέρει: «Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές».
Ο Κοέν γεννήθηκε στις 21 Σεπτέμβρη 1934 στο Κεμπέκ του Καναδά. Ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα.
Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Κοέν με την folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα, έμπαιναν στις λίστες της εμπορικής μουσικής πολύ σπάνια.


Το πιο γνωστό τραγούδι του, ««Ηallelujah», έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984. Αίσθηση προκάλεσε από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το «First We Take Manhattan», ενώ ως μια από τις θρυλικές μπαλάντες θεωρείται το «Dance me to the end of Love».
Τη δεκαετία του 1960 έζησε στην Ύδρα με την Nορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ίλεν. 

Η ίδια πέθανε τον Ιούλιο του 2016 στα 81 της και ο Κοέν έγραψε ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια, το So long, Marianne.
Είχε κυκλοφορήσει το 17ο άλμπουμ του το 2015, ενώ είχε εμφανιστεί στη σκηνή στις αρχές του 2016.
Μιλώντας τον Οκτώβριο στο New Yorker, ο ίδιος είχε αναφερθεί στην «εγγύτητά» του με τον θάνατο: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Απλά ελπίζω να μην είναι πολύ άβολο».
Αρκετά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός