Κάτω από την πίεση που άσκησαν οι αγώνες εκατοντάδων Συνδικάτων, το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική και στους αντεργατικούς νόμους, ιδιαίτερα το νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, αλλά και συνειδητοποιώντας πλατύτερες δυνάμεις μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τις αντιδραστικές ανατροπές που φέρνει ο συγκεκριμένος νόμος, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε σήμερα να βγάλει ανακοίνωση στην οποία ζητά την κατάργηση των διατάξεων του νόμου που αναφέρονται στο Κρατικό Μητρώο (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων – ΓΕΜΗΣΟΕ) ή έστω την αναστολή της εφαρμογής τους για έναν χρόνο.
«Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου», τονίζει το ΠΑΜΕ και θυμίζει πως «η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός σε συνεχόμενες παρεμβάσεις την άνοιξη είχαν επισημάνει τη συμφωνία της ΓΣΕΕ πάνω στο νόμο- έκτρωμα, καθώς επίσης πως είχε και ρόλο συνδιαμορφωτή». Επισημαίνει ότι «η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει τη συμφωνία τους», καθώς πριν λίγες μέρες επιχειρούσαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την εφαρμογή του νόμου.
Το ΠΑΜΕ τονίζει την ανάγκη να μαζικοποιηθούν τα Συνδικάτα και να κλιμακωθεί ο αγώνας «για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους, για την απειθαρχία στο νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, ένας διαρκής αγώνας που θα τον ακυρώσει στην πράξη και στη ζωή».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
«Όλους τους προηγούμενους μήνες εκατοντάδες Συνδικάτα σε όλη τη χώρα έδωσαν μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους με απεργίες, συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις με αιχμή αιτήματα που αντιπαλεύουν την αντεργατική πολιτική, διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς απειθαρχώντας ταυτόχρονα στους αντεργατικούς νόμους, ιδιαίτερα το νόμο- έκτρωμα του Χατζηδάκη που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στα Συνδικάτα. Διαμορφώθηκε με αφετηρία τη μεγάλη σύσκεψη Συνδικάτων στο Σπόρτιγκ στις 5 Οκτώβρη και διευρύνεται σταθερά ένα μέτωπο Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και αγωνιστών συνδικαλιστών που παλεύουν για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και για την κατάργηση του νόμου-εκτρώματος.
Κάτω από την πίεση που άσκησαν αυτοί οι αγώνες, αλλά και συνειδητοποιώντας πλατύτερες δυνάμεις μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τις βαθιά αντιδραστικές ανατροπές που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη στη λειτουργία και στη δράση των Συνδικάτων, όπως εκφράστηκε και με τις νομικές προσφυγές που έκαναν η μεγαλύτερη κλαδική Ομοσπονδία και το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της δύναμης της ΓΣΕΕ μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία, αναγκάστηκε σήμερα η πλειοψηφία στη διοίκησή της και μπροστά στην εφαρμογή του νόμου από την πρώτη του έτους να βγάλει ανακοίνωση στην οποία ζητά την κατάργηση των διατάξεων του νόμου που αναφέρονται στο Κρατικό Μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ) ή έστω την αναστολή της εφαρμογής τους για έναν χρόνο.
Βέβαια, επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, πρέπει να θυμίσουμε στους εργαζόμενους ότι η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός σε συνεχόμενες παρεμβάσεις την άνοιξη, είχαν επισημάνει τη συμφωνία της ΓΣΕΕ πάνω στο νόμο-έκτρωμα, καθώς επίσης πως είχε και ρόλο συνδιαμορφωτή.
Άλλωστε και η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει τη συμφωνία τους. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο ελάχιστες μέρες από τις παρεμβάσεις στελεχών της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ, στη ΔΑΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν το νόμο. Όπως στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων που επιχείρησαν με δικαστικές αποφάσεις να επιβάλουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας που πρότειναν μάλιστα να πληρώσουν τα έξοδα για να αλλάξουν τα καταστατικά των σωματείων, οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΘΑ ότι θα εφαρμόσουμε το νόμο, οι δηλώσεις στελεχών αυτών των δυνάμεων στα ΕΚ Εύβοιας και Θεσσαλονίκης ότι τα συνέδριά τους θα γίνουν με ηλεκτρονικές, δηλαδή με εξ αποστάσεως διαδικασίες.
Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τη βαθιά συμφωνία τους ώστε να δυναμώσει ο ρόλος των συνδικάτων ως κοινωνικού εταίρου των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων για την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής. Θέλουν τα Σωματεία να λειτουργούν ως ηλεκτρονικές καρικατούρες, με τα μητρώα τους να έχουν παραδοθεί στις ενώσεις των εργοδοτών, ακόμα και σε μεμονωμένους εργοδότες, δηλαδή με τους εργαζόμενους φακελωμένους, σε συνθήκες που η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απειλές και οι απολύσεις πρωτοπόρων εργατών και συνδικαλιστών μέσα στους χώρους δουλειάς έχουν χτυπήσει ταβάνι.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Διέξοδος και προοπτική είναι η μαζικοποίηση των Συνδικάτων και η κλιμάκωση του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους, για την απειθαρχία στο νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, ένας διαρκής αγώνας που θα τον ακυρώσει στην πράξη και στη ζωή.
Σε αυτόν το δρόμο, σε αυτό το μεγάλο μέτωπο καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να προχωρήσουμε».