Μεγάλη συναυλία για τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου



Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου, πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό, την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Ένας ανήσυχος δημιουργός, γεμάτος έμπνευση. Άνθρωπος μαχητικός, ερωτικός, τρυφερός, ευαίσθητος, ονειροπόλος, με την ψυχή του δεμένη στο ταξίδι. Ένας συνειδητοποιημένος πολίτης, στρατευμένος καλλιτέχνης, που με το τραγούδι του και τη ζωή του έπαιρνε θέση στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής του, απέναντι στη δικτατορία, στην καταπίεση, στην αδικία, στον κοινωνικό ρατσισμό. Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις του νεοελληνικού τραγουδιού, καταθέτοντας μουσική μεγάλης έμπνευσης και ταυτόχρονα οικεία, που παραμένει κοσμαγάπητη, αξεπέραστη στο χρόνο, και πολλά χρόνια μετά το φευγιό του συγκινεί, συναρπάζει όχι μόνο τους παλιότερους, αλλά και πολλούς νέους ανθρώπους. Η ιδεολογική του στράτευση με το ΚΚΕ, η ευαισθησία του σε ό,τι αφορά τους ταπεινούς και τους καταφρονεμένους, η αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους για ειρήνη, ισότητα, αξιοπρέπεια, βρήκαν καλλιτεχνική έκφραση σε πολλά έργα του.

Η φυσική απουσία του Μ. Λοΐζου σίγουρα στέρησε πολλά από το ελληνικό τραγούδι. Όμως, ο χρόνος δεν στάθηκε ικανός να μειώσει την ανάγκη μας να ανατρέχουμε στο μοναδικής ομορφιάς έργο του. Απ’ το «Δρόμο», το «Ακορντεόν» και τον «Τρίτο Παγκόσμιο», τα «Νέγρικα» και τις «Θαλασσογραφίες», μέχρι «Τα τραγούδια του δρόμου», «Τα τραγούδια μας» και τόσες άλλες δημιουργίες του.

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, στενοί φίλοι και συνεργάτες του Μάνου Λοΐζου, θα μας θυμίσουν, σε μια μεγάλη συναυλία για τα 80 χρόνια από τη γέννησή του, με το δικό τους μοναδικό τρόπο μεγάλους σταθμούς της καλλιτεχνικής δημιουργίας του. Μαζί τους ο Μίλτος Πασχαλίδης ερμηνεύει τραγούδια από το πλούσιο έργο του Μάνου, ενώ η Ασπασία Στρατηγού ερμηνεύει προς τιμήν του μεγάλου δημιουργού μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του.

Επί σκηνής έντεκα εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί θα καταθέσουν την τέχνη τους αποδίδοντας τα ηχοχρώματα των τραγουδιών του Μάνου με διαφορετικό τρόπο. Την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Μαζί τους: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Ανδρέας Αποστόλου (πιάνο/keyboards), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (ακουστική κιθάρα), Στέφανος Δημητρίου (ντραμς), Γιώργος Μάτσικας, Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρες, ακουστική/ηλεκτρική), Μαίρη Μπρόζη (βιολί), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο), Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα).

Επιμέλεια ήχου: Παναγιώτης Πετρονικολός.

Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας.

Ώρα έναρξης: 21.00. Ώρα προσέλευσης: 20.00.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός