Στα μέσα Ιουλίου και με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να προειδοποιούν εδώ και μέρες για το επερχόμενο κύμα καύσωνα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας.
Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος – δολοφονία πριν λίγες μέρες 57χρονου εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που, αν και καρδιοπαθής, αναγκάστηκε με εγκληματικό τρόπο από την εργοδοσία να δουλεύει υπερωρία ντάλα-μεσημέρι, υπό 37 βαθμούς, σε ανοιχτό χώρο, δίχως κανένα μέτρο προστασίας.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα τα σωματεία τους και την ΕΥΑΕ σε περίπτωση που διαπιστώνουν απουσία των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του καύσωνα.
Διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα εργοδότη, είτε είναι η ΣΤΑΣΥ είτε εργολάβοι :
– Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
– Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.), με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου και χωρίς χρέωση κανονικής άδειας.
– Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
– Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
– Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
– Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.