AΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ: «Στις 8 Δεκέμβρη κανένας στη δουλειά!»



Το απεργιακό κάλεσμα απλώθηκε χτες σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς, καθώς συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να γίνει η Τρίτη μέρα πανελλαδικής συζήτησης με τους εργαζόμενους και οργάνωσαν περιοδείες και εξορμήσεις, συσκέψεις και συζητήσεις σε περισσότερους από 550 χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα και σε όλους τους βασικούς κλάδους.

Βρέθηκαν σε εργοστάσια όπου οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην απεργία και συζητούν την καλύτερη οργάνωση της μάχης, αλλά και σε χώρους δουλειάς όπου κυριαρχούν στα σωματεία οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες υπονομεύουν την απεργία και την οργάνωση των εργατών. Συζήτησαν για τον ταξικό χαρακτήρα των αντεργατικών μέτρων, την ανάγκη η απεργία να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, κόντρα στους εκβιασμούς των αστικών επιτελείων και της εργοδοσίας, κόντρα στο κλίμα «συναίνεσης» στην αντιλαϊκή πολιτική.

Τη δική τους συμβολή είχαν οι Λαϊκές Επιτροπές, με τις πικετοφορίες που πραγματοποίησαν, μεταφέροντας στις γειτονιές το κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία.

Στα Πρακτορεία Τύπου

Μεταξύ των χτεσινών περιοδειών ήταν και αυτές που έκανε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, μοιράζοντας την ανακοίνωσή της και καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργία και τη συγκέντρωση.

 

Το Τζάνειο ήταν ένα από τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιήθηκε εξόρμηση και περιοδεία
Το Τζάνειο ήταν ένα από τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιήθηκε εξόρμηση και περιοδεία

Από πολύ νωρίς το πρωί, το σωματείο βρέθηκε «στο πόδι», συζητώντας με τους εργαζόμενους των πρακτορείων στην «Ιριδα», την «Ευρώπη» και το «Αργος». Στα πρακτορεία Τύπου η απεργία ξεκινά το βράδυ της Τετάρτης, στις 10 μ.μ., και ολοκληρώνεται την ίδια ώρα την Πέμπτη.

 

Το απεργιακό κάλεσμα είχε ήδη φτάσει στους εργαζόμενους με καθημερινές εξορμήσεις του σωματείου και συζητήσεις με τους συναδέλφους. Ετσι, η χτεσινή περιοδεία έγινε αφορμή για να σχολιαστούν και οι πρόσφατες εξελίξεις. Μιλώντας στους εργαζόμενους στα τμήματα της διεκπεραίωσης, ο πρόεδρος του σωματείου και της Ομοσπονδίας Τύπου – Χάρτου, Παναγιώτης Κατάρας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διευθέτησης του κρατικού χρέους. «Δε συμμεριζόμαστε χαρές και πανηγύρια», υπογράμμισε και εξήγησε πως οι ρυθμίσεις για το χρέος συνοδεύονται από νέα μέτρα που θα προστεθούν στα βάρη που σηκώνει ο λαός, μέτρα όπως αυτά που έχουν έτοιμα κυβέρνηση και «θεσμοί» για τα Εργασιακά.

Η συμμετοχή στην απεργία, τόνισε, θα στείλει μήνυμα στην εργοδοσία, για λογαριασμό της οποίας σχεδιάζονται τα μέτρα, θα δώσει συνέχεια στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων, για κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των «δουλεμπορικών» που επεκτείνονται στον κλάδο. Υπενθύμισε ακόμα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρακτορεία ενάντια στην καθυστέρηση της καταβολής μισθοδοσίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρίσκονται σε επιφυλακή για να μην επιτρέψουν να «ανοίξει η ψαλίδα» της απληρωσιάς.

Με τους οικοδόμους στα εργοτάξια

 

Στα εργοτάξιο του Μετρό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
                    Στα εργοτάξιο του Μετρό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Συζήτηση με τους οικοδόμους στο εργοτάξιο του Μετρό στο Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά έγινε χτες, στο πλαίσιο των εξορμήσεων που πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων. Σημειώνεται ότι το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία.

 

Ο Κώστας Χαντζιάρας, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου και γραμματέας της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιδράσουν οι οικοδόμοι στα σχέδια για παραπέρα ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας, «υπο-κατώτερο» μισθό και απελευθέρωση των απολύσεων. Στάθηκε ακόμα στους όρους δουλειάς που επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους οι υπεργολάβοι και υπογράμμισε πως στόχος της εργοδοσίας είναι οι όροι αυτοί να γενικευτούν.

Στα νοσοκομεία

«Θα απεργήσεις. Θα χάσεις ένα μεροκάματο που ξέρουμε όλοι πόσο πολύτιμο είναι, ειδικά σήμερα. Αλλά θα σ’ έχουν «μετρήσει» στο δρόμο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να δουν ότι σπάμε το καβούκι μας, βγαίνουμε έξω και διεκδικούμε. Και ήσυχος, αμίλητος να κάτσεις, κανείς και τίποτα δε σου διασφαλίζει τη δουλειά. Ετοιμάζονται να πετσοκόψουν ό,τι έχει απομείνει. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Την Πέμπτη πρέπει όλοι να απεργήσουμε».

Με εργαζόμενους στο Τζάνειο Νοσοκομείο μίλησαν χτες ο Αποστόλης Κόκκινος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, και μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά. Ηταν μια από τις δεκάδες εξορμήσεις – περιοδείες που πραγματοποίησαν χτες Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία, στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Η τεράστια μείωση προσωπικού στο Τζάνειο τα τελευταία χρόνια, το κλείσιμο κλινικών, τα πολλά κενά, η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά στην Υγεία, αλλά και η εφ’ όλης της ύλης αντεργατική επίθεση, για όλα συζήτησαν χτες. «Αν δεν τους εμποδίσουμε είναι αποφασισμένοι να μας φτάσουν στον «πάτο». (…) Δεν πρέπει να κάτσουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια», τόνισε ο Απ. Κόκκινος.

Με εκπαιδευτικούς στα σχολεία

Εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα και με τους εκπαιδευτικούς σε σχολεία όλης της χώρας, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρέθηκαν χτες στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, όπου συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς για τις εξελίξεις και την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να απαντήσουν αγωνιστικά στη νέα επίθεση την οποία βιώνουν στα σχολεία και στις ζωές τους. Αναφορικά με τον προβληματισμό που εκφράζεται για την αποτελεσματικότητα των αγώνων, επισημάνθηκε πως την απάντηση τη δίνει και η ίδια η κυβέρνηση, με την προετοιμασία του νέου συνδικαλιστικού πλαισίου που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία και συνολικά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ την ίδια στιγμή προωθεί το «δικαίωμα» των εργοδοτών στο λοκ άουτ. «Φοβούνται τους ανέμους που έρχονται», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση έφτασε και στο ζήτημα τού τι είναι ρεαλιστικό να διεκδικούν οι εργαζόμενοι σήμερα, σε μία εποχή που τεράστιος πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια όλο και λιγότερων και την ίδια στιγμή νομοθετείται ο «υπο-κατώτερος» μισθός, «που επιφυλάσσει ψίχουλα για τα παιδιά μας, για τους μαθητές μας και αυριανούς εργαζόμενους», όπως επισημάνθηκε.

Σε χώρους κατάρτισης

Περιοδείες σε χώρους κατάρτισης της Δυτικής Αθήνας πραγματοποιούν εκπρόσωποι σωματείων για τη μαζική συμμετοχή των σπουδαστών στην απεργία και τη συγκέντρωση. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί περιοδείες σε ΙΕΚ Χαϊδαρίου, ΙΕΚ Αιγάλεω, ΕΠΑΣ Αιγάλεω και ΕΠΑΣ Αγ. Αναργύρων, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένες εξορμήσεις στα ΙΕΚ Κόκκινου Μύλου και Περιστερίου.

Στη συζήτηση με τους σπουδαστές, πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται και σκέφτονται ότι κάτι πρέπει να γίνει. Είναι χαρακτηριστικές ερωτήσεις που ήρθαν από σπουδαστές, όπως «πώς μπορώ να οργανωθώ στο σωματείο μου;», «έχουμε το δικαίωμα να απεργήσουμε εμείς που είμαστε σπουδαστές;». Ανάλογα με τις ειδικότητες του κάθε ΙΕΚ, γίνονται και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν τους αντίστοιχους κλάδους: π.χ. στο ΙΕΚ Αιγάλεω που έχει ειδικότητα μαγείρων, τη συζήτηση απασχόλησε έντονα το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα στα «Everest».

Από τη μεριά των σωματείων διαπιστώθηκε η άθλια κατάσταση στους χώρους κατάρτισης, με πολλές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, με τζάμπα πρακτικές για τους σπουδαστές και άθλιες εργασιακές σχέσεις για τους εκπαιδευτικούς.

Στη Θεσσαλονίκη

Από το πρωί, χτες, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκαν σε χώρους δουλειάς και συζήτησαν με τους εργαζόμενους, μπροστά στη μάχη της απεργίας.

Η «βεντάλια» απλώθηκε παντού, σε επιχειρήσεις του Εμπορίου με την πολύμηνη απληρωσιά, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις απολύσεις, στην ιδιωτική Υγεία με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και την επίσης πολύμηνη απλήρωτη εργασία, σε επιχειρήσεις βιομηχανικού επισιτισμού, αλλά και στη ΔΕΗ, σε χώρους Εκπαίδευσης, νοσοκομεία, εργοτάξια, υπηρεσίες δήμων κ.ά.

Στο πλαίσιο της χτεσινής παν-κινητοποίησης για την επιτυχία της απεργίας, πραγματοποιήθηκε επίσης παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΣΘ για διαγραφή προστίμων που επιβλήθηκαν σε ανέργους.

Το απόγευμα, το κάλεσμα πανεργατικού ξεσηκωμού μεταφέρθηκε στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, μέσα από πικετοφορίες που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών.

Στη Ρόδο

Μέρα πανεξόρμησης ήταν η χτεσινή και στη Ρόδο. Από νωρίς το πρωί, συνδικαλιστές από τον κλάδο του Τουρισμού ενημέρωσαν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που αυτή την περίοδο καταθέτουν δικαιολογητικά για το επίδομα ανεργίας, για την απεργία και τις εξελίξεις. Το Σωματείο Συνταξιούχων έκανε εξόρμηση – περιοδεία στο ΙΚΑ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε εξόρμηση σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της πόλης, ενώ η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ απευθύνθηκε σε καταστήματα όπου εργάζονται γυναίκες υπάλληλοι, καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία.

Αύριο Πέμπτη, τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» – «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar» και «Mira Mare» θα προχωρήσουν, στις 9 π.μ., σε διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ, διεκδικώντας επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους του κλάδου, ενώ στη συνέχεια θα πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση.

http://www.rizospastis.gr

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός