Σε τροχιά ο «UPSat», ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης (ΦΩΤΟ)



Εικόνες από τον «UPSat» (Πηγή: https://libre.space)

Εικόνες από τον «UPSat» (Πηγή: https://libre.space)

Ο «UPSat», ο πρώτος δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού τέθηκε σε τροχιά επιτυχώς από το σύστημα απελευθέρωσης της NanoRacks στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στις 12.24 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης 18 Μάη 2017.

Τριάντα λεπτά αργότερα, τα υποσυστήματα του «UPSat» άρχισαν την κανονική τους λειτουργία σε τροχιά. Το SatNOGS, το ανοιχτό δίκτυο επίγειων δορυφορικών σταθμών, άρχισε να λαμβάνει σήματα τηλεμετρίας από τον «UPSat» σε επίγειους δορυφορικούς σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία παγκόσμια λίγο μετά την ενεργοποίησή του.

Όλα τα υποσυστήματα του δορυφόρου λειτουργούν κάτω από τις φυσιολογικές παραμέτρους λειτουργίας τους και η ομάδα λειτουργίας του «UPSat» θα προχωρήσει στη φάση LEOP για την προετοιμασία του επιστημονικού σκέλους της αποστολής.

Η επιτυχής λειτουργία του «UPSat» σε τροχιά αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για το ανοιχτό λογισμικό και το υλικό ανοιχτής σχεδίασης στο διάστημα, κάνοντας τις διαστημικές τεχνολογίες περισσότερο προσβάσιμες σε όλους.

O «UPSat» είναι ένας δορυφόρος που συμμετέχει στην αποστολή QB50, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε στην Ελλάδα από το Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Περισσότερα στοιχεία για τον «UPSat» μπορείτε να βρείτε στο https://upsat.gr και τις πλέον πρόσφατες παρατηρήσεις του δικτύου SatNOGS στο https://network.satnogs.org

Το «Libre Space Foundation» – LSF (https://libre.space) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση, εξέλιξη και ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα τεχνολογιών για το διάστημα. Το LSF σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε την πλειοψηφία των υποσυστημάτων του «UPSat» (hardware και software), αναπτύσσοντάς τα ως εγχειρήματα ανοιχτού κώδικα.

Ο UPSat κατά την ολοκλήρωση της παράδοσης (Πηγή: upsat.gr)

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός