Αποχώρησε από την ITUC η Ομοσπονδία Δημοσίου Ν. Αφρικής



Από το 11ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Δημοσίου Ν. ΑφρικήςΣτο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, πραγματοποιήθηκε στις 26 ως τις 29 Ιούνη το 11ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίου Υγείας, Εκπαίδευσης και Συναφών (NEHAWU), Νοτίου Αφρικής.

Στο συνέδριό της φιλοξένησε σημαντικό αριθμό συνδικαλιστικών οργανώσεων από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και το ΠΑΜΕ. Η Ομοσπονδία αυτή, που εκπροσωπεί 300.000 εργαζόμενους, είχε ως βασικό θέμα στο Συνέδριό της την κατάσταση στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα και τη στάση των συνδικάτων απέναντι στις 2 γραμμές που υπάρχουν σε αυτό. Στη γραμμή της ταξικής πάλης, των αγώνων, των συνδικάτων των εργατών, που εκφράζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και τη γραμμή αυτή, στο συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων, της γραφειοκρατίας και της ταξικής συνεργασίας που εκφράζει η ITUC.

Ειδικότερα μάλιστα, το συνέδριο συζήτησε για το πώς η συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων σε διάφορες διεθνείς συνδικαλιστικές κλαδικές οργανώσεις αποτελεί έμμεση συμμετοχή και στήριξη της πολιτικής της ITUC, δηλαδή της πολιτικής του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών.

Με μια λιτή αλλά πολύ ουσιαστική απόφαση, η Ομοσπονδία NEHAWU πήρε απόφαση να σταματήσει κάθε επαφή και συμμετοχή σε κλαδικές οργανώσεις της ITUC, όπως της PSI (Διεθνής Δημοσίων Υπηρεσιών). Ενώ ταυτόχρονα δεσμεύεται να προωθήσει και στη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Νοτίου Αφρικής-COSATU (Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων) την ανάγκη να γίνει μέλος της ΠΣΟ και να πάρει απόφαση να αποχωρήσει από την ITUC.

Αυτή η απόφαση της NEHAWU αποτελεί σημαντική εξέλιξη για το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα, είναι καταπέλτης για το βρώμικο ρόλο των κλαδικών οργανώσεων της ITUC, οι οποίες, όπως αναφέρει με το παράδειγμα της PSI, «βρίσκονται στην υπηρεσία της ITUC και υιοθετούν τον αποικιοκρατικό συνδικαλισμό στα συνδικάτα».

Παραθέτουμε μεταφρασμένο το απόσπασμα των Ντοκουμέντων του 11ου Συνεδρίου της NEHAWU για το Διεθνές Συνδικαλιστικό Κίνημα.

1.3 Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ)

Παρατηρούμε:

(α) Την αυξανόμενη δύναμη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και την επιτυχία του 17ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Durban (στμ: της Νοτίου Αφρικής) στις 5 με 8 Οκτώβρη 2016.

Αποφασίζουμε ότι:

(α) Στο πλαίσιο του διεθνισμού μας και του σχεδίου δράσης της ΠΣΟ, υιοθετούμε και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του 17ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου της ΠΣΟ.

(β) Να δοθεί προτεραιότητα στο ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα για τη διεθνή δράση και να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα ιδεολογικής κατάρτισης.

γ) Να αναλάβουμε την ευθύνη μας για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα άλλα Αφρικανικά συνδικάτα της ΠΣΟ και την ενίσχυση του Γραφείου της Αφρικής, στην οικοδόμηση της ΠΣΟ και της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Δημοσίου της ΠΣΟ στην αφρικανική ήπειρο.

(δ) Να υποστηρίξουμε την COSATU στην υλοποίηση της ένταξής της στην ΠΣΟ και να εργαστούμε ακούραστα για να ενθαρρύνουμε και άλλα συνδικάτα μέλη της COSATU να συμμετάσχουν στις κλαδικές οργανώσεις της ΠΣΟ.

1.4 Διεθνής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών (PSI) και Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC)

Παρατηρούμε ότι:

(α) Η ομοσπονδία μας NEHAWU είναι μέλος της PSI και μέσω αυτής έμμεσα και μέλος της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC).

(β) Είμαστε ενεργό μέλος και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ταξικής παράδοσης της ΠΣΟ και της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Δημοσίου της ΠΣΟ (TUI-PAE).

(γ) Όλες οι δομές μας έχουν με την πάροδο των ετών εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη να ευθυγραμμίσουμε τις διεθνείς μας σχέσεις με τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού.

Πιστεύουμε ότι:

(α) Η ITUC είναι ένα όργανο των διεθνών μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού που προωθεί την ταξική συνεργασία και τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

β) Η PSI βρίσκεται στην υπηρεσία της ITUC και υιοθετεί τον αποικιοκρατικό συνδικαλισμό στα συνδικάτα του Δημόσιου Τομέα.

(γ) Η PSI δεν ανταποκρίνεται στη θέση μας για δημοκρατικές, καθοδηγούμενες από τους εργάτες και ελεγχόμενες από τους εργάτες μεθόδους οργάνωσης και ταξικά προσανατολισμένη πάλη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και αρνείται τις ρίζες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Αποφασίζουμε ότι:

(α) Η Ομοσπονδία πρέπει να αποσυρθεί από το PSI με άμεση ισχύ.

(β) Η ηγεσία της ομοσπονδίας έχει 6 μήνες για να πραγματοποιήσει τη διαδικασία απόσυρσης από το PSI.

(γ) Επιπλέον, απορρίπτουμε την ψευδαίσθηση της διπλής διεθνούς συμμετοχής (στμ: εννοείται η πρόταση για ταυτόχρονη συμμετοχή σε ΠΣΟ και ITUC) της COSATU και υποστηρίζουμε την έξοδο της COSATU από την ITUC και τη συμμετοχή της μόνο στην ΠΣΟ.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός