Στην ερευνήτρια φυσικής Ασημίνα Αρβανιτάκη το διεθνές βραβείο «New Horizons in physics»



Το βραβείο «New Horizons in physics» (Νέοι ορίζοντες στη Φυσική) απονέμεται σε πολλά υποσχόμενους νέους ερευνητές που έχουν ήδη παράξει σημαντικό έργο. Κάθε χρόνο απονέμονται έως και τρία τέτοια βραβεία με έπαθλο τα 100.000 δολάρια. Η απονομή των βραβείων έγινε στις 4 Δεκέμβρη στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA στο Silicon Valley.

Η Ελληνίδα φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη, κάτοχος της έδρας «Αρίσταρχος» στο Ινστιτούτο Φυσικής Perimeter του Καναδά, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο. Τα φετινά βραβεία «New Horizons in physics» που απονεμήθηκαν:

  • Ασημίνα Αρβανιτάκη (Ινστιτούτο Perimeter), Peter W. Graham (Πανεπιστήμιο Stanford) και Surjeet Rajendran (Πανεπιστήμιο της California)
  • Simone Giombi (Πανεπιστήμιο Princeton) and Xi Yin (Πανεπιστήμιο Harvard)
  • Frans Pretorius (Πανεπιστήμιο Princeton)

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη θεωρείται μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες φυσικούς διεθνώς, αναγνωρίσθηκε για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει θεωρία και πείραμα στη σωματιδιακή φυσική, μέσα από μικρής κλίμακας πειράματα, που η ίδια έχει αναπτύξει. Ασχολείται με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο της Φυσικής, όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι έξτρα διαστάσεις.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια. Το 2014 εντάχθηκε στο καναδικό Ινστιτούτο Perimeter, όπου στις αρχές του 2016 ανέλαβε την έδρα θεωρητικής φυσικής «Αρίσταρχος» με χρηματοδότηση οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Το Perimeter επέλεξε την Ασ. Αρβανιτάκη ακριβώς, επειδή είναι μια τολμηρή και αντισυμβατική νεαρή φυσικός που αναπτύσσει συναρπαστικά νέα παραδείγματα για τον έλεγχο της θεμελιακής φυσικής, χρησιμοποιώντας πειράματα ακριβείας. Ελπίζουμε ότι η βράβευσή της θα εμπνεύσει και άλλους να είναι εξίσου φιλόδοξοι και οραματιστές», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Perimeter Neil Turok.

«Είναι τιμή να λαμβάνεις αυτό το βραβείο, ειδικά γνωρίζοντας ότι οι νικητές επιλέγονται από μια ομάδα επιφανών συναδέλφων φυσικών», δήλωσε η Ασημίνα Αρβανιτάκη.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός